Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:53 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum putea fi evitată tragedia de la restaurantul Beirut Valorează o viaţă mai mult de 35 de lei?

ro

15 May, 2014 00:00 1409 Marime text
Accidentele tehnice, avariile, exploziile, calamităţile naturale sau existenţa unei surse de foc pot duce la producerea incendiilor. Cauzele unor astfel de incidente sunt diverse şi pot avea consecinţe tragice. Bilanţul pe anul 2013 al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“ ne arată că pompierii militari au fost solicitaţi pentru un număr total de 464 de intervenţii. În urma acestora, opt persoane au decedat. În anul 2014 se înregistrează deja o creştere a numărului de decese survenite în urma incendiilor: zece persoane au murit în 155 de incendii.

Vieţi sfârşite în flăcări

Ziua de 5 aprilie a fost tragică pentru trei tinere care au murit în urma unui incendiu devastator izbucnit la restaurantul Beirut din Constanţa. La ora 22.40, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a fost primit un apel prin care era anunţată declanşarea unui incendiu pe bulevardul Tomis, la sediul unui cunoscut restaurant din municipiu. La faţa locului s-au deplasat trei autospeciale. Focul era extins, astfel că a fost nevoie de sprijinul altor  autovehicule din cadrul subunităţilor ISU „Dobrogea“. Timp de câteva ore, pompierii militari s-au luptat cu flăcările, misiunea fiind îngreunată de condiţiile meteo (vânt puternic), dar şi de existenţa unor materiale inflamabile din interiorul restaurantului. Bilanţul evenimentului a fost unul tragic: Nicoleta Cengher, Mihaela Tucă şi Nicoleta Vasiliţeanu au murit în urma incendiului. Cauza decesului, stabilită de medicii legişti în urma necropsiilor, a fost intoxicaţie acută cu monoxid de carbon. Până în momentul de faţă, nu este cunoscută cauza producerii incendiilor. Dosarul tragediei a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
Un alt eveniment care a dus la pierderea unei vieţi omeneşti este incendiul izbucnit pe bulevardul constănţean 1 Decembrie, zona Icil. Pe data de 25 februarie, pompierii militari din cadrul ISU „Dobrogea“ au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu. În acest caz, flăcările ar fi pornit de la un aragaz. Proprietarul, un bărbat de 75 de ani, fost poliţist, a fost dus de urgenţă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. În urma rănilor grave pe care le-a suferit şi în ciuda eforturilor medicilor de a-l salva, acesta a decedat. Şi viaţa unui bărbat de 68 de ani a fost curmată la sfârşitul lunii ianuarie, tot de un incendiu. La sediul ISU a fost sesizată existenţa unui incendiu la un imobil de pe strada Frunzelor, în cartierul Coiciu. Pompierii s-au deplasat cu două autospeciale la locul respectiv. Locatarul de 68 de ani a murit în mod tragic: patul pe care se afla a ars. Potrivit reprezentanţilor ISU,  cauza cea mai probabilă a incendiului a fost, în acest caz, un scurtcircuit electric produs la un reşou.

Cum putem preveni un incendiu

Un cititor al cotidianului ZIUA de Constanţa ne-a transmis un mesaj pe pagina de Facebook a ziarului, prin care ne-a adus în atenţie faptul că nu există campanii de informare cu privire la eficienţa utilizării detectoarelor de fum. Cititorul se declară nemulţumit de faptul că există campanii de informare referitoare la riscurile consumului de grăsimi, de zahăr, dar nu şi de genul care să vizeze importanţa protejării împotriva incendiilor. În schimb, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă emite periodic recomandări cu privire la regulile pe care un cetăţean ar putea să le respecte pentru a-şi proteja casa şi gospodăria de incendii. Folosirea detectoarelor de fum poate salva anual mii de vieţi, dar şi bunuri ale oamenilor afectaţi de astfel de incidente. Un scurtcircuit electric poate surveni oricând acasă sau la sediul unei societăţi comerciale.
Prin montarea unui detector de fum, poate fi prevenit un astfel de eveniment neplăcut. Aparatul produce un semnal de alarmă de îndată ce este emis fum sau gaz, ceea ce înseamnă că reacţionează în mod direct la incendii. Mai mult, răspândirea tot mai mare pe care o au detectoarele de fum în ultimul timp a dus la scăderea preţurilor acestora. Un astfel de aparat costă de la 35 de lei până la 350 de lei. Specialiştii consideră că pe fiecare etaj al firmelor ar trebui să existe cel puţin un astfel de aparat. Aşadar, preţul cu care ne putem apăra viaţa poate ajunge la cel mult 1.000 de lei. Există două tipuri de detectoare de fum, în funcţie de modul de funcţionare: detectoare cu ionizare şi detectoare cu senzor fotoelectric. Acestea mai pot avea şi un senzor de temperatură, care detectează şi semnalează acustic pericolul de incendiu.
Tragedii asemănătoare celor prezentate mai sus ar putea fi evitate cu ajutorul detectoarelor de fum. Vieţi omeneşti ar putea fi salvate pentru un preţ de câteva zeci sau poate sute de lei.
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Eu 26 May, 2014 02:46 Așa spusesem și eu chiar pe data de 7 Aprilie dar era prea târziu iar in România nu prea-mi amintesc să existe practica folosirii acestor detectoare.