Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:50 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Şi au început şedinţele cu părinţii…

ro

18 Sep, 2015 00:00 3055 Marime text
Pe data de 14 septembrie, a sunat clopoţelul. Un nou an şcolar a început. Odată cu el, şi buzunarele părinţilor au început să se golească. De bani.
 

Cu toate că fondul şcolii şi fondul clasei sunt interzise în unităţile de învăţământ din România, acestea se reţin în continuare din buzunarele părinţilor. Ambele sunt colectate de către asociaţiile de părinţi, adică legal. Problema majoră este că unii părinţi cu o stare materială nu prea bună sunt obligaţi de împrejurări să doneze bani, nu de alta, dar copiii lor se vor simţi marginalizaţi că nu îşi pot permite să plătească fondul şcolii. Banii colectaţi sunt folosiţi pentru a achita paza unităţii şcolare, igienizarea, pentru a achiziţiona consumabile, bureţi, cretă sau markere, iar lista poate continua.
 
În privinţa acestor aspecte, Ministerul Educaţiei se spală pe mâini, precizând că a interzis cadrelor didactice să se ocupe de colectarea fondului clasei şi fondului şcolii. Nimeni nu a interzis însă ca acest fond să fie strâns de către asociaţiile de părinţi. În judeţul Constanţa, există numeroase unităţi de învăţământ ale căror clădiri se află în stare avansată de degradare, fără autorizaţii sanitare de funcţionare, cu toalete ce arată groaznic şi fără apă curentă. Şi pentru ca elevii să aibă parte de o stare minimă de confort, părinţii sunt nevoiţi să achite fondul şcolii, dar şi pe cel al clasei. Prin urmare, atâta timp cât bugetul destinat Educaţiei nu va fi suficient pentru crearea unor condiţii normale necesare pentru ca elevii să poată învăţa, fondul şcolii şi cel al clasei vor continua să aspire bani de la părinţi.

Caiete şi manuale auxiliare

Celor două fonduri li se adaugă şi costurile aferente materialelor auxiliare, ceea ce creează indignare în rândul multor părinţi, care se plâng de faptul că, deşi învăţământul este gratuit, li se solicită an de an diverse sume. Cadrele didactice susţin că auxiliarele sunt comandate în interesul copiilor, având în vedere că manualele actuale sunt învechite şi nu mai respectă programele, dar părinţii nemulţumiţi îi acuză pe profesori că şi-ar lua comisioane de la diverse edituri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii