Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tudor Băeaş şi Relu Stanciu, trimişi în judecată de procurorii DNA Constanţa

ro

11 Oct, 2016 00:00 1967 Marime text
„Băeaş Tudor a retras suma de 13.105.580 de lei din contul bancar al societăţii pe care o administra, cunoscând că o parte din sumele de bani retrase reprezintă produsul infracţiunii de evaziune fiscală“, potrivit DNA.
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Tudor Băeaş, bănuit de evaziune fiscală (două fapte, dintre care una în formă continuată) şi spălarea banilor, în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada iunie 2008 - septembrie 2008, inculpatul Băeaş Tudor, în calitate de asociat unic şi administrator al unei societăţi comerciale, nu a evidenţiat, în totalitate, în acte contabile ori în alte documente legale, operaţiunile comerciale efectuate sau veniturile realizate rezultate din vânzarea unei cantităţi de 20.246,92 de tone de cereale în valoare totală de 13.148.796,32 de lei (din care TVA 2.099.387,65 de lei), urmărind prin acest demers sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul general consolidat al statului“.
 
„În acelaşi context, la data de 30 septembrie 2008, inculpatul, printr-o hotărâre ce a avut la bază un contract de comodat încheiat în fals, a declarat fictiv sediul social al firmei sale la o adresă din municipiul Constanţa, în scopul de a nu evidenţia în contabilitatea societăţii veniturile realizate în condiţiile de mai sus. În aceeaşi perioadă, pe baza unor borderouri de achiziţii cereale de la persoane fizice întocmite fictiv, inculpatul Băeaş Tudor a retras suma de 13.105.580 de lei din contul bancar al societăţii pe care o administra, cunoscând că o parte din sumele de bani retrase reprezintă produsul infracţiunii de evaziune fiscală“, conform DNA.
 
În cauză, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma 3.867.293 de lei, reprezentând prejudiciu cauzat bugetului de stat.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa.
 
Într-un alt dosar, DNA Constanţa a decis trimiterea în judecată a lui Relu Stanciu, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, pentru presupusa săvârşire a infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „la data de 13 octombrie 2006, societatea comercială reprezentată de inculpatul Stanciu Relu a încheiat cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, în calitate de autoritate contractantă, un contract-cadru ce avea ca obiect acordarea unei finanţări nerambursabile pentru construcţia unei pensiuni agroturistice situate în Sulina, judeţul Tulcea“.
 
„Durata de execuţie a obiectivului a fost stabilită la 12 luni de la semnarea contractului de finanţare, iar valoarea totală eligibilă a proiectului care făcea obiectul finanţării a fost estimată la 692.632 de lei, din care autoritatea contractantă se angaja să acorde o finanţare nerambursabilă de maximum 346.316 lei.
 
În acest context, inculpatul Stanciu Relu a prezentat la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurala şi Pescuit Tulcea mai multe documente care conţineau date nereale cu privire la realizarea unor capitole de lucrări, despre care avea cunoştinţă că nu s-au efectuat în realitate. Procedând în această manieră, inculpatul a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul general al Uniunii Europene în valoare de 9.035 de lei“, conform rechizitoriului.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii