Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:36 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Societatățile Electrica și Electromagnetica amenzi uriașe primite de la Consiliul Concurenței. Iată motivul

ro

06 Jan, 2018 06:28 1812 Marime text
Aseară, pe portalul Bursa de valori București, a fost postat un  Raport curent conform Legii nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, Legii nr. 297/2004 privind piata de capital din Romania, Regulamentului nr. 1/2006 al CNVM si Codului Bursei de Valori București.

Conform anunțului postat ”La data de 04.01.2018 Socității Energetice Electrica SA ("Electrica") i-a fost comunicată deliberarea Plenului Consiliului Concurenței în investigația declanșata în baza Ordinului nr. 577/23.09.2015 al Președintelui Consiliului Concurenței, extinsă în ceea ce priveste Electrica în data de 28.08.2017, prin care a fost  constatată încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996 si ale art. 101 alin. (1) din TFUE de către mai multe societăți care au comercializat contoare și echipamente conexe de măsurare a energiei electrice din România în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 și de către Electrica, în calitate de facilitator, în perioada 24 noiembrie 2010 – 30 septembrie 2015.

Sancțiunea aplicată Electrica SA constă într-o amendă în cuantum de 10.800.984,04 lei, reprezentand 2,98% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar 2016.

La stabilirea cuantumului amenzii s-a tinut cont de faptul (i) că Societatea Energetică Electrica SA a colaborat în mod efectiv și deplin cu Consiliul Concurenței pe parcursul procedurii de investigație, în afara domeniului de aplicare a politicii de clementa și dincolo de obligația legala de a coopera și (ii) că  pentru prima dată se reține calitatea de facilitator în sarcina unei intreprinderi care organizează proceduri de achiziție publică.
 
 Electrica aduce la cunoștința investitorilor și a tuturor celorlalte persoane interesate că în săvârșirea faptelor reținute de către Consiliul Concurentei nu au fost implicate persoane care aveau putere de reprezentare a societății și nici nu au acționat în temeiul unui mandat acordat de societate, sens în care compania a derulat anchete interne, iar în urma acestor demersuri interne, va proceda la adoptarea măsurilor legale care se impun.
Electrica a aplicat și continuă să aplice o politica de toleranță zero față de orice încălcari ale legilor în vigoare, inclusiv ale legislației concurenței.
In acest sens, Electrica a promovat în mod constant atât în regulamentele și procedurile interne cât și în relatia cu partenerii de afaceri, cu titlu de principiu, respectarea normelor de concurență, protejarea concurenței loiale și corectitudinii în afaceri.

În contextul in care Electrica a colaborat deplin, dincolo de obligatia legala de a coopera, cu Consiliul Concurentei pe parcursul acestei investigatii in scopul identificarii comportamentelor de natura a afecta societatea, si avand in vedere faptul ca Electrica nu este producator de contoare electrice, consideram ca nu se poate retine faptul ca societatea a participat la vreo intelegere de impartire a pietei comercializarii contoarelor si echipamentelor conexe de masurare a energiei electrice din Romania, si in acest sens intelegem sa contestam in instanta decizia Consiliului Concurentei.
Comunicatul este demnat de directorul general al societății Dan Cătălin Stancu.

Tot ieri, pe portalul BVB a fost postat și anunuțul prin care SC Electromagnetica SA precizează că a luat act de minuta Consiliul Concurenței din data de 20 decembrie 2017, dosar nr 10/2017, ”prin care acesta decide sancționarea companiei cu suma de 10.024.824,88 lei reprezentând 4,23% din cifra de afaceri a anului 2016 pentru o presupusă încălcare a art 5 alin 1 din legea concurenței și a art 101 alin 1 din TFUE”.

SC Electromagnetica SA arată că în momentul în care  va primi comunicarea Deciziei Consiliului Concurentei motivată, va contesta în justiție decizia de sancționare. 

 ”Investigația a fost declanșată prin Ordinul nr 577/23.09.2015 pe piața producerii și comercializării contoarelor de energie electrică și a echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei și pe piața prestării serviciilor eferente măsurării energiei electrice. Anunțăm pe această cale acționarii că, la data la care Electromagnetica va primi comunicarea Deciziei Consiliului Concurenței motivată, vom contesta în justiție decizia de sancționare”, se mai arată în documentul semnat de Eugen Scheusan, director general.  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii