Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stiripesurse.ro Gabriel Oprea s-a ales cu plângere pentru înșelăciune. Este cercetat de Parchetul General

ro

10 Jan, 2016 13:42 4844 Marime text
Fostul om forte al Guvernului Ponta, Gabriel Oprea, are o plângere interesantă pentru înşelăciune care e cercetată acum de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit  stiripesurse.ro.

Plângerea la adresa fostului vicepremier a fost depusă de un fost partener de afaceri al acestuia în anii ‘93-‘94 – Julian Rosengren, cetăţean român şi suedez. Acesta a făcut o plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva acestuia pentru înşelăciune, abuz de încredere, fals, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat. Pe scurt, fostul partener de afaceri al lui Oprea din zorii democraţiei îl acuză că l-a lăsat fără bani, firma şi imobile, profitând de faptul că Rosengren se află atunci în puşcărie pentru fraudă. Plângerea este făcută și pe numele Mărioarei Oprea, cumnata lui Gabriel Oprea.

Deşi presă a mai relatat despre cazul Rosengren şi despre relaţia lui cu Gabriel Oprea, vicepremierul nu a răspuns nici până acum în mod concret acuzaţiilor aduse de fostul sau partener de afaceri, mai întâi personal, apoi public. „Informaţiile privind relaţiile mele cu domnul Julian Rosengren sunt jumătate greşite şi jumătate imprecise”, s-a aparat, atunci, Gabriel Oprea, într-un comunicat de presă. Acum, plângerea lui Julian Rosenberg a ajuns în atenţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), după ce a trecut, că un „cartof fierbinte”, prin mâinile mai multor anchetatori, care şi-au declinat competenţă. Plângerea adresată iniţial DNA a fost remisă şi înregistrată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care a trimis-o spre competenţă soluţionare Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5. La rândul lor, procurorii PJS5 au constatat, „în urmă verificărilor”, că Gabriel Oprea „face parte din Guvernul României, fiind ministru de Interne” şi au trimis-o la PICCJ, mai spun cei de la  stiripesurse.ro.

Primul miliard făcut de Oprea

În 2010, Julian Rosengren i-a trimis lui Gabriel Oprea un fax, în care îl acuză, în esenţă, că după Revoluţie a făcut bani pe spatele lui şi îi reaminteşte că, în vreme ce el avea probleme cu legea şi se află în închisoare, actualul vicepremier i-a preluat ilegal firma şi bunurile. „Nu doresc să înşirui restul marilor vânzări, care mă duc cu gândul la afirmaţiile tale publice despre coloana vertebrală, moralitate sau integritate. E ceva penibil şi se înşiruie într-un lanţ care începe de la Mercedesul cumpărat de mine, trece prin amărâtul acela de televizor din vremea când te văitai că nu ai şi prin spaţiul de la parterul blocului «tău» din Calea 13 Septembrie pentru care s-au chinuit mulţi, trece printre maşinile mele ajunse la prietenii tăi şi ajunge unde? La primul miliard făcut din spaţiile de pe Str. Ţină Petre nr. 5, care au fost pietre de consolidare ale «onoarei» de care vorbeşti”, îl acuză Rosengren pe Gabriel Oprea, într-un mesaj trimis prin fax. Julian Rosengren a făcut public conţinutul acestui document, însă Gabriel Oprea nu a dat nici până acum detalii concrete cu privire la acuzaţiile aduse de acesta. Vicepremierul nu a precizat în ce context l-a cunoscut imediat după Revoluţie pe Julien Rosengren, pe vremea când el era maior. Gabriel Oprea nu a explicat niciodată de ce s-a asociat în 1993 cu Rosengren, artizanul unei fraude de 700 de milioane de lei vechi privind importul a 20 de milioane de tone de păcură pe banii Armatei – pentru care, de altfel, Rosengren a fost condamnat la închisoare. Totodată, vicepremierul nu a dat un răspuns concret acuzaţiilor lui Rosengren, respectiv dacă i-a preluat sau nu firma când acesta din urmă era privat de libertate şi dacă i-a preluat sau nu – şi în ce modalitate – spaţiile comerciale, pe care ulterior le-a vândut.

„Onorabilul” Oprea, acuzat de înşelăciuni

În plângerea adresată DNA în decembrie 2014, Julian Rosengren arată că în timp ce el era arestat preventiv şi, ulterior, condamnat, Gabriel Oprea a profitat de situaţie, şi din asociat în firma s-a transformat în administrator, apoi a vândul spaţiile comerciale fără acordul partenerului sau. Redăm un pasaj din plângerea făcută de către Julian Rosengren la Parchet, pe care o publicăm în facsimil:

„Am motive serioase să afirm că Oprea Gabriel era în absolută cunoştinţă de cauza, că urmă că împotriva mea să fie luată măsură arestării preventive. Astfel, în mai multe ocazii, mi-a propus direct sau prin intermediari să îmi asigure ieşirea din România, dar de fiecare dată am refuzat acest lucru, având convingerea că procesul juridic va fi unul corect, însă m-am înşelat şi la dată de 13 aprilie 1993 am fost arestat preventiv. (...) Deşi în cauza respectivă s-a instituit, de către organul de cercetare penală, măsură sechestrului asigurător, spaţiile (n.n. – comerciale) menţionate care fac obiectul acestei plângeri nu au făcut parte din bunurile asupra cărora s-a aplicat această măsură. Astfel, prin manopere frauduloase, fals şi uz de fals, înşelăciune şi abuz de încredere, dar şi prin complicitatea numitului Saimovici Ilie (n.n. - notar) şi a altor persoane necunoscute, numitul Oprea Gabriel aplică o formă de autenticitate acestor acte private, le acordă număr de înregistrare fără a le înregistra undeva şi, deşi privesc tranzacţii diferite, aceste înscrisuri primesc acelaşi număr de înregistrare ,,89bis” din aceeaşi dată respectiv 12 martie 1993. Această, evident, în absenţa vreunui act care logic ar fi trebuit să poarte numărul 89. Mai mult decât atât, le da şi o formă legalizată, prin complicitatea numitului Saimovici Ilie, care în ceea ce priveşte autentificarea identităţii şi prezenţei mele în faţă lui, foloseşte datele de identificare luate dintr-un act de identitate al meu. Actul de identitate era însă furat, anulat şi fără valoare juridică la acea dată aşa cum reiese şi din dovadă de la Poliţia suedeză. Ulterior acestei manopere frauduloase, numitul Oprea Gabriel împreună cu Sanda Oprea operează o serie de modificări în structura acţionariatului SC Romline Trading SĂ în lipsa oricăror puteri sau autorizări din partea mea, că acţionar majoritar. Că rezultat, numitul Oprea Gabriel, împreună cu Sanda Oprea, reuşeşte să înstrăineze aceste spaţii la un preţ considerabil către SC Bancpost SA şi, prin manopere frauduloase, să îşi însuşească suma rezultată din această vânzare frauduloasă”, se mai arată pe  stiripesurse.ro

Articol complet pe Stiripesurse.ro
Sursa: stiripesurse.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • vulpescu silviu 11 Jan, 2016 00:34 nu mai stiti de ce sa va legati de acest om !!
  • Ali 10 Jan, 2016 23:37 Oare de ce face Rosengren plangere de abia acum?Sa luam in calcul ca a luat maximul de ani pentru frauda(20 ani),deci in 2013-2014 ar fi trebuit sa iasa de la mititica desi nu cred ca a iesit el asa de tarziu.Nu vi se pare ceva putred la mijloc ca nu om a facut plangere dupa mai mult de 20 de ani ?
  • Dana Marin 10 Jan, 2016 22:36 Cat poate sa traga un om vare a vrut sa schimbe in Romania ceva!
  • Maria 10 Jan, 2016 21:26 Dupa atata timp, nu este curios ca tocmai acum a fost publicata aceasta stire?