Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:33 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivităţi organizate la 135 de ani de la înfiinţarea Diviziei Active „Dobrogea” (galerie foto)

ro

22 Feb, 2014 00:00 2918 Marime text
Ieri, prin intermediul unui ceremonial specific, s-a marcat împlinirea a 135 de ani de la înfiinţarea Diviziei Active „Dobrogea”, actuala Brigadă 9 Mecanizată „Mărăşeşti” Constanţa, condusă de colonelul dr. Adrian Soci. Azi va avea loc un ceremonial religios de cinstire a eroilor fostei divizii.

Activităţile au debutat cu intonarea imnului de către fanfară, după care a urmat o expoziţie de armament uşor de infanterie şi prezentarea unui poligon de supravieţuire. Ulterior, participanţii la eveniment, printre care s-au numărat şi circa 100 de copii, au vizitat Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand” - Filiala Constanţa. Tot ieri, reprezentanţii Brigăzii 9 Mecanizate „Mărăşeşti” Constanţa au susţinut că, la data de 22 februarie 1879, prin Înaltul Decret nr. 373, s-a înfiinţat la Constanţa Divizia Activă „Dobrogea”. În anul 1903, prin ordinul circular nr. 15, i s-a schimbat denumirea în Divizia 9 Infanterie. În Primul Război Mondial, divizia a participat la operaţia de la Mărăşeşti, ducând lupte de apărare în sectorul cel mai greu încercat al dispozitivului Armatei a 2-a, printre care satul şi gara Mărăşeşti.

La aniversarea a 40 de ani de la memorabila bătălie, Divizia 9 Infanterie a primit denumirea onorifică de „Mărăşeşti”. În cel de-al Doilea Război Mondial, Divizia 9 Infanterie a ajuns la Cotul Donului, în toamna anului 1942. „Trecerea României de partea Naţiunilor Unite a găsit Divizia a 9-a în dispozitivul de luptă pentru apărarea litoralului românesc. La data de 1 octombrie 2009, Brigada 9 Mecanizată a fost constituită în garnizoanele Constanţa, Murfatlar, Medgidia şi Topraisar”, au mai susţinut oficialii brigăzii.   
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii