Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:44 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Vom mai putea ieşi oare liniştiţi cu copiii din case? Violatori, tâlhari, pedofili şi criminali, graţiaţi?

ro

20 Jan, 2017 00:00 3061 Marime text
Mai mulţi inculpaţi sau condamnaţi celebri ar putea ieşi din închisoare sau ar putea cere închiderea dosarelor. În plus, s-ar putea reduce la jumătate pedepsele primite de violatori, tâlhari, pedofili sau criminali, în cazul în care aceştia au peste 60 de ani sau copii sub cinci ani în întreţinere.
 
Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică două proiecte de acte normative, dintre care unul referitor la o lege a graţierii, iar celălalt având drept scop o armonizare a legislaţiei cu deciziile CCR şi cu o directivă europeană. Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede, printre altele, reducerea la jumătate a pedepselor primite de violatori, tâlhari, pedofili sau criminali, în cazul în care aceştia au peste 60 de ani sau copii sub cinci ani în întreţinere. Mai mult, abuzul în serviciu va fi incriminat dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar denunţurile vor fi valabile până la şase luni de la comiterea faptelor.
 
Actul normativ prevede la articolul 1 graţierea în întregime a pedepselor de până la cinci ani inclusiv, iar la articolul 2, graţierea a jumătate dintre pedepsele aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani, femeilor însărcinate, persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la cinci ani sau bolnavilor incurabil în fază terminală.
 
Pentru primul articol există o listă lungă de excepţii, în schimb, pentru cel de-al doilea nu există nici măcar una. Ministrul Justiţiei a anunţat miercuri că a elaborat o ordonanţă care scoate 2.500 de deţinuţi din închisoare şi una care modifică şi completează codurile penale. Cele două ordonanţe au fost promovate fără consultare publică şi fără acordul instituţiilor judiciare. Proiectele de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului penal şi graţierea au scos din case, miercuri seara, pe un ger cumplit, câteva mii de persoane, care au protestat în Piaţa Victoriei, din capitală. Protestatarii au strigat, printre altele, „Vrem puşcării, nu amnistii!“, „DNA să vină să vă ia!“, „Ciorbea, demisia!“, „Jos cu Dragnea!“, „Jos penalii!“, „Afară, afară cu hoţii din ţară!“, „Colectiv!“, „La închisoare, nu la guvernare“.
 
Oamenii susţin că sunt împotriva adoptării celor două proiecte de ordonanţă de urgenţă pentru că hoţii şi tâlharii trebuie să stea în puşcărie, acolo unde le este locul, acolo unde spune judecătorul.
 
Dacă cele două legi vor fi votate, oare vom mai putea ieşi liniştiţi din case, ştiind că la colţul străzii putem fi atacaţi oricând de un criminal proaspăt graţiat?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii