Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:54 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Constanţa, încotro?!

ro

09 Mar, 2016 00:00 2923 Marime text

 
Iată că a venit şi primăvara mult-aşteptată! Parcă tot oraşul Constanţa revine la viaţă. Au înflorit pomii, din pământ a răsărit iarba, iar soarele a început să stea mai mult pe cer. Cu toate acestea, locuitorii sunt parcă prinşi în vechile metehne. Întreg oraşul este plin de găuri. Trotuarele sunt acoperite de pământ şi de praf.

Cu alte cuvinte, Constanţa nu revine la viaţă. Oraşul rămâne prins în problemele sale şi totul pare fără scăpare. Constanţa suferă. Şi nu de ieri, de azi, ci de ani buni. 
Constanţa este oraşul în care nu mai există fabrici, ci centre comerciale. Este oraşul în care copiii nu mai au locuri de joacă, pentru că în locul parcurilor sunt preferate centrele comerciale. Este oraşul în care şi portul, prin care se fac puţinele exporturi, riscă să dispară. Oraşul Constanţa este sortit pieirii. Clădirile vechi din centrul său stau să se prăbuşească, sub privirile reci ale blocurilor de sticlă cu care se învecinează. De ce să se bucure Constanţa că a venit primăvara? Ca să vină turiştii şi să râdă de acest oraş? Măcar iarna ascundea toate aceste „puncte negre” ale oraşului.
 
Constanţa e oraşul în care nu poţi să mergi pe bicicletă pentru că nu ai o pistă specială, este oraşul în care nu te poţi întinde pe iarba verde din parc din cauza fecalelor câinilor vagabonzi şi nu numai, este oraşul în care numărul gropilor din asfalt a ajuns să fie mai mare decât numărul locuitorilor pe metrul pătrat. Infrastructura oraşului este la pământ!
 
Nici cu maxi-taxiurile nu poţi circula. Dacă faci greşeala să alegi un astfel de mijloc de transport în comun, te vei simţi înghesuit ca o sarma. Nu mai vorbim de pericolul la care te supun şoferii acestor microbuze, care opresc vehiculele la tot pasul, doar-doar vor mai agăţa un călător.
 
Lipsa locurilor de parcare este o altă problemă cu care se confruntă cetăţenii oraşului de la malul mării. Aici, oamenii parchează pe trotuare, iar pietonii merg pe mijlocul străzilor.
Dragi tineri, sunteţi siguri că vreţi să rămâneţi într-un astfel de oraş? Dragi părinţi, sunteţi siguri că vă doriţi ca ai voştri copii să trăiască în această urbe? Constanţa nu mai e ce-a fost. Împuţiciunea domneşte la tot pasul. Doar DNA-ul a mai făcut „curat” prin aceste locuri.
 
Fenomenul şpăgii e ridicat la rang împărătesc. Mita porneşte de la leul dat la şoferii de autobuze şi ajunge la sume de mii de euro oferite înalţilor funcţionari publici pentru o „mai bună rezolvare” a treburilor administrative.
 
Peste trei luni vor avea loc şi alegerile electorale. Mă întreb: cine mai poate salva acest oraş? Şi cum îl poate salva? Având în vedere că orice nou-venit se va lovi de rezistenţa vechii gărzi. Dragilor, Constanţa e ca o epavă. Una care stă să se scufunde. Cu toţii îi auzim strigătele de ajutor. Dar cine o salvează? Astăzi, România este iar în sărbătoare. Să se jertfească şi Constanţa precum cei 40 de mucenici?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Teo 08 Mar, 2016 23:30 Nu e simplu, dar nici fizica cuantica nu e : CONSTANTENII TREBUIE SA IA ATITUDINE, SA TREACA LA FAPTE ! Proteste, scandaluri, implicari, rumoare in randul populatie, ca sa stie ordinarii din administratie ca exista un interes din partea noastra. Dar cum constantenii sunt intr-o letargie acuta, e normal ca orasul sa prinda imaginea si forma intereselor si meschinitatii celor care il conduc. Este si vina noastra, a cetatenilor ! Multe articole scrise pe facebook, multe comentarii (ca si acesta), multe impresii, dar in realitate NU FACEM NIMIC.