Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:51 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În 2011 Bonus de 18 milioane de lei pentru Electrocentrale Constanţa din banii plătiţi de noi la electricitate!

ro

22 Mar, 2013 10:42 1162 Marime text
Lunar plătim pe factura la electricitate o taxă cu nume straniu: taxa de cogenerare. Acești bani, care ar trebui să facă din România o țară competitivă energetic, „răsplătesc” cu vârf și îndesat companii de stat din energie, ajutându-le să supraviețuiască.

Companiile care produc energie în cogenerare realizează în același timp energie electrică și termică. Schema de sprijin susținută din cotizațiile lunare ale românilor la factura de electricitate ar trebui să meargă către aceste companii și să susțină lucrările lor de „înaltă eficiență”. În ultimii doi ani lucrurile nu au stat însă deloc așa. Statul a îndreptat fondurile spre companii publice, de regulă, care realizează doar investiții uzuale, și pe care „fondurile salvatoare” mai degrabă le-au ajutat să supraviețuiască, spun specialiștii.
Ajutate de banii strânși de la români, companiile oferă energie termică la prețuri mici, care permit primăriilor, ce dețin aceste companii, să acorde subvențiile la căldură, făcându-și capital electoral. De cele mai multe ori, banii nici nu ajung la cei care au cu adevărat nevoie de subvenții. Iar România rămâne o țară ineficientă energetic.

Banii de pe facturile la electricitate sunt colectați lunar de Transelectrica și, tot lunar, sunt împărțiți de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) către beneficiari. În ultimii doi ani, ANRE a stabilit o formulă de calcul foarte generoasă: în multe cazuri, bonusul a ajuns să acopere chiar și de aproape două ori valoarea investițiilor pe care ar trebui să le încurajeze, potrivit informațiilor strânse de EVZ.

Printre primii zece beneficiari de bonusuri în 2011 se află şi Electrocentrale Constanţa. Aceasta ocupă locul 8 în top cu un bonus de 18 milioane de lei.

Ajutor pe timp de vară

Specialiștii spun că schema de eficientizare ajută de fapt la menținerea în viață a companiilor „CET-urile înregistrează mai mult venituri pe timp de iarnă, când consumul de energie termică este mare. A fost concepută o schemă care să le ajute și restul anului, când veniturile lor sunt mai mici”, a spus pentru EVZ un oficial al Transelectrica.

Citeşte mai mult AICI
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii