Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:55 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum este bine de făcut Primii paşi în... jogging

ro

07 Mar, 2014 00:00 2491 Marime text
jogging, beneficii, sanatate, tratament, sedentarism, onlineUrmătorul articol vine în ajutorul constănţenilor prin enunţarea celor mai importante etape, reguli şi sfaturi pentru desfăşurarea unei sesiuni corecte de jogging. Odată cu venirea primăverii, organismul trebuie ţinut departe de tradiţionala astenie, lucru ce poate fi realizat prin introducerea în rutina săptămânală a 3-4 şedinţe de alergare uşoară în aer liber. În societatea modernă această activitate este privită drept un obicei civilizat indiferent că este practicat de cei care vor să dea jos kilogramele în plus sau de cei care doresc să-şi menţină silueta optimă.

Alegerea articolelor de vestimentaţie se face în conformitate cu condiţiile meteorologice, iar materialele din care sunt confecţionate trebuie să fie catifelate, uşoare, moi şi să asigure o bună ventilaţie. Încălţămintea joacă un rol deosebit de important, întrucât talpa trebuie să asigure deopotrivă aderenţă faţă de sol, dar să respecte anatomia plantei piciorului şi să amortizeze impactul cu suprafaţa dură.
Orice sesiune de jogging trebuie să fie precedată de o scurtă, dar atentă încălzire prin care se pregăteşte organismul pentru efort. Această etapă presupune exerciţii simple care pornesc din zona extremităţilor superioare ale corpului şi parcurg toate zonele corpului, chiar dacă aparent acestea nu sunt antrenate în mişcarea de alergare. Indiferent că este vorba despre un antrenament de 20 de minute sau 1 oră, după o scurtă perioadă de relaxare, practicantul ar trebui să apeleze la o serie de mişcări de stretching în încheiere.

Beneficiile joggingului sunt nenumărate atâta timp cât mediul şi modul realizării acestei activităţi sunt alese inspirat. Sistemele circulator şi respirator funcţionează în parametrii optimi în cazul majorităţii sportivilor amatori. Întrucât una din problemele naţionale şi nu numai, este sedentarismul, cu siguranţă veţi considera joggingul drept tratamentul ideal pentru tonifierea muşchilor, arderea caloriilor, accelerarea activităţii sistemului digestiv, insomnie, creşterea capacităţii de lucru şi concentrare prin oxigenarea creierului.
Încă de la începutul articolului am folosit termenii: atent, optim, corect, inspirat, deoarece realizarea oricărei activităţi sportive necesită cunoaşterea şi respectarea normelor de siguranţă. În cazul în care ignorăm aceste reguli ne putem lovi de pericole variate la care ne expunem constant : afectarea cronică a articulaţiilor (genunchi, şold, glezne); entorse, luxaţii sau fracturi în cazul accidentărilor; şi printre efectele negative temporare : apariţia bătăturilor, veziculelor şi a crampelor musculare.

Aşadar, pentru cei pe care i-am convins ca în această primăvară să iasă pe plajă, în parc sau pe stadion pentru un regim de viaţă mai sănătos, avem o reţetă scurtă să-i iniţiem într-ale joggingului. După o vizită la medicul de familie care să ateste starea aptă pentru sport, vă echipaţi corespunzător, şi începeţi cu sesiuni de 10-15 minute. După câteva săptămâni, durata şi viteza alergării pot creşte, urmând ca în următoarea etapă să introduceţi şi terenul abrupt în traseul dumneavoastră. În lipsa suprasolicitării şi cu ajutorul unei bune hidratări, joggingul va trezi starea de bine atât la nivel fizic cât şi psihic pentru orice practicant amator.

Sursa foto: www.livemans.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Maria 07 Mar, 2014 21:53 Daca s-ar scrie un articol cu zonele/traseele unde se poate face jogging in conditii de siguranta.. ar fi incredibil! :))