Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:17 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 5. Ce spun liderii de partid din Constanța Preşedintele Iohannis solicită referendum pentru legile amnistiei şi graţierii

ro

23 Jan, 2017 18:26 2384 Marime text

Ca urmare a ultimelor evenimente din stradă, Klaus Iohannis solicită organizarea unui referendum pentru Legea Amnistiei şi Graţierii.
În ultimele două zile, mii de persoane au ieşit în stradă în toată ţara manifestându-şi nemulţumirea faţă de cele două legi. Cea mai mare acţiune a avut loc în Bucureşti, ieri seară, când în Capitală au ieşit peste 10.000 de persoane. 

"Este evident că există un larg interes pe această temă a schimbării Codurilor penale și a grațierii. Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să se exprime dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu, fiindcă atunci când au votat aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD", a spus Iohannis la un eveniment organizat la Muzeul Palatului Cotroceni, citat de agerpres.ro.
 


Șeful statului a subliniat că „aparent" se vorbește despre „chestiuni legate de justiție, despre ordonanțe de urgență pe teme foarte concrete".

„În realitate, dragi români, vorbim despre ce fel de națiune vrem să fim. Vrem să fim o națiune puternică, stat de drept sau vrem să fim o națiune așa și așa, un stat de drept care poate fi înmuiat și discutat? Vrem să fim o națiune care seamănă cu generația care a făcut Mica Unire sau vrem să fim o națiune care nu îndrăznește să ridice vocea? Vrem să fim o națiune între celelalte națiuni, așa cum sunt națiunile europene, sau vrem să fim o națiune care nu îndrăznește să ridice vocea în corul națiunilor europene? Așadar, dragii mei, trebuie să ne hotărâm ce națiune suntem, ce fel de națiune vrem să fim. Eu îmi doresc o națiune puternică, eu îmi doresc o națiune de oameni mândri și liberi. Românii sunt mândri și liberi și îmi doresc o națiune condusă de politicieni integri. Îmi doresc o națiune condusă de politicieni competenți. Orice altceva pentru mine este prea puțin, iar pentru a obține acest lucru, pentru mine niciun preț nu este prea mare”, a afirmat Iohannis.

UPDATE 5 ora 21.01

Nicușor Dan, președintele USR, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care a declarat că partidul său susține inițiativa președintelui Klaus Iohannis privind Referendumul.

Citește și

Nicușor Dan
„Suntem împotriva oricărui demers prin care politicienii corupți și clienții lor să poată scăpa de Justiție”


UPDATE 4, ora 19.47

Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD, a reacționat  la Antena 3 la anunțul făcut de președintele Klaus Iohannis că va începe demersurile privind organizarea unui referendum pe tema modificării legislaţiei în materie penală.

Citește și

Codrin Ștefănescu, PSD
„Se vrea război româno-român”UPDATE 3, ora 19.16

Potrivit  Legii 3/2000, președintele trebuie să trimită o scrisoare către Parlament prin care să îi consulte cu privire la intenţia sa de a declanşa un referendum. Ulterior consultării, preşedintele este cel care stabileşte data şi problemele asupra cărora populaţia este invitată să răspundă, printr-un decret prezidenţial. Un referendum naţional este validat dacă avem o rată de participare de cel puţin 30%, iar această validare se face de către Curtea Constituţională.

Citește și

Ce prevede Legea privind organizarea referendumului

UPDATE 2, ora 19.02

În urmă cu scurt timp, președintele PNL Raluca Turcan a scris pe pagina de Facebook faptul că sprijină demersul președintelui Klaus Iohannis de a organiza referendum pe tema modificării legislaţiei în materie penală. 

Citește și

Raluca Turcan
„PNL va susține cu toate forțele demersul președintelui Iohannis”

UPDATE 1, ora 18.42

„Se pare ca suntem cam dezbinați și întoarcerea la popor este soluția. Un gest normal al președintelui Iohannis", a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, deputatul Ion Stelian Cristian, președintele USR Constanța.

„Susținem ideea de referendum pentru că cei care au câștigat alegerile consideră că pot decide orice în numele românilor. Trebuie consultat poporul și chiar dacă nu vor ține cont de rezultatul referendumului, nu le va fi bine", a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, preşedintele PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir.

„PSD Constanța nu comentează”, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, Gheorghe Donțu, secretar executiv PSD.

„L-am auzit pe președinte. Nu mi-e clar în ce condiții se poate organiza acest referendum. Ce întrebare va fi adresată românilor. În principiu orice consultare e bună însă un exces poate produce inconveniente. Nu cunoaștem forma finală a ordonanțelor. Pare mai degrabă o confruntare politică. Ideal era să se discute. Nu știu dacă se va ajunge la referendum”, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Mircea Banias, președinte ALDE Constanţa.

„Deși președintele m-a dezamăgit că nu a reușit să pună în aplicare referendumul validat, cel cu 300 de parlamentari, aș susține acest referendum propus pe președintele Iohannis și m-aș mobila în Constanța dacă în paralel pe buletinul de vot se va regăsi și o întrebare legată de Unirea Basarabiei cu România”, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, Claudiu Palaz, președinte PMP Constanța.

Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis

Ti-a placut articolul?

Comentarii