Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:33 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicuşor Constantinescu, cercetat pentru coruperea alegătorilor. Cum a dat CJC bani veteranilor de război şi Comunităţii Ruşilor Lipoveni (documente)

ro

24 Feb, 2015 00:00 4199 Marime text

 
Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost arestat pentru 30 de zile, vinerea trecută, de judecătorul Lucian Lică. Decizia Tribunalului Constanţa vine la solicitarea lui Andrei Bodean, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.

Şeful CJC este cercetat într-o nouă cauză pentru abuz în serviciu - trei infracţiuni, dintre care două în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor - două infracţiuni, conflict de interese - zece infracţiuni, dintre care cinci în formă continuată, dar şi pentru tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată. În acest dosar mai sunt cercetate alte şapte persoane, conform surselor noastre.

ZIUA de Constanţa şi-a propus să analizeze comunicatul nr. 334/VIII/3 emis de DNA, prin care procurorii anunţau punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva lui Nicuşor Constantinescu. În ediţia de astăzi, ne vom opri la punctul care face referire la presupusa infracţiune de corupere a alegătorilor (două infracţiuni).

Plăţi pentru a vota listele unui partid politic 

„La datele de 14 şi 22 mai 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a plătit suma totală de 37.000 de lei unor asociaţii din judeţul Constanţa, în scopul determinării membrilor și apropiaților acestora să voteze listele unui partid politic, în cadrul alegerilor locale care au avut loc în data de 10.06.2012“, se arată în comunicatul DNA. Potrivit unor surse judiciare, asociaţiile care ar fi primit bani de la Consiliul Judeţean pentru a vota listele unui partid politic sunt Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război Filiala Constanţa, respectiv Comunitatea Ruşilor Lipoveni din Ghindăreşti.
 
Citeşte şi

Oficial DNA
Nicuşor Constantinescu reţinut pentru abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor

 ANVR - „Vă asigurăm că în acest an electoral vom fi alături de dumneavoastră“ 

În 2012, anul care este specificat de procurorii DNA în comunicatul de presă la care ne raportăm - an electoral de altfel, căci, din luna iunie, Nicuşor Constantinescu a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa -, au fost emise două hotărâri de consiliu judeţean prin care s-au alocat sume de bani celor două asociaţii. HCJ nr. 87/5.04.2012 prevedea alocarea sumei de 22.000 de lei către Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război Filiala Constanţa pentru aniversarea „Zilei Veteranilor de Război“ (29 aprilie). Proiectul, iniţiat de preşedintele Nicuşor Constantinescu, a fost votat de toţi cei 35 de consilieri judeţeni prezenţi.
Propunerea a fost inclusă pe ordinea de zi a şedinţei din 5 aprilie 2012 în urma unei adrese înaintate CJC de către Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război Filiala Constanţa, având ca preşedinte pe general maior Constantin Gheorghe şi ca prim-vicepreşedinte pe Petre Zanfir. Asociaţia are sediul pe strada Traian nr. 29. În referatul din 14.03.2012 se precizează următoarele: „Va informăm, domnule preşedinte, că veteranii de război au urmărit cu multă atenţie dăruirea şi lupta dumneavoastră pentru că locuitorii localităţilor judeţului să ducă o viaţă cât mai bună, ajutându-i cu creşe, grădiniţe, şcoli, şosele, canalizări, ajutoare financiare etc., deşi actualul guvern în acest mandat de patru ani, din punct de vedere financiar, v-a făcut multe greutăţi. Pentru eforturile pe care le faceţi în slujba cetăţenilor, va asigurăm că în acest an electoral vom fi alături de dumneavoastră, mai ales că dumneavoastră sunteţi şi membru de onoare al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război pe ţară, lucru de care ne mândrim şi care ne obligă să fim alături de dumneavoastră“.„ Pentru a veni în sprijinul celor care sunt spre sfârşitul vieţii, vă adresăm rugămintea ca, de Ziua Veteranilor, în funcţie de posibilităţile dumneavoastră, să aprobaţi suma de minimum 20.000 de lei pentru a putea acorda câte 50 de lei unui număr de 400 de veterani şi urmaşe de veterani, numai celor bolnavi şi imobilizaţi la domiciliu. Convinşi, domnule preşedinte, că dumneavoastră, împreună cu consiliul pe care-l conduceţi, veţi analiza şi veţi hotărî suma ce o puteţi acorda, noi, veteranii de război, vă aducem profundele noastre mulţumiri. Aşteptăm răspuns“, se arată în adresa înaintată Consiliului Judeţean, în atenţia preşedintelui „ing. Nicuşor Constantinescu“, de către conducerea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război (ANVR) Filiala Constanţa. Pe adresă, şeful CJ a însemnat câteva indicaţii pentru secretarul judeţului, Mariana Belu, pentru vicepreşedintele CJC Darie G. şi pentru Cristian Moldovanu, pe atunci purtător de cuvânt al CJ Constanţa, după cum se poate observa în cuprinsul HCJ nr. 87/2012, disponibil în ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.


„Nu ne-a spus nimeni nici cum să votăm, nici cum să nu votăm“ 

Contactat telefonic de cotidianul ZIUA de Constanţa, vicepreşedintele ANVR, contraamiral de flotilă Petre Zanfir, a declarat: „Nu am fost chemaţi nicăieri. Dar să le fie ruşine celor care implică veteranii de război în chestiuni politice! Atunci am făcut o adresă către CJC prin care solicitam sprijinul pentru a le face o bucurie veteranilor de război şi văduvelor de război. Noi nu am stat de vorbă cu nimeni şi nu ne-a spus nimeni nici cum să votăm, nici cum să nu votăm“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, vicepreşedintele ANVR Constanţa, contraamiral Petre Zanfir.

Zaharia Platon - „A fost DNA-ul la comunitate“ 

Hotărârea nr. 172/17.05.2012 prevede alocarea unei sume Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Ghindăreşti. Prin actul votat de toţi cei 33 de aleşi judeţeni prezenţi la şedinţă, s-a aprobat alocarea sumei de 15.000 de lei pentru organizarea primei ediţii a Festivalului „Ghindăreşti între trecut şi prezent“. Hotărârea a avut la bază adresa înaintată la data de 2 mai 2012 către preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Comunitatea, reprezentată prin preşedintele Zaharia Platon, solicita „un ajutor de 15.000 de lei pentru a putea implementa mini-proiectul cultural-artistic ce vizează promovarea tradiţiilor locale prin organizarea primei ediţii a Festivalului «Ghindăreşti între trecut şi prezent», care va avea loc cu ocazia hramului bisericii «Înălţarea Domnului»“, se arată în adresa înaintată şefului CJC. Pe acest document, şeful CJ Constanţa a notat olograf „rog aprobaţi solicitarea“. Ataşat hotărârii se regăseşte şi proiectul festivalului, detaliat de organizatori.
Ppreşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Ghindăreşti a declarat, pentru ZIUA de Constanţa: „Nu am fost chemaţi nicăieri. A fost DNA-ul la comunitate, au verificat documentele. Ne-au solicitat dosarele, le-am înmânat documentele justificative - toate facturile cheltuielilor ce s-au făcut pentru organizarea Festivalului «Ghindăreşti între trecut şi prezent». Şi anul acesta avem în plan organizarea acestui eveniment“, a afirmat preşedintele comunităţii, Zaharia Platon.
 
Adunate, sumele acordate celor două entităţi (22.000 de lei + 15.000 de lei) ajung la valoarea prefigurată de procurorii Anticorupţie, şi anume 37.000 de lei.

Încă 8.000 de lei pentru alţi veterani 

Mai mult, în cadrul aceleiaşi şedinţe de Consiliu Judeţean, a fost votată şi HCJ nr. 171/07.05.2012, prin care s-a alocat suma de 8.000 de lei Asociaţiei Veteranilor de Război (!), condusă de preşedintele Colonel Crudu Gheorghe şi care este situată în sediul Poliţiei Municipale, strada Ştefan cel Mare nr. 103. Înţelegem aşadar că este vorba despre o Asociaţie a Veteranilor de Război distinctă de  Asociaţia Naţională a  Veteranilor de Război Filiala Constanţa, către care s-a alocat suma de 22.000 de lei în luna aprilie 2012.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Liviu 24 Feb, 2015 06:38 Nu stiu cati veteran de razboi mai traiesc si cat de mult ii intereseaza rezultatele elegerilor politice. Razboiul terminandu-se in 1945,adica acum 70 ani,inseamna ca veteranii sunt oameni in varsta de cel putin 90 ani,ei avand,cati or mai fi,alte preocupari. Sa nu cumva sa fie o cale de a deturna fonduri si sa ne trezim ca au fost ajutati,ca veteran,persoane care nici nu erau nascute inca in timpul razboiului