Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:58 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

13 ani în primă instanţă Judecătorii se pregătesc să dea sentinţa definitivă în cazul lui Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean

ro

22 Jun, 2017 00:00 4032 Marime text
Dosarul se află pe masa judecătoarelor Mariana Constantinescu şi Corina Ciobanu, din Curtea de Apel Bucureşti, care se vor pronunţa pe data de 5 iulie. Oricare va fi decizia instanţei, aceasta va fi definitivă.
 
Judecătorii din cadrul Curţii de Apel Bucureşti se pregătesc să anunţe decizia finală în dosarul în care Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost condamnat, în primă instanţă, la 13 ani şi patru luni de închisoare. Tot în acest dosar, Constantin Virgil Ivan, director general al unei societăţi comerciale, a fost condamnat la doi ani de închisoare.
 
Dosarul se află pe masa judecătoarelor Mariana Constantinescu şi Corina Ciobanu, din Curtea de Apel Bucureşti, care se vor pronunţa pe data de 5 iulie. Oricare va fi decizia instanţei, aceasta va fi definitivă.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada iulie 2009 - mai 2016, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a pretins, de la mai mulţi reprezentanţi de societăţi comerciale, sume de bani în cuantum de 310.826 de euro, 27.900 de dolari şi 4.768.698,78 de lei, din care a primit în total suma de 197.858,59 de euro, 27.900 de dolari şi 4.768.698,78 de lei“.
 
„Banii au fost primiţi atât în mod direct, cât şi prin intermediul inculpatei SC Picus Consulting SRL şi patru firme off-shore deţinute de inculpat sau de amici ai inculpatului, în schimbul încheierii, derulării în bune condiţii şi plăţii la timp a facturilor aferente contractelor încheiate între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa cu acele societăţi comerciale. Aceste contracte vizau achiziţia de servicii IT şi ulterior de mentenanţă IT, servicii medicale de medicina muncii destinate angajaţilor spitalului, servicii medicale constând în analize de laborator.
 
Sumele achitate cu titlu de mită au fost virate de către reprezentanţii societăţilor comerciale care au încheiat contracte cu Spitalul Judeţean Constanţa în conturile inculpatei SC Picus Consulting SRL şi ale firmelor off-shore, în baza unor contracte de prestări servicii de consultanţă fictive. Din totalul banilor primiţi cu titlu de mită, suma de 4.768.698,78 de lei a provenit de la inculpatul Ivan Constantin Virgil, director general al unei societăţi comerciale, fiind remisă în perioada iulie 2009 - mai 2016, în vederea derulării în bune condiţii a două contracte şi a plăţii la timp a facturilor aferente acestora, sub forma unor plăţi lunare aferente unor servicii de consultanţă neefectuate“, conform actului de sesizare a instanţei.
 
„Inculpatul Căpăţînă Dănuţ şi-a început activitatea infracţională imediat după numirea sa în funcţia de manager Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Atunci, profitând de faptul că, anterior, deţinuse funcţia de manager la o societate comercială cu activitate în domeniul medical, Căpăţînă Dănuţ a negociat cu directorul general al acelei societăţi, Ivan Constantin Virgil, menţinerea unui contract încheiat anterior între societate şi SC Picus Consulting SRL (controlată de Căpăţînă Dănuţ), prin care inculpatul Căpăţînă Dănuţ îşi încasa salariul aferent funcţiei de manager.
 
În schimbul acestor sume de bani, Căpăţînă Dănuţ se angaja că vor fi achitate la timp facturile pe care Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa le emitea către această firmă şi că imaginea firmei va fi protejată pe plan local, în contextul în care inculpatul ştia că firma de servicii medicale dorea să-şi extindă activitatea în judeţul Constanţa. Ulterior, în perioada 2010 - 2011, activitatea infracţională a inculpatului Căpăţînă Dănuţ s-a extins, inculpatul propunând colaboratorilor apropiaţi care deţineau societăţi comerciale încheierea unor contracte de consultanţă fictive cu anumite firme off-shore, în schimbul facilitării încheierii/menţinerii/reînnoirii contractelor cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, plăţii la timp a facturilor şi derulării fără incidente a acestor contracte“, se mai arată în rechizitoriu.
 
„Toate firmele de la care inculpatul a pretins şi a primit mită în prezentul dosar sunt firme cu care inculpatul colaborase anterior sau pe ai căror reprezentanţi îi cunoscuse anterior, asigurându-se astfel că riscul unui eventual denunţ este minim, fapt confirmat de perioada lungă în care şi-a derulat activitatea infracţională. Iniţial, inculpatul a încasat sumele reprezentând mita în conturile a două firme de tip off-shore indicate de un prieten al său, iar din anul 2011, inculpatul a încasat sumele reprezentând mita printr-o firmă off-shore la care devenise acţionar. La sfârşitul anului 2013, inculpatul a mai înfiinţat încă o firmă off-shore prin intermediul unei persoane din familie.
 
Ulterior, din banii primiţi drept mită, o parte au fost viraţi către SC Performance Profile SRL, iar altă parte au fost retraşi, fiind folosiţi pentru achiziţionarea a diverse bunuri şi servicii (locuinţe, excursii în străinătate). Contractele de consultanţă încheiate de inculpat cu societăţile care dădeau mita mascată erau similare, iar aceleaşi rapoarte de consultanţă întocmite în vederea justificării sumelor de bani se livrau către mai multe firme“, au conchis procurorii.
 
Într-un alt dosar, Dănuţ Căpăţînă a fost condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare. Pedeapsa a fost acordată în primă instanţă, aceasta nefiind definitivă.

Citeşte şi: 

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean
Traseul unui manager care a devenit inculpat cu patru dosare şi două condamnări
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii