Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:52 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Curaj şi inspiraţie. Hagi a riscat, dar a câştigat

ro

19 May, 2017 00:00 2195 Marime text
Performanţa extraordinară a FC Viitorul, care a devenit campioana Ligii 1 deşi a avut un buget incomparabil mai mic decât cel al contracandidatelor la titlu şi a folosit un lot cu mulţi tineri, în efectivul de jucători intervenind schimbări majore faţă de sezonul trecut, se leagă indisolubil de numele managerului tehnic Gică Hagi. Acesta a crescut ca antrenor odată cu echipa, iar curajul şi inspiraţia lui s-au dovedit decisive în bătălia pentru titlu.
 
Alimentată de o Academie puternică, din care echipa Under-19 a pătruns, în Liga Campionilor, în primele 16 formaţii ale Europei, FC Viitorul a mizat masiv pe tineri în sezonul recent încheiat, echipa constănţeană având cea mai mică medie de vârstă din Liga 1. A fost o carte câştigătoare, talentul puştilor lui Hagi, dintre care s-au impus nume precum Răzvan Marin, Ianis Hagi (transferaţi între timp în străinătate), Dragoş Nedelcu, Florinel Coman, Carlo Casap şi alţii, făcând de multe ori diferenţa.
 
Hagi a crescut ca tehnician odată cu echipa. Curajul şi încrederea sa le-a transmis şi elevilor săi. „Regele“ a ştiut cum să profite la maximum de lotul de jucători. A avut câteva puncte fixe în echipă, iar în rest s-a priceput ca nimeni altul cum să rotească fotbaliştii, în special pe cei din linia de mijloc şi din atac, fotbalişti polivalenţi, care au jucat pe mai multe posturi şi au rămas mereu în priză, având minute şi meciuri în picioare. Hagi şi-a clădit o apărare redutabilă, portarul Râmniceanu a avut nenumărate intervenţii salutare de-a lungul campionatului (inclusiv în meciul decisiv cu CFR Cluj), Dragoş Nedelcu s-a consacrat, în ciuda tinereţii, ca un închizător matur, iar în faţă toţi au avut realizări.
 
Curajul lui Hagi de a arunca în luptă tineri în momente cruciale ale meciului şi de a-i trimite, şi pe ei, dar şi pe alţii, pe posturi pe care numai el le vedea i-a surprins până şi pe cei din staff-ul său tehnic. Însă, în cele din urmă, deciziile s-au dovedit extrem de inspirate. „Regele“ a riscat, dar a câştigat campionatul. În meciul cu FCSB (3-1 la Ovidiu), la 0-0, Hagi l-a trimis în teren pe Casap (18 ani), jucător ofensiv, care a şi marcat. Viitorul a învins FCSB atunci folosind opt jucători din propria Academie! În meciul cât o finală cu CFR Cluj l-a titularizat pe Sebastian Mladen. Nu în ultimul rând, în aceeaşi partidă, a apelat după pauză la Gabriel Iancu, cel pe care nu-l mai folosise în ultima perioadă, iar acum acesta a înscris, din penalty, golul care a adus victoria şi titlul. Totodată, pe parcursul meciurilor din campionat, schimbările sale s-au dovedit foarte bune, mai mereu cei care au intrat aducând ceva în plus.
 
FC Viitorul şi Hagi şi-au bătut contracandidatele şi la politica de transferuri. Faţă de achiziţiile de multe milioane de auro ale FCSB, Hagi, având la dispoziţie un buget de play-out, nu de play-off (cum a şi zis), s-a întins cât i-a permis plapuma. A adus jucători liberi de contract, costându-l bani (60.000 de auro) doar Neluţ Roşu. Iar achiziţiile s-au dovedit inspirate, Ţucudean fiind cea mai bună dovadă în acest sens. Multe plusuri, aşadar, în dreptul lui Hagi, care explică succesul său şi al FC Viitorul din acest campionat. Curajul său, dublat de inspiraţie, s-a dovedit decisiv în ecuaţia titlului din Liga 1.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii