Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:48 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Bancile, sperietoarea proprietarilor de apartamente

ro

13 Sep, 2010 12:40 960 Marime text

Constantenii nu vor reabilitarea termica a apartamentelor prin credite bancare, desi li s-a explicat ca nu trebuie sa garanteze cu locuintele

Potrivit UAP, nici o asociatie de locatari nu s-a aratat interesata de astfel de lucrari cu garantie guvernamentala

In municipiul Constanta exista foarte multe apartamente inchiriate ai caror proprietari nu doresc reabilitarea

Legea nu-i obliga in nici un fel pe proprietari sa consimta la astfel de operatiuni

Asociatiile de proprietarii si locatari din municipiul Constanta nu s-au aratat interesate de OUG 69 din 30 iunie 2010 privind reabilitarea termica cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala. Presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari (UAP) Constanta, Marcel Dragu, a declarat ca nu s-a prezent pana in prezent, de la emiterea OUG din iunie 2010, nici un reprezentat al asociatiilor de locatari din orasul Constanta pentru a se interesa de conditiile in care se poate face reabilitarea termica. Acesta a precizat ca cei mai multi dintre administratori vor sa faca aceste reabilitari, dar fara credite bancare. Marcel Dragu a afirmat ca proprietarii de apartamente se feresc de astfel de actiuni care implica bancile, desi li s-a explicat ca nu vor trebui sa garanteze lucrarile de reabilitare termica cu locuintele. Presedintele UAP a mentionat ca nu se vor putea face astfel de reabilitari in conditiile actualei OUG pentru ca intr-un bloc de locatari ai nevoie ca 90% din proprietari sa fie de acord cu aceste lucrari. Reprezentantii UAP Constanta sustin ca aceasta lege va fi greu de aplicat pentru ca mai ales in municipiul Constanta sunt foarte multi proprietari care au apartamente inchiriate si care nu sunt interesati sa investeasca in acestea si nu vor fi de acord cu reabilitarea termica.

Legea nu prea ofera facilitati

OUG 69 din 30 iunie 2010 privind reabilitarea termica cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala, faciliteaza accesul asociatiilor de proprietari (persoane juridice fara scop patrimonial) la contractarea de credite bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica a anvelopei. Etapele obligatorii pe care trebuie sa le urmeze fiecare asociatie de locatari este de a obtine expertiza tehnica, certificarea energetica, auditul energetic, proiectarea lucrarilor de interventie, autorizatia de constructie, licitarea firmei care va efectua lucrarea, executarea lucrarilor de interventie, receptie si certificarea energetica a cladirii la terminarea lucrarilor. Trebuie precizat ca este nevoie de acordul in proportie de 90% a locatarilor din cadrul asociatiei de proprietari. Asociatiile de proprietarii sunt cele care vor suporta din fonduri proprii expertiza tehnica, certificatul de performanta energetica si auditul energetic al cladirii existente, documentatia pentru autorizarea lucrarilor de interventie, proiectul tehnic si certificatul de performanta energetica a cladirii reabilitate tehnic. Executia lucrarilor de interventie se poate finanta 100% cu banii proprietarilor, fara credite sau mai exista posibilitatea ca 10% de asociatie (fiecare proprietar) din surse proprii, iar restul de 90% sa fie din credite bancare, in lei, cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata. Costuri aproximative pentru executarea lucrarilor de izolare a anvelopei este de circa 60 de lei/mp. Trebuie mentionat ca fiecare locatar va suporta proportional cu numarul de camere si suprafata exterioara care trebuie izolata termic. Perioada de rambursare a creditelor bancare este de maximum 5 ani. Pentru a lamuri si a oferi detalii asociatiilor de locatari, Uniunea Asociatiilor de Proprietari din Constanta organizeaza pe data de 16 septembrie, intre orele 10.00 si 12.00, in sala Cercului Militar Constanta, o intalnire pe aceasta tema a reabilitarii termice cu asociatiile de proprietari din oras.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii