Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:50 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UE a interzis importurile de carne de pasăre din Ucraina din cauza gripei aviare

ro

06 Dec, 2016 19:58 1629 Marime text
Uniunea Europeană a interzis pe o perioadă nedeterminată importurile de carne de pasăre din Ucraina, din cauza temerilor privind gripa aviară, a anunțat marți Autoritatea pentru siguranța alimentară de la Kiev, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Interzicerea vine după descoperirea unor cazuri de gripă aviară în regiunea Kherson, din sudul Ucrainei, la începutul acestei luni.

Este prima epidemie din 2008 înregistrată în Ucraina, stat vecin cu România.

În perioada 1 ianuarie — 20 octombrie 2016, Ucraina a exportat în Uniunea Europeană 32.000 de tone de carne și produse din carne de pasăre. o creștere de 20% comparativ cu anul trecut.

În noiembrie, Ucraina a restricționat importurile de carne de pasăre din anumite regiuni ale Germaniei, Bulgariei și Ungariei, tot din cauza temerilor privind gripa aviară.

În ultimele săptămâni, virusul H5N8 a fost detectat în opt state europene și Israel, iar unele țări au cerut fermierilor să țină păsările închise, pentru a evita extinderea epidemiei.

Majoritatea cazurilor a fost descoperită la păsările sălbatice, dar Germania, Ungaria și Austria au raportat și cazuri în fermele de rațe și curcani, unde toate păsările au fost tăiate.

În următoarele săptămâni este posibil să apară noi cazuri deoarece păsările sălbatice migrează spre sud, a declarat ministrul Agriculturii din landul Mecklenburg-Vorpommern, Till Backhaus.

Această tulpină a virusului gripei aviare, care nu a fost niciodată depistată la om, s-a răspândit în statele din vestul Africii, inclusiv în Camerun, Niger și Togo, în ultimii doi ani. Păsările sălbatice sunt considerate sursa actualelor cazuri de gripă aviară. Apropiatul sezon al Crăciunului este unul vital pentru vânzările de păsări în Europa.

Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără și România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, piețe și în comerțul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.


Sursa foto: capital.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii