Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:21 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monument al Eroilor închinat memoriei generalului Adrian Soci fost comandant al Brigăzii 9 Mecanizată ”Mărăşeşti” Constanţa (galerie foto + video)

ro

27 Oct, 2018 04:55 5060 Marime text
Cu ocazia Zilei Armatei României în localitatea Pildesti, judeţul Neamţ, a avut loc o ceremonie militară şi religioasă prilejuită de dezvelirea Monumentului Eroilor, căzuţi în Primul şi al Doilea Razboi Mondial şi a însemnului comemorativ închinat memoriei generalului de brigadă Adrian Soci, fost comandant al Brigăzii 9 Mecanizată ”Mărăşeşti”, potrivit paginii de Facebook a marii unităţi militare din Constanţa.

La acest ceremonial, Brigada 9 Mecanizată ”Mărăşeşti” a fost reprezentată de comandantul Batalionului 911 Infanterie „Capidava”, locotenent colonel Cristian Manoliu.

Comandantantul Batalionului 911 Infanterie „Capidava” a participat şi la ceremonia militară de depunere de coroane şi jerbe de flori la monumentul „Eroilor căzuți în Primul Război Mondial”, din municipiul Roman, la invitaţia comandantului Bazei 3 Logistică "Sargidava" şi a garnizoanei Roman, colonel ing. Petre Croitoru.

Militarii au adus un omagiu ostaşilor români care și-au jertfit viaţa pentru apărarea ţării şi a gliei strămoşeşti.

Despre generalul Adrian Soci

Reamintim că generalul Adrian Soci, fostul comandant al Brigăzii 9 Mecanizată din Constanța, a murit în noaptea de Înviere a anului 2017 (16 aprilie).
 
”Generalul nostru nu mai este. Generalul Adrian Soci a murit azi noapte. Dumnezeu să-l odihnească în pace şi lumină” scria atunci, pe pagina sa de Facebook Dan Albu, președintele Ligii Militarilor Profesioniști.

În perioada de dinainte de a muri Adrian Soci fusese internat la Spitalul Militar Central.

Generalul de brigadă Adrian Soci era din octombrie 2016 împuternicit la comanda Diviziei 2 Infanterie Getica.

A fost comandantul Brigăzii 9 Mecanizată Mărășești din decembrie 2013, odată cu plecarea la pensie a generalului Vasile Hermeneanu.

Generalul Adrian Soci avea 52 de ani și participase la mai multe misiuni în teatrul de operațiuni din Afganistan.

A fost distins de-a lungul anilor și cu mai multe medalii printre care Virtutea militară în grad de cavaler, cu însemne pentru militari, în 2004, și cu Emblema de Onoare, în anul 2009.

Personalitatea lui Soci evocată la evenimentul organizat de ZIUA de Constanța

La 23 noiembrie anul trecut, cu prilejul mesei rotunde dedicate celor 139 de ani de la reintegrarea Dobrogei la statul român, cotidianul ZIUA de Constanța a instituit acordarea distincției Meritul dobrogean și a medaliei comemorative Remus Opreanu.

Acestea se acordă anual, începând cu 2017, unor personalități române și străine în viață sau post-mortem, care au avut o contribuție importantă la dezvoltarea și consolidarea culturii dobrogene în țară și în lume.

La prima ediție distincţia, însoţită de medalia „Remus Opreanu“, a fost conferită post-mortem următorilor:

- Virgil Coman,
- Zaharia și Petre Covacef,
- Gheorghe Dumitrașcu,
- Puiu Enache,
- Mitică Lupu,
- Constantin Novac,
- Gavrilă Simion,
- gen. Adrian Soci,
- Adrian Rădulescu
- Olimpiu Vladimirov.

Atunci, la evenimentul din 23 noiembrie, personalitatea generalului Adrian Soci, a fost evocată de locotenentul Mirela Gheorghe, ofiţer de relaţii cu presă în cadrul Brigadei 9 Mecanizată „Mărăşeşti“.
 
Militar extrem de apreciat, generalul de brigadă Adrian Soci a fost comandantul Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti” în perioada 2009 - 2016 apoi a îndeplinit funcţia de locţiitor al Diviziei 2 Infanterie „Getica” la Buzău.
 
Ofiţer de elită al Armatei României, un adevărat lider, care a strălucit prin rezultate și performanțe de-a lungul întregii sale cariere, a fost decorat cu numeroase distincții: Medalia de bronz a Statelor Unite ale Americii, Medalia „NATO - Non Article Five”, Virtutea militară în grad de cavaler, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Credinţa andreiană - Episcopia „Dunării de Jos”.
 
A pus în practică ideea realizării parcului militar tematic pe o suprafață de un hectar, care a fost inaugurat la 25 octombrie 2015 lângă Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” într-un perimetru al Comandamentului Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești”.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța+Facebook/Brigada 9 Mecanizată Mărășești

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii