Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:56 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial DNA şi cutiile mari cu dosare ale procurorilor

ro

11 Apr, 2016 00:00 2405 Marime text
Potrivit unor statistici, până la sfârşitul anului trecut, aproximativ 40 de primari aleşi în 2012 aveau probleme cu legea românească. De la începutul acestui an, au mai fost descoperiţi câţiva prin cutiile spaţioase ale procurorilor. Astfel, mulţi dintre mai-marii aleşi ai poporului român sunt sub control judiciar, în arest preventiv, în arest la domiciliu ori au demisionat din funcţie. Dintre toţi primarii în funcţie, puţini vor fi cei care vor putea să mai candideze, întrucât cei cu măsuri preventive au ratat şansa din cauza limitelor legale impuse de magistraţi.
 
Cei certaţi cu Legea nu vor mai candida, întrucât nu mai fac parte din partid sau nu mai au susţinerea acestuia. Bineînţeles că nu există un moment mai potrivit pentru a se demara o anchetă, pentru a se începe urmărirea penală sau pentru a se da mandat de reţinere/arestare preventivă/control judiciar. Totuşi, sunt semne de întrebare în momentul în care trimiterile în judecată zăbovesc undeva mai mult decât este necesar sau atunci când anchetele se prelungesc, iar dosarele se mişcă cu greu dintr-un loc în altul.
 
După ce au stat în arest ceva timp sau după ce o lume întreagă a aflat că au avut probleme cu Justiţia, aceştia nu vor mai avea curajul nici măcar să sufle în faţa alegătorilor. În alte cazuri, dosarele altor primari care au umblat prin sertarele generoase ale procurorilor au fost trimise înapoi de către magistraţi. Şi atunci, acei primari sunt priviţi de către alegători ca nişte victime ale regimului, oricare ar fi acesta, iar majoritatea primarilor aflaţi în anchetă, dar necondamnaţi, au cele mai mari şanse să câştige fluierând alegerile din iunie. Astfel, DNA a reuşit să le pună pe tavă cea mai ieftină campanie electorală la care puteau visa.
 
Un lucru de care nu ne putem îndoi este faptul că celor mai mulţi dintre primarii acuzaţi de procurori li s-a dus de tot cariera politică, oricare ar fi decizia finală a magistraţilor. Însă nu este chiar un motiv de bucurie, pentru că şi procurorii DNA se mai pot înşela sau au dreptul să greşească.
 
Între timp, alţi candidaţi de la locale apar în toată splendoarea şi irosesc energie, timp şi bani. Partidele sunt sătule de opoziţie, se vor la putere, deoarece oamenii din teritoriu se tem că urmează, cu adevărat, schimbarea şefilor.
Aşadar, vom trăi şi vom vedea dacă înfrânarea pusă de procurori primarilor ca să îşi depună candidatura o să fie utilă. Vom analiza şi la finele anului curent dacă rezultatul DNA va fi la fel de pozitiv sau vom fi nevoiţi să scoatem sume uriaşe în favoarea unui primar pentru repararea prejudiciului care i-a fost cauzat printr-o acuzaţie, la CEDO. Pentru că este cu adevărat nevoie de mai mult decât câteva dosare deschise pe numele primarilor. De exemplu, nişte sentinţe definitive...
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii