Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:20 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nevoiasii din Topolog primesc ajutoare din Franta

ro

07 Aug, 2003 00:00 1282 Marime text

Programul Heifer a fost implementat si in judetul Constanta * Localnicii din Topolog vor beneficia de o fabrica de preparare a branzei din lapte de capra * Heifer Project Romania este o organizatie non-guvernamentala care sprijina comunitatile * Taranii vor deveni actionarii fabricii

Programul Heifer a fost implementat si in judetul Constanta, urmarindu-se cresterea caprelor si oilor in localitatea Topolog. Programul a fost impartit in doua etape. In prima etapa, s-au distribuit 200 de capre, cinci tapi si 20 de berbeci care influenteaza in mod benefic consumul si productia de lapte pe plan local. Reprezentantul zonal al Heifer Project Romania, dr. Stela Zamfirescu, ne-a declarat ca "a doua etapa vine in completarea celeilalte prin construirea unei fabrici de preparare a branzei din laptele de capra obtinut de crescatorii locali". Aceasta va fi derulata cu sprijinul Heifer Franta, furnizandu-se echipamentul de baza si se vor instrui fermierii in cresterea caprinelor, in procesarea laptelui si a productiei de branza. Intregul proiect va fi finantat de catre Agentia de Francofonie. Pentru echipamentul fabricii se are in vedere suma de 27.000 euro, la ora actuala lucrandu-se la finalizarea studiului de potential lactogen din zona. Pentru acest studiu au fost aduse din Franta doua studente ale facultatii "l`Ile", ale caror studii vor fi folosite in analizarea situatiei din localitatea Topolog. Rezultatele acestui studiu se vor insuma in luna septembrie si vor influenta dimensiunile constructiei. Dupa punerea in functiune a echipamentului, va fi adus un specialist francez in fabricarea branzei din lapte de capra, care ii va instrui pe localnici in procesul tehnologic specific. Astfel, locuitorii cu asemenea preocupari vor deveni actionarii fabricii, urmand ca, in timp, dupa ce piata consumatorilor va fi formata si se va efectua export cu branza de capra, sa-si imparta profiturile. Unul dintre preceptele de baza ale Heifer International a devenit astfel valabil si pentru Heifer Project Romania: fiecare familie care primeste un animal semneaza un contract prin care doneaza primul exemplar femela unei alte familii nevoiase si se angajeaza, de asemenea, sa transmita mai departe pregatirea si abilitatile pe care le-a dobandit.

Organizatie din anul 1937

Heifer International este o organizatie non-guvernamentala, care a fost infiintata de Dan West in anul 1937, in timpul razboiului civil din Spania. Acesta facea parte dintr-o misiune in care distribuia copiilor din ambele tabere lapte praf adus din America. Cand stocul s-a terminat, a adus din America vaci de lapte pentru a asigura hrana zilnica. Astfel, misiunea Heifer International a devenit un sprijin pentru comunitati, in efortul de a pune capat foametei si saraciei. Heifer Project Romania se inscrie in unul din cele cinci programe, si anume Programul din Europa Centrala si de Est. Primele contacte stabilite in Romania au avut loc in anul 1991, in 1992 demarand deja primul proiect. Acesta viza distribuirea vacilor de lapte pentru fermierii din Transilvania. Conform declaratiilor dr. Ovidiu Spinu, actualul director al Heifer Project Romania, "organizatia a fost inregistrata oficial in 1997. La nivel national, activitatea organizatiei consta in construirea si dezvoltarea fermelor agricole utilizand tehnologii imbunatatite, in vederea cresterii productiei si a veniturilor, dezvoltarea relatiilor de cooperare si prietenie cu comunitatile rurale din tarile vecine, imbunatatirea conditiilor de mediu prin promovarea agriculturii organice si a metodelor traditionale de protejare a mediului". Poate nu cel din urma scop al Heifer Project Romania este acela de a ajuta organizatiile locale partenere sa devine puternice. Cel mai important proiect al Heifer Project Romania este "Fermierii hranesc copiii", in colaborare cu Rotary International, care are ca scop suplimentarea hranei copiilor spitalizati, a orfanilor si a celor cu handicap psihic sau motor, fiind finantat cu suma de 500.000 de dolari.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii