Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:07 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorul ştiinţific al INFP, Mircea Radulian, elucidează misterul Trei valori diferite pentru un seism

ro

12 Sep, 2014 00:00 1627 Marime text
Un cutremur de 4,8 grade a avut loc în zona seismică Vrancea, județul Buzău, pe data de 10 septembrie, ora 22.45. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 107 de kilometri. Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a afișat inițial pe site date despre un cutremur de 5,2 grade. Informaţiile au fost modificate la scurt timp pe site, fiind vorba, de fapt, de un cutremur de 4,8 grade produs în zona seismică Vrancea.
 

Directorul ştiinţific al INFP, Mircea Radulian, ne-a explicat de ce Institutul Naţional pentru Fizica Pământului a prezintă mai multe valori ale aceluiaşi seism. „Prima valoare care apare pe pagina institutului este una preliminară, făcută automat de sistemul de monitorizare. Ulterior, datele sunt analizate şi apare valoarea corectă. Uneori, pentru un seism pot fi indicate chiar trei valori. Anul acesta este mai activ față de anii precedenți. Au fost mai multe cutremure peste 4 grade. Nu sunt deosebit de multe, însă, față de anii precedenți, se remarcă o oarecare creștere a activității“, a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian.
 
Acesta a adăugat că seismul din 10 septembrie indică faptul că urmează un cutremur de intensitate mai mare, însă nu exclude o astfel de posibilitate în zona Vrancea. Cel mai puternic cutremur din acest an s-a înregistrat pe 29 martie și a avut o magnitudine de 5 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit pe o arie largă în sudul şi estul ţării. Astfel, seismul a fost resimţit la Iaşi, Vaslui, Bacău, Brăila, Focşani, Galaţi, Ploieşti, Buzău, Slobozia, Constanţa şi în numeroase alte localităţi. De asemenea, cutremurul a mai fost resimţit şi în Republica Moldova, înregistrând cea mai mare intensitate la Chişinău.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii