Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:29 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A trecut un an de la moartea lui Dumitru Antonescu, simbolul FC Farul „Respect etern, nea Mitică!”

ro

27 Apr, 2017 00:00 4751 Marime text
S-a împlinit un an de când simbolul FC Farul Dumitru Antonescu a plecat dintre cei vii. Căpitanul legendar al clubului constănţean, care a murit la 71 de ani, a fost fotbalistul cu cele mai multe meciuri, 400, jucate pentru „marinari“ în prima ligă a fotbalului românesc.
 
Fost internaţional Dumitru Antonescu s-a stins din viaţă pe un pat de spital din Bucureşti, unde era internat după ce suferise mai multe operaţii, în urma unei boli incurabile. Căpitanul şi soldatul credincios al FC Farul a fost înmormântat la Cimitirul Central din Constanţa şi îşi doarme somnul de veci în preajma unui alt monstru sacru al sportului constănţean, fostul antrenor de lupte Constantin Ofiţerescu.
 
„Marele Dumitru Antonescu, simbol al FC Farul şi al oraşului Constanţa, a fost unul dintre cei mai buni fotbalişti ai generaţiei sale, iar în anul 1973 s-a clasat pe locul 4 în topul fotbaliştilor români, după Ion Dumitru, Cornel Dinu şi Nicolae Dobrin. A jucat 17 campionate consecutive la Farul, 14 în Divizia A. Caracterul său deosebit şi spiritul de luptător l-au impus în calitate de căpitan al echipei. Este jucătorul cu cele mai multe prezenţe pe prima scenă fotbalistică a ţării din toată istoria fotbalului constănţean. Rămânem cu un regret enorm, pentru că s-a stins înainte ca dânsul şi FC Farul să se fi reconciliat. Dumitru Antonescu merita mai mult, pentru că şi-a dedicat întreaga viaţă acestui club. Pe data de 18 mai 2016, la penultimul meci pe teren propriu din istoria FC Farul, galeria faristă i-a dedicat o coregrafie care a avut ca mesaj unul dintre citatele sale: «La mine, când spui Farul, spui o viaţă de om!». Şi aşa a fost! Respect etern, nea Mitică! Ne dorim ca, într-o bună zi, stadionul din Strada Primăverii nr. 2 să vă poarte numele. Împreună ducem mai departe spiritul farist!“, este mesajul SSC Farul, echipa de fotbal înfiinţată de fani ai FC Farul, după ce această echipă a intrat în faliment. 

A ocupat locul patru cu Farul în Divizia A 

Născut la Constanţa, Antonescu a început fotbalul la clubul Electrica, iar o perioadă (cât timp şi-a satisfăcut stagiul militar) a jucat la echipa secundă a Stelei. Pentru Farul a evoluat între anii 1967 şi 1983, timp de 17 campionate (14 de A şi 3 de B). A făcut parte din generaţii de aur ale grupării constănţene, ocupând de două ori locul patru în Divizia A (în sezoanele 1966/1967 şi 1973/1974). În ediţia 1976/1977 a Diviziei A, încheiată de FC Constanţa pe locul 15, a înscris şapte goluri în cele 33 de meciuri jucate. Valoarea sportivă, charisma sa şi puterea de a mobiliza grupul l-au impus mulţi ani căpitan al Farului. Era de o ţinută cavalerească în teren, calm, fair-play şi cu spirit de anticipaţie. A jucat pe mai multe posturi, dar rolurile care l-au consacrat au fost cele de libero şi mijlocaş la închidere. A şi pregătit echipa mare a Farului, iar la sectorul de copii şi juniori a antrenat mulţi ani. În ultima perioadă a vieţii sale, Dumitru Antonescu a lucrat la ACS Performer Constanţa.

13 selecţii la echipa naţională  

Dumitru Antonescu a fost selecţionat de 13 ori la echipa naţională a României, alături de jucători de renume precum Dobrin, Lucescu, Dinu sau Dumitrache. Sub tricolor a debutat pe 29 octombrie 1972, iar ultimul meci susţinut a fost pe 13 octombrie 1974. În cele 13 meciuri în care a jucat Antonescu, România a înregistrat cinci victorii, trei egaluri şi cinci înfrângeri. Partidele au fost cu: Albania (2), Danemarca, Republica Democrată Germană (2), Finlanda (9-0, pe 14 octombrie 1973, rezultat rămas în statistica Naţionalei drept cel mai mare scor realizat de România într-un meci oficial), Franţa (ocazie cu care nea Mitică s-a confruntat, la el acasă, cu celebrul Michel Platini), Brazilia, Argentina, Grecia, Olanda, Japonia şi Bulgaria. Antonescu mai are selecţii şi la tineret (15), lotul olimpic (şase) şi la Naţionala B (patru).
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi:
 
Banner uriaş la meciul FC Farul - Rapid în memoria lui Dumitru Antonescu (galerie foto)
 
Simbolul FC Farul: Dumitru Antonescu îşi doarme somnul de veci în preajma antrenorului emerit Constantin Ofiţerescu (galerie foto + video)
 
Dumitru Antonescu, legendarul fotbalist al FC Farul, s-a stins din viaţă: „Plânge inima în mine, ne-a plecat căpitanul!” (galerie foto)
 
Legenda Farului a ajuns la 70 de ani: Dumitru Antonescu a tras curent în case la jumătate din Cogealac (galerie foto)
 
Povestea partidei de şah în familie: Cum au devenit fraţi de cruce la FC Farul Dan Ştefănescu şi Dumitru Antonescu (galerie foto)
 
Istoria sportului constănţean / Fotbal (XVIII): Dumitru Antonescu, soldatul credincios al Constanţei

Ce s-a ales din echipa de aur a Farului de acum 45 de ani: Amintiri cu Dumitru Antonescu despre fotbal şi fotbaliştii constănţeni (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii