Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:20 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Personalități Constanța Georgeta Nicolau, cea care „și-a legat numele și viața, și destinul de Teatrul de Păpuși din orașul ei natal”

ro

18 Oct, 2023 17:00 983 Marime text
  • Ea a bucurat generații după generații prin mânuirea păpușilor. A lucrat la Teatrul de Păpuși din 1956 și până în 1988
  • Georgeta Nicolau a decedat înainte de a împlini 60 de ani, pe 2 octombrie 1995, la Constanța
 
Originară din Constanța, Georgeta Nicolau s-a născut într-o zi de 19 octombrie 1935, în familia lui Panait și Maria Nicolau.
 
Ea este absolventă a Liceului „Mircea cel Bătrân” Constanța.
 
Cariera de actriță a Georgetei Nicolau a început la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, când s-a alăturat ca mânuitoare unei trupe de actori amatori.
 
În anul 1956, Nicolau se număra printre membrii fondatori ai Teatrului de Păpuși Constanța, locul unde a devenit cunoscută publicului, unde a cunoscut afirmarea profesională și care i-a devenit o a doua casă.
 
Ea a bucurat generații după generații prin mânuirea păpușilor. A lucrat la Teatrul de Păpuși din 1956 și până în 1988.
 
În rândurile următoare enumerăm câteva dintre rolurile primite de actriță: Motanul („Motanul încălțat” de I. Brausevici); Băiatul („Băiatul și vântul” de N. Trandafilova); Toto („Vrăjitorul din Oz” de Iordan Chimet, după F. Baum); Hans („Spărgătorul de nuci” de Victoria Gavilescu, după E.T.A. Hoffmann); Păpușa („Șoricelul și păpușa” de Alecu Popovici); Sperietoarea („Sperietoarea de Pițigoi” de A. Popescu); Cloanța/Vrăjitoarea Albă („Coada cotoiului roșcat” după I.L. Caragiale); Burigan („Călina Făt – Frumos” de L. Ionescu și A. Hăulică Foreanu ș, după V. Eftimiu); Geea/Bachus/Pygmalion/Medeea („Metamorfoze” după Ovidius); Baba („Fata babei și fata moșneagului” după I. Creangă de Ion Puiu Stoicescu); Doamna Munk („Inimă rece” de W. Hauff); Prezentator II/Vameșul/Profesorul/Omul de bani („Lecție de zbor și cor pentru puiul de cocor”) etc.
 
Georgeta Nicolau a pus în scenă și recitalul „La anu” de Xenia Roman.
 
Actrița este premiantă a Festivalului „Lumea păpușilor – lumea tuturor vârstelor” de la Sinaia (1974) și, de asemenea, a obținut premiul de interpretare la Festivalul Național de Teatru din București (1985), acordat pentru rolul Sperietoarea din „Sperietoarea de Pițigoi”.
 
Pe deasupra, în anii de carieră, ea a regizat spectacolele „Punguța cu doi bani” și „Lie” (împreună cu Elena Moțoc) și a realizat scenografia spectacolului „Detectivi particulari”.
 
A predat cursuri de interpretare, mânuire și construcții de păpuși la Școala Populară de Artă Constanța.
 
Ea a fost animator al mai multor formații de artiști păpușari amatori din oraș și din județul Constanța.
 
În volumul „Dulcea povară”, regretatul Jean Badea vorbea elogios atât despre actrița, cât și despre omul Georgeta Nicolau. Redăm mai jos un fragment:
 

„Vreme de 32 de ani, și-a legat numele și viața, și destinul de Teatrul de Păpuși din orașul ei natal, Constanța. Numărul rolurilor interpretate de ea este impresionant, dar mai importantă este valoarea fiecărei creașii ce-i poartă semnătura de talent și de suflet. (...)
Gigi Nicolau nu știa ce este invidia sau gelozia, atât de des întâlnite prin cabinele sau culisele teatrelor. Se bucura când cineva din teatru era distins cu vreun premiu, chiar dacă ea însăși ar fi fost îndreptățită să-l primească. Juriile festivalurilor și concursurilor n-au reușit s-o ocolească tot timpul, erau nevoite uneori să-i recunoască meritele din spectacolul „Sperietoarea de pițigoi” sau recitalul „La anu”. Câteva spectacole au avut scenografia realizată de ea, altele, regia.
Gigi Nicolau a fost o actriță totală în Teatrul de Păpuși din Constanța, cum puține se vor mai ivi purtând asemenea stea a talentului... Iar dacă am folosit verbele la timpul trecut, este pentru că această marte artistă ne-a părăsit când mai avea multe de spus pe scenă ca interpretă, scenografă sau regizoare. A luat cu ea rolurile și iubirea micilor săi spectatori și a colegilor ei din Constanța și din întreaga țară”.

 
Georgeta Nicolau a decedat înainte de a împlini 60 de ani, pe 2 octombrie 1995, la Constanța.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV
 
Citește și:
60 de ani de teatru de păpuşi la Constanţa Georgeta (Gigi) Nicolau, mentorul iubit a zeci de tineri păpuşari
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii