Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:10 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Începe judecata în dosarul „Păgubiţii Vectra“! Pentru a doua oară

ro

28 Mar, 2017 00:00 7489 Marime text
Tribunalul Constanţa a dat, ieri, undă verde pentru începerea judecăţii în cunoscutul dosar „Păgubiţii Vectra“! Tribunalul Constanţa a respins ca nefondată cererea formulată de DNA Constanţa de luare a măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpaţii Gabriel Moise, Cosmin Moldoveanu şi Adrian Roşu.
 
Ieri, Marinela Mitan, judecător al Tribunalului Constanţa, a respins cererile şi excepţiile invocate de inculpaţii Cosmin Moldoveanu, Adrian Roşu, SC Vectra Construct SRL Constanţa, SC Vectra Imobiliare SRL, ca nefondate.
 
Ulterior, instanţa a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 55/P/2010 din data de 14.12.2012 al DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, privindu-i pe inculpaţii Gabriel Moise, Cosmin Moldoveanu, Adrian Roşu, SC Vectra Construct SRL Constanţa, SC Vectra Imobiliare SRL şi SC City Invest SRL Constanţa, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.
 
Pe cale de consecinţă, judecătoarea Marinela Mitan a dispus începerea judecăţii în cauză faţă de: Adrian Roşu pentru înşelăciune în formă continuată şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, Gabriel Moise pentru înşelăciune în formă continuată şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, Cosmin Moldoveanu pentru înşelăciune în formă continuată şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, SC Vectra Imobiliare SRL Constanţa pentru înşelăciune în formă continuată, SC Vectra Construct SRL Constanţa pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată, SC City Invest SRL pentru înşelăciune în formă continuată.
 
Tribunalul Constanţa a respins ca nefondată cererea formulată de DNA Constanţa de luare a măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpaţii Gabriel Moise, Cosmin Moldoveanu şi Adrian Roşu.
 
Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa, potrivit cărora, „în perioada 13 februarie 2007 - 28 martie 2009, inculpaţii Roşu Adrian, Moise Gabriel şi Moldoveanu Cosmin, în calitate de persoane fizice ori de reprezentanţi ai SC Vectra Imobiliare SRL, SC Vectra Construct SRL şi SC City Invest SRL, au indus în eroare 189 de persoane (părţi vătămate, în cauză), angajându-se ca, în calitate de dezvoltatori imobiliari, să construiască apartamente într-un număr de 16 vile situate în municipiul Constanţa.
 
Părţile vătămate au achitat preţul integral al apartamentelor în avans (spre exemplu, sume între 20.000 şi 46.000 de euro pentru un apartament) şi au fost menţinute în eroare şi după încheierea contractelor de execuţie - construire întrucât imobilele nu au fost edificate deloc sau au fost construite doar parţial“.
 
„La momentul încheierii contractelor, părţile vătămate nu au cunoscut împrejurarea că o parte dintre terenurile pe care urmau să se construiască imobilele erau ipotecate în favoarea unor unităţi bancare pentru garantarea unor credite obţinute sau că nu aparţineau firmelor din Grupul Vectra ori dezvoltatorilor persoane fizice, ci unor terţi. De asemenea, banii încasaţi ca urmare a încheierii acestor contracte nu au fost folosiţi pentru edificarea imobilelor, ci în scop personal sau folosiţi la alte proiecte imobiliare.
 
În plus, inculpaţii s-au implicat şi în intrarea în insolvenţă a firmelor din grupul Vectra şi au continuat să facă promisiuni nefondate părţilor vătămate, astfel că acestea au renunţat să uzeze de mijloacele prevăzute în legea civilă pentru recuperarea pagubelor create. În această modalitate, părţile vătămate au fost prejudiciate cu sumele totale de 5.586.828 de euro şi 282.500 de lei. Părţile vătămate s-au constituit părţi civile în procesul penal cu suma totală de 5.435.328 de euro şi 254.000 de lei“, potrivit DNA.
 
În primă instanţă, judecătorul Lucian Lică, din Tribunalul Constanţa, a decis ca Adrian Roşu să fie condamnat la 20 de ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni. Asta în timp ce Gabriel Moise a fost condamnat tot la 20 de ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Mai departe, Cosmin Moldoveanu s-a ales cu 18 ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni.
 
Cele trei firme (SC Vectra Imobiliare SRL Constanţa, SC Vectra Construct SRL Constanţa şi SC City Invest SRL Constanţa) au primit câte o amendă în cuantum de 900.000 de lei pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, plus pedeapsa complementară a dizolvării. De asemenea, instanţa a dispus acordarea unor despăgubiri de câteva milioane de euro către cele aproape 200 de părţi civile.
 
La jumătatea lunii noiembrie 2016, judecătorii Ciprian Coadă şi Damian Mitea, de la Curtea de Apel Constanţa, au dispus rejudecarea dosarului.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii