Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:45 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri locale 2024 Constanța se află printre județele cu cele mai multe candidate femei la primării și consilii locale(DOCUMENT)

ro

23 May, 2024 17:00 790 Marime text
  • Procentul de candidate la alegerile locale rămâne unul scăzut, potrivit Expert Forum (EFOR), care a publicat  o analiză a datelor legate de candidaţii la locale şi un raport care include statistici generale
  • Potrivit Expert Forum, procentul de candidate rămâne relativ scăzut, 24% dintre candidaţi, chiar dacă în creştere cu aproape două procente faţă de anul 2020, dar şi faţă de 2016, când 21% dintre candidaţi au fost femei
  • Cele mai multe candidate la primării sunt în Constanţa (20%), Tulcea (18%) şi Ialomiţa (17%), raportat la numărul total de candidaţi din judeţ
  • Cele mai multe candidate PSD sunt în Constanţa (29%) şi Arad (28%), iar cele mai puţine în Olt (16%) şi Buzău, respectiv Bistriţa Năsăud (18%)
 
 

Procentul de candidate la alegerile locale rămâne unul scăzut, potrivit Expert Forum (EFOR), care a publicat  o analiză a datelor legate de candidaţii la locale şi un raport care include statistici generale.

Potrivit Expert Forum, procentul de candidate rămâne relativ scăzut, 24% dintre candidaţi, chiar dacă în creştere cu aproape două procente faţă de anul 2020, dar şi faţă de 2016, când 21% dintre candidaţi au fost femei.

Ca şi în cazul anului 2020, cea mai mică proporţie de candidate este la comune (23%), iar cea mai mare la municipii şi în Bucureşti, cam o treime.

La nivel de funcţii judeţene s-au înregistrat 27% femei.

Pe tipuri de funcţii, cele mai puţine candidate sunt la poziţia de primar şi preşedinte al consiliului judeţean (11%).

Cele mai multe candidate sunt la consiliul general (34%) şi la consilii judeţene (27%).

Pentru consilii locale, un sfert dintre candidaţi sunt femei, iar pentru Primăria Generală 22% dintre candidaţi.

La partidele care se află în top 10 ca număr de candidaturi depuse, cele mai multe femei proporţional cu numărul total de candidaţi ai partidului se regăsesc pe listele SOS România (35%), Pro România (30%), PUSL şi Forţa Dreptei, cu câte 28%. PSD are 22% femei candidaţi, iar PNL 21%. La AUR candidatele reprezintă 26%, iar la USR şi PMP câte 27%. La REPER 33% dintre candidaţi sunt femei, iar la UDMR acestea reprezintă 25%.

Aproape 17% dintre candidaţii independenţi sunt femei.

Cele mai multe candidate la CJ sunt în Galaţi (39%), Sibiu (35%) şi Prahova (34%), raportat la numărul total de candidaţi din judeţ.

Cele mai puţine sunt la Vaslui (19%) şi în judeţele Covasna, Harghita, Mureş şi Vrancea.

Cele mai multe candidate la primării sunt în Constanţa (20%), Tulcea (18%) şi Ialomiţa (17%), raportat la numărul total de candidaţi din judeţ.
Cele mai puţine sunt la Covasna (4%) şi în Bistriţa Năsăud, Gorj (6%).

Cele mai multe candidate PSD sunt în Constanţa (29%) şi Arad (28%), iar cele mai puţine în Olt (16%) şi Buzău, respectiv Bistriţa Năsăud (18%).


 
Municipiul Constanța, pe locul II pe țară la număr de candidați

Competiţia cea mai crescută la primari este în Baia Mare, unde sunt 16 candidaţi pe loc, dar şi la Constanţa, unde sunt 14 candidaţi. În Voluntari şi Craiova sunt câte 12 candidaţi, iar la Lugoj, Piatra Neamţ şi Galaţi câte 11. În 4% din cazuri nu există decât un candidat, iar în 20% câte 2. Şi la consilii judeţene, competiţia cea mai mare se regăseşte la Maramureş. Cei mai puţini contracandidaţi sunt la Dâmboviţa, adică patru, mai arată analiza EFOR în raport.
 
Analiza este însoţită de o hartă interactivă care permite utilizatorilor să caute candidaţii la alegerile locale şi să vizualizeze diferite statistici pe care o puteți vizualiza aici: https://expertforum.ro/candidati-locale-2024/.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Alegeri locale 2024 Iată cine sunt candidații pentru funcțiile de primar din cele 70 de UAT-uri ale județului Constanța (DOCUMENT)
 
Alegeri locale 2024 Oferta partidelor politice. Cine sunt candidații propuși pentru funcțiile de consilier local în localitățile din județul Constanța (DOCUMENT)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii