Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:47 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DADL a semnat primele contracte cu hotelierii (galerie foto)

ro

13 Jun, 2009 02:24 1461 Marime text

mamaia_dadl_masuratori_plaja_37.jpgSC Mamaia SA, SC Complex Savoy şi SC Lido au fost primii hotelieri care şi-au luat, ieri, plajele în primire de la reprezentanţii DADL

Zece hotelieri din staţiunea Mamaia au semnat contractele şi procesele verbale de predare - primire a plajelor în baza ordinului comun al ministrului Turismului şi al ministrului Mediului pentru închirierea sectoarelor de plajă în acest an. 

Direcţia Apelor Dobrogea-Litoral a început, de ieri, repartizarea către hotelieri a sectoarelor de plajă libere, în urma publicării în Monitorul Oficial a ordinului comun al Ministerului Turismului şi Mediului privind închirierea plajelor. Potrivit ordonanţei, din categoria celor care pot să închirieze plajele fac parte hotelierii, deţinătorii de ansambluri rezidenţiale sau societăţile cu specific de divertisment, agrement şi/sau sportive şi autorităţile locale - până la 20%.

Până ieri după-amiază, trei contracte fuseseră semnate de către conducerea DADL cu reprezentanţii SC Mamaia SA, SC Complex Savoy SA şi Lido.

Potrivit declaraţiilor directorului DADL, Laurenţiu Marin, până aseară urmau a fi parafate zece contracte, iar până la sfârşitul acestui week-end, toţi solicitanţii eligibili ai sectoarelor de plajă din Mamaia se vor vedea cu plajele în subordine. „Lupta hotelierilor se apropie de sfârşit. Vom lucra şi în week-end pentru a efectua toate măsurătorile. Este posibil ca în Mamaia să mai rămână câteva sectoare libere. Chiar dacă au fost multe solicitări, unele nu se încadrau în ordonanţă", a evidenţiat Marin.

9,26 lei metrul pătrat în Mamaia

Avantajul principal al închirierii sub incidenţa ordonanţei este suma mult mai mare, care ajunge în vistieria statului, faţă de cea de anii trecuţi. „Concesionarii suprafeţelor imense de plajă triplau, în trecut, preţul către hotelieri, deşi nu aveau dreptul să o subînchirieze". Dacă anii trecuţi, un metru pătrat de plajă costa nouă euro, sumă căreia i se aplică TVA-ul, anul acesta, hotelierii vor plăti 9.26 lei - maximul şi patru lei - minimul (pentru plajele din sudul litoralului).

Mamaia SA a fost prima societate care şi-a declarat intenţia de a-i fi acordată plaja. Acestui complex i-au revenit 2.262,5 metri pătraţi, iar până la 30 septembrie 2009, contravaloarea plajei ocupate ajunge la 20.950,75 lei fără TVA. Al doilea a fost SC Complex Savoy, căruia i-a revenit 5.100 de metri pătraţi de plajă, din care se vor scădea 100 de metri - suprafaţă pe care este construită o bază nautică. Practic, pentru acest sezon estival, SC Complex Savoy va plăti 46.300 lei. Directorul Complexului Mamaia, Vasile Dobre, a declarat, după parafarea contractului cu reprezentanţii autorităţii contractante, că va face investiţii serioase pentru suprafaţa atribuită, care va avea destinaţie de plajă specială.

Pe lista hotelierilor care au primit, ieri, plajele se mai află hotel Patria, Unirea, Naţional, Victory, Venus, Ambasador, Complex Azur, Palm Beach. Astfel, atribuţiile hotelierilor fac referire la exercitarea în nume propriu a suprafeţei de plajă, iar faţă de instituţia DADL, curăţenia primară pe plajă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii