Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:31 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa nu reuşeşte să-şi ţină valorile Andrei Szemerjai - „Ne-am obişnuit cu problemele precum măgarul cu bătaia“

ro

19 Jan, 2018 00:00 2241 Marime text

Andrei Szemerjai, directorul Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ din Constanţa, trage un nou semnal de alarmă în ce priveşte problemele, la toate capitolele, cu care se confruntă sportul constănţean 

Andrei Szemerjai subliniază faptul că judeţul riscă să ajungă unul de pluton, cu activitate simbolică şi în sportul de performanţă. În condiţiile în care „noi nu putem să dăm aproape nimic“, Constanţa nu-şi mai poate păstra valorile şi a ajuns furnizor, pe bandă rulantă, pentru unele cluburi din ţară şi din capitală.

Andrei Szemerjai este de părere că, probabil, şi în 2018, sportul se va confrunta cu aceleaşi probleme ca şi în 2017 şi „ca în ultimii 27 de ani“.
 
„Problemele legate de finanţare, logistică, baze sportive şi aşa mai departe sunt din ce în ce mai grave. Probabil că ne vom confrunta cu ele şi în continuare, că ne-am obişnuit cu ele precum măgarul cu bătaia. Am spus-o şi anul trecut, stăm şi ne întrebăm ce se va întâmpla la Jocurile Olimpice din 2020, de la Tokyo. Va fi greu de spus la ora aceasta un nume care va fi acolo din judeţul nostru. Lucrul care doare cel mai tare, iar pe mine mă deranjează extraordinar, este faptul că, în Constanţa, nu reuşim să ne ţinem valorile. Din contră, am devenit furnizor, pe bandă rulantă, pentru unele cluburi din ţară şi din capitală. Însă nu ne putem opune plecării la mai bine, atât timp cât noi nu putem să dăm aproape nimic. E firesc ca ei să se ducă unde pot câştiga, unde se pot realiza şi din punctul de vedere al viitorului socio-profesional, să aibă o situaţie cât de cât decentă. Din păcate, asta este situaţia“, a precizat directorul LPS „Nicolae Rotaru“.
 

„Unde vom face atletism?“

 
Judeţul Constanţa este deficitar la capitolul infrastructură sportivă şi deocamdată nu sunt veşti bune că situaţia s-ar putea îmbunătăţi. „Referindu-mă la baze sportive, în Constanţa, în cel mai scurt timp, ne vom pune întrebarea unde vom face atletism. Nu ai unde să practici lupte, nataţie, nu ai unde să faci cam multe discipline sportive. În loc să creştem în baze sportive, noi ne prăbuşim cu cele pe care le mai avem. Iar acest lucru se va vedea în timp. E păcat, pentru că am avut mari campioni şi avem cu ce să dăm exemple tinerei generaţii, dar, am spus-o şi o repet, niciun părinte întreg la minte nu-şi va lăsa copilul într-o bază sportivă aşa cum arată multe dintre ele“, a punctat Andrei Szemerjai.
 

Dosarul e la Guvern

 
Stadionul „Farul“ este într-o stare precară, iar echipa de fotbal SSC Farul a fost nevoită să joace la Techirghiol, întrucât arena din strada Primăverii nu corespunde momentan cerinţelor Ligii a 3-a! Complexul Sportiv „Badea Cârţan“ şi terenul „Triunghi“ sunt şi ele la pământ. Consiliul Local Constanţa şi-a exprimat intenţia de a prelua stadionul, baza „Triunghi“ şi terenul de rugby din „Badea Cârţan“, iar dosarul se află acum la Guvern. „Există un proiect de hotărâre de Guvern, înaintat către ministerele de resort, care pun avizele. În funcţie de răspuns, proiectul va intra în şedinţă de Guvern, când va decide acesta. A ajuns la Ministerul Dezvoltării, Ministerul de Finanţe şi la Ministerul de Justiţie. Se analizează dosarul, se fac demersurile necesare, iar când au toate avizele, se propune intrarea în şedinţă de Guvern, spre aprobare. Şi nu e numai stadionul Farul. Primăria municipiului Constanţa şi-a manifestat intenţia de a prelua şi baza Triunghi, şi terenul de rugby de la Badea Cârţan“, a explicat Mariana Solomon, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa.
 

Bătrâna Sală a Sporturilor!

 
Totodată, sunt probleme (crăpături vizibile în pereţi, atât pe exterior, cât şi pe interior) şi la bătrâna Sală a Sporturilor din Constanţa, din acest punct de vedere fiind efectuată o expertiză tehnică. „Mai sunt unele analize de laborator, trebuie să ne vină ultimele detalii. Iar în funcţie de măsurile pe care ni le dau experţii, vom lua măsurile necesare“, a mai spus Mariana Solomon. În ce priveşte mult-aşteptata Sală Polivalentă, directorul DJST Constanţa a spus: „Proiecte sunt, dorinţe sunt, rămâne să se şi concretizeze. Sunt mai multe variante. Oricum, DJST Constanţa nu are competenţe în această situaţie“.
 

„La acest capitol suntem la pământ“

 
Andrei Szemerjai atrage atenţia că, pentru a exista viitor, în sport trebuie pus accent în momentul de faţă pe copii. „Noi trebuie să ne uităm la ce facem pentru tânăra generaţie, pentru baza a ceea ce trebuie să fie sportul de performanţă. Dintre cei foarte mulţi să răsară viitorii campioni. Din păcate, la acest capitol suntem la pământ. Astfel că nu putem avea pretenţii ca în următorii 10 - 15 ani să avem rezultate la nivel înalt. Probabil că vom ajunge în plutonul judeţelor cu activitate simbolică şi în sportul de performanţă“, a punctat Andrei Szemerjai.
 

„Reuşim să ne facem de râs în fiecare zi, în fiecare an“

 
„Nu ştiu care va fi viitorul. Noi, în România, suntem probabil sub un blestem, că reuşim să ne facem de râs în fiecare zi, în fiecare an. Reuşim să ne dăm singuri peste picioare, de la cel mai înalt nivel, până la cel mai de jos. 2018 a început cu asemenea evenimente şi sunt convins că şi sportul va fi marcat de ceea am spus mai înainte, din pricina acestor evenimente. Lipsă de continuitate, lipsă de interes. Vorba unui mare clasic al sportului românesc, de care îmi aduc aminte de fiecare dată cu cea mai mare plăcere şi-l citez, Nicolae Mărăşescu, la ora actuală, indiferent câţi bani s-ar băga în sportul românesc sau în loturile olimpice, performanţele vor fi aceleaşi. Repet, trebuie să avem în vedere tânăra generaţie. Trebuie multă răbdare, ca şi 2018 să fie trecut cu cât mai puţine sincope. Să fim sănătoşi, ca să putem scoate căruţa din nămolul în care suntem băgaţi până la osie“, a arătat directorul LPS „Nicolae Rotaru“.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii