Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legenda capului Kaliakra şi a sfântului Nicolae Cum a încercat Dumnezeu să-l salveze pe patronul marinarilor

ro

25 Jul, 2015 00:00 6475 Marime text
Situat în nord-estul Bulgariei, la 80 km sud de Constanţa, Capul Kaliakra este o cetate construită pe o peninsulă cu o suprafaţă de 150.000 mp. Partea cea mai proeminentă a peninsulei pătrunde în mare aproximativ 2 km, iar înălţimea malului este de 80 de metri, iar singurul acces la cetate se face din nord.
 
Inaccesibilitatea locului a făcut în antichitate din ea o mare fortăreaţă, fiind a doua cetate importantă dupa Tomis. În acea perioadă se numea Tirisis. Fortăreaţa a fost succesiv folosită de traci, romani, bizantini şi bulgari. Chiar şi în prezent, pe promontoriu se află o unitate militară bulgărească. Numele Kaliakra provine din limba greacă. Kalos, akre înseamnă „cap“ (pământ frumos). Între anii 1913 - 1916 şi 1918 - 1940, capul Kaliakra a făcut parte din judeţul Caliacra, România. Aici, în anul 1930, naturalistul Grigore Antipa a întemeiat o staţiune de cercetări zoologice marine. Între anii 1366 - 1444, Kaliakra era unul dintre cele mai importante centre politico-administrative, economice şi culturale de pe litoralul Mării Negre. Kaliakra a fost a doua mare cetate importantă după Tomis, datorită inaccesibilităţii sale şi a fost folosită succesiv de romani, bizantini şi bulgari.
 
O legendă povesteşte despre Sfântul Nicolae, patron al marinarilor. În timp ce alerga spre mare, pentru a scăpa de asuprirea turcilor, pământul a început să crească sub picioarele sale. Adică Dumnezeu i-ar fi prelungit o limbă de pământ din faţa picioarelor pentru a scăpa de turci. Cu toate acestea, sfântul a fost prins şi ucis. În prezent, în vârful capului Kaliakra se află o capelă micuţă, ce marchează mormântul Sfântului Nicolae. O altă legendă spune că în această fortăreaţă şi-a adăpostit bogăţiile Lyzimah, succesorul lui Alexandru cel Mare.
 
 
Sursa poze: http://hai-hui-stangaci.blogspot.ro

Citeşte şi:

Capul Kaliakra şi legenda celor 40 de fete, care s-au aruncat în abisul mării

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • eugen 26 Jul, 2015 13:04 Dragii mei mergeti si vizitati Capul Kaliakra si veti fi foarte incantati de ceeace veti vedea.Am fost am vazut si mi-a placut.Nu o sa regretati .