Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:00 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şedinţă secretă pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa

ro

29 Aug, 2017 00:00 2441 Marime text
Tribunalul Constanţa a dispus începerea judecăţii în dosarul în care Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, a fost deferit Justiţiei pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 
„Constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 219/P/2016, înregistrat la această instanţă sub nr. de dosar 3464/118/2017, al DNA - ST Constanţa, prin care l-a trimis în judecată, în stare de libertate, pe inculpatul Dănuţ Căpăţînă, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 297, alin. (1) C.pen., cu aplicarea art. 5, alin. (1) C.pen. Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Dănuţ Căpăţînă. Cu drept de contestaţie“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Decizia a fost luată în şedinţă secretă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „la data de 11 iunie 2013, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa, reprezentat de inculpatul Căpăţînă Dănuţ, la acea dată manager al unităţii medicale, şi o societate comercială, a fost încheiat un contract - neprevăzut în planul anual al achiziţiilor publice - având ca obiect prestarea unor servicii de consultanţă pentru convenţiile încheiate de spital cu casele de asigurări de sănătate, publice şi private (pe o durată de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii de drept)“.
 
„În exercitarea atribuţiilor sale de manager şi ordonator terţiar de credite, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a încheiat contractul fără a urma vreo procedură dintre cele prevăzute de legislaţia aplicabilă contractelor de achiziţie publică şi a dispus cheltuieli din fonduri publice fără existenţa unei baze legale, deşi serviciile de consultanţă ale prestatorului nu au fost executate în totalitate şi reprezentau, în fapt, şi atribuţii proprii ale inculpatului.
 
Astfel, în perioada 11 iunie 2013 - mai 2016, când inculpatul nu şi-a mai exercitat atribuţiile care decurgeau din calitatea deţinută, SCJU «Sf. Apostol Andrei» Constanţa a achitat către societatea respectivă suma de totală 307.900 de lei, reprezentând onorariu şi prime de succes, pentru nişte servicii neexecutate în realitate. Această sumă de bani reprezintă un prejudiciu cauzat unităţii medicale şi un folos necuvenit pentru firma prestatoare a serviciilor“, conform rechizitoriului.
 
De menţionat că, într-un alt dosar, Dănuţ Căpăţînă a fost condamnat definitiv de judecătorii din Bucureşti la şase ani şi opt luni de închisoare, cu executare. De asemenea, Dănuţ Căpăţînă a mai fost condamnat, într-o altă cauză, în primă instanţă, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii