Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:38 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiripesurse.ro Nimeni nu s-a gândit la asta până la el. Cum a câștigat Nicușor Constantinescu alegerile

ro

16 Apr, 2015 20:13 2322 Marime text
 
Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată de DNA într-un nou dosar, iar una din acuzaţii se referă la coruperea alegătorilor în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2012, potrivit stiripesurse.ro.
Potrivit rechizitoriul trimis de DNA în instanţă, CJ Constanţa a organizat în timpul campaniei electorale cursuri gratuite pentru obţinerea permisului de conducere, destinate tinerilor fără un loc de muncă, iar în schimb viitorii şoferi trebuiau să lipească afişe pentru PSD, se arată pe stiripesurse.ro
Astfel, în vara anului 2012, Nicuşor Constantinescu a aprobat alimentarea contului Fundaţiei "Fantasio" Constanţa cu suma de 250.000 lei, în baza unui proiect în valoare de un milion de lei, care avea ca obiectiv pregătirea şi formarea profesională a tinerilor din judeţ.
Proiectul denumit "O şansă în plus" consta în obţinerea permisului de conducere auto pentru tinerii din judeţul Constanţa în căutare de locuri de muncă, categoriile A, B, C, D şi E, precum şi obţinerea atestatului profesional pentru meseriile de conducător auto transport marfă şi conducător auto transport persoane.
În baza acestui proiect, în perioada 21 mai - 12 iunie 2012, patru echipe de inspectori ai Direcţiei de Coordonare Instituţii Subordonate s-au deplasat în localităţile din judeţul Constanţa pentru a înscrie 8.015 tineri la 74 cursuri de pregătire şi formare profesională, din care un număr de 5.344 tineri s-au înscris pentru urma cursurile la şcoala de şoferi.

DNA susţine însă că banii au fost viraţi fără documente justificative şi fără ca CJ Constanţa să probeze efectuarea în realitate a unor cursuri de formare profesională. Procurorii DNA au audiat mai multe persoane dintre cele care se presupune că au beneficiat de plata cursurilor la şcoala de şoferi, se mai arată pe stiripesurse.ro

CIteşte pe ZIUA de Constanţa:  

Martorul G. I. a declarat că în luna iulie 2012, după alegerile locale, a aflat de la prietenii săi din comuna Oltina că se organizau cursuri gratuite pentru obţinerea permisului de conducere, motiv pentru care a luat legătura cu un consilier local al PSD, care avea o listă deja întocmită, pe care erau trecute mai multe persoane şi pe care a fost trecut şi martorul.

De asemenea, martorul C. I. a declarat că în cursul lunii iunie 2012 a aflat de la un reprezentant al PSD că există un program finanţat din bani europeni prin care ar fi putut urma şcoala de şoferi în mod gratuit. Martorul s-a deplasat la sediul PSD din oraşul Negru Vodă unde a lăsat datele de stare civilă, iar după câteva zile a fost convocat la sediul aceluiaşi partid, unde s-a prezentat un reprezentant al şcolii de şoferi.

După ce doritorii s-au înscris, li s-a comunicat că "trebuie să participe la şedinţa de partid, iar în cadrul acesteia li s-a cerut să ajute reprezentanţii Partidului Social Democrat în campanie, prin lipirea de afişe electorale prin oraş".

Martorul C. I. a arătat că împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai PSD a fost în satul Darabani, unde a lipit afişe electorale ale PSD, iar după aceste activităţi au început şi cursurile de legislaţie. Ulterior, martorul C. I. a efectuat şi orele de conducere, însă nu a putut să se înscrie la examen, reprezentanţii şcolii de şoferi explicându-i că nu primiseră banii necesari şi că, dacă totuşi doreşte să susţină examenul, ar fi trebuit să suporte costurile şcolarizării, solicitare neacceptată de martor.

Un alt martor, V. A., a declarat că a văzut un afiş din care rezulta că la Primăria Negru Vodă se organizau cursuri de conducere auto plătite de Consiliul Judeţean. El s-a înscris şi a urmat câteva cursuri de legislaţie, iar ulterior a fost chemat la sediul PSD Negru Vodă unde s-a desfăşurat o adunare electorală la care erau prezenţi toţi cursanţii care fuseseră înscrişi la şcoala de şoferi. La această adunare erau prezenţi mai mulţi membri PSD, printre care şi primarul oraşului Negru Vodă, care le-a spus că acele cursuri erau plătite de Consiliul Judeţean Constanţa, condus de Nicuşor Constantinescu, şi le-a cerut "să aibă grijă ce fac în cabina de vot". După acest moment, martorul a mai fost chemat de câteva ori să participe la diferite acţiuni electorale, cum ar fi lipit de afişe sau întâlniri cu electoratul. În opinia acestui martor, dacă nu ar fi participat la aceste activităţi, nu i-ar mai fi fost plătită şcoala de şoferi.

Potrivit DNA, din aceste declaraţii rezultă inutilitatea programului finanţat de CJ Constanţa, care a reprezentat doar o modalitate prin care sume importante de bani au fost extrase fraudulos din buget în perioada electorală, fără ca scopul programului să fi fost atins.

            Te-ar mai putea interesa şi

În sensul acestei concluzii este nu doar împrejurarea că, în general, persoanele audiate nu au obţinut permisul de conducere, dar şi faptul că, după o scurtă perioadă de timp, cursurile au fost întrerupte, şcolile de şoferi oferind pretextul că nu primiseră fondurile necesare de la CJ Constanţa. "Elementul esenţial care trebuie avut în vedere în această privinţă este caracterul profund electoral al programului finanţat din fonduri publice. Astfel, începerea programului şi înscrierea tinerilor pe liste pentru a urma cursurile gratuite în vederea obţinerii permisului de conducere s-au situat în perioada premergătoare alegerilor locale din iunie 2012. Înscrierile la cursurile pentru şcoala de şoferi au avut loc în perioada 21.05.2012 - 12.06.2012, adică în perioada imediat premergătoare alegerilor locale din 2012. Apoi, momentul la care şcolile de şoferi au încetat să mai şcolarizeze cursanţii a fost imediat ulterior alegerilor, când interesul atragerii tinerilor cu drept de vot dispăruse, iar costurile efectuării în continuare a cursurilor nu se mai justificau", notează procurorii DNA.

DNA precizează că mai multe persoane, în special din comuna Oltina şi din oraşul Negru Vodă, au dat declaraţii care demonstrează implicarea activă a membrilor PSD în programul respectiv. De asemenea, mai multe persoane au declarat că, după înscrierea pe listele celor care doreau să obţină permisul de conducere, au fost chemate la întruniri electorale ale PSD şi li s-a cerut să desfăşoare diferite activităţi în sprijinul acestui partid implicat în perioada respectivă în campania electorală pentru alegerile locale (lipire de afişe, discuţii cu electoratul, etc.).

În rechizitoriul trimis în instanţă, procurorii DNA arată că, la data de 14 mai 2012, Nicuşor Constantinescu a plătit suma de 22.000 lei Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război Filiala Constanţa cu scopul determinării membrilor ei şi apropiaţilor acestora să voteze listele PSD în cadrul alegerilor locale care au avut loc la data de 10 iunie 2012.

Citeşte pe ZIUA de Constanţa:  

La rândul ei, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război l-a asigurat pe Nicuşor Constantinescu de faptul că "în acest an electoral vom fi alături de dumneavoastră, mai ales că dumneavoastră sunteţi şi membru de onoare al asociaţiei naţionale a veteranilor de război pe ţară...". 
Totodată, la data de 22 mai 2012, Nicuşor Constantinescu a plătit suma de 15.000 lei, în numerar, Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Ghindăreşti, cu scopul determinării membrilor ei şi apropiaţilor acestora să voteze listele PSD la alegerile locale. Suma de 15.000 lei ar fi fost cheltuită pentru derularea unui proiect cultural artistic denumit "Ghindăreşti între trecut şi prezent", care ar fi avut ca parteneri PSD şi CJ Constanţa, potrivit stiripesurse.ro.

Material integral pe Stiripesurse.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii