Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:46 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul constănţenilor, a 23-a vizită la Poliţie (document)

ro

16 Sep, 2014 00:00 2234 Marime text


Radu Ştefan Mazăre, edilul municipiului, cercetat pentru luare de mită şi fals în declaraţii în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, merge azi, pentru a 23-a oară, la sediul Poliţiei Constanţa, conform programului de supraveghere. În cauza mai sus precizată, primarul constănţenilor este cercetat sub control judiciar, alături de fratele său, Alexandru Mazăre, senator al României, dar şi de Avraham Morgenstern.

În acest dosar, Radu Ştefan Mazăre şi Avraham Morgenstern au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Aproape de jumătatea lunii aprilie, judecătorii Silvia Cerbu, Simona Daniela Encean şi Micaela Radulian (magistrat asistent) din Curtea Supremă de Justiţie a României, au decis punerea în libertate a celor doi, sub control judiciar. Silvia Cerbu şi Simona Daniela Encean au concluzionat că „mijloacele de probă administrate relevă existenţa unor indicii temeinice respective a unor date, informaţii care au legătură cu acuzaţia formulată, dar nu conţin suficiente elemente comune care să conducă la suspiciunea că transferul sumelor de bani are legătură cu câştigarea licitaţiei“.

Potrivit ordonanţelor de reţinere, „la începutul anului 2011, Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social «Henri Coandă», aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa“. „Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 de lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)“, conform DNA.

Tot din ordonanţele de reţinere mai reiese că „banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală“.

„A fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie“

„În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham). Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA - circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de primarul Mazăre Radu Ştefan“, se mai arată în cele două ordonanţe de reţinere. 
Senatorul Mazăre nu ar fi menţionat contul personal din Israel

La rândul său, senatorul Alexandru Mazăre este acuzat că nu a menţionat contul personal, deschis la o unitate bancară din Israel. „În acest cont a fost virată de către o societate comercială, la datele de 13 septembrie 2011 şi 6 decembrie 2011, suma totală 80.000 de euro. Această sumă de bani reprezenta o parte din banii primiţi, cu titlu de mită, de către fratele său, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în schimbul efectuării de către acesta de demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu, cât şi în afara lor, în vederea câştigării licitaţiei organizate de RAEDPP Constanţa, pentru construirea de locuinţe modulare în cadrul Campusului social Henri Coandă“, potrivit celor de la Anticorupţie. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii