Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:07 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

agrointel.ro Lista cu toate subvențiile ce se vor plăti în 2017!

ro

24 Jan, 2017 10:44 3517 Marime text
Legea Bugetului pentru anul 2017 clarifică exact ce subvenții se vor plăti fermierilor în acest an. Guvernul prezintă toate plățile directe pentru care se alocă bani de la bugetul de stat, iar în cazul subvențiilor din fonduri europene, plata se face din bugetul național și apoi sumele se decontează la Bruxelles.

Conform proiectului pentru Legea Bugetului 2017, în cadrul noii Politici Agricole Comune, formele de sprijin, prin plăți directe, ca ajutor pentru venitul fermierilor vor fi următoarele:
– o plată de bază pentru fermieri;
– o plată pentru fermierii care aplică practici agricole benefice pentru climă și mediu:
diversificarea culturilor, mentinerea pajistilor permanente si a zonelor de interes ecologic – agricultura ecologica beneficiaza automat de aceasta plata;
– plată facultativă pentru fermierii din zonele care se confrunta cu constrangeri naturale, care sa previna abandonul acestor zone si sa asigure astfel continuitatea practicarii agriculturii;
– o plată pentru tinerii fermieri care își încep activitatea agricolă;
– o schemă de sprijin cuplat facultativ pentru anumite tipuri de activitati agricole sau pentru anumite sisteme agricole care se confrunta cu anumite dificultati si care sunt deosebit de
importante din motive economice si/sau sociale;
– o schemă simplificata pentru micii fermieri, cu cerințe și proceduri mai simple;
– un cadru care sa permitș Bulgariei și României să completeze plățile directe cu ajutoare nationale tranzitorii – ANT ;
– continuarea Programului național privind realizarea sistemului național de monitorizare sol-teren pentru agricultura, in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii
și dezvoltarii rurale nr. 278/2011.

Începand cu anul 2015, România aplică scheme de plată care includ, pe langă schema unică de plata pe suprafață – SAPS și:
– ajutoare naționale tranzitorii – ANT,
– plata redistributivă,
– plata pentru aplicarea practicilor agricole benefice pentru clima si mediu (plata de înverzire),
– plata pentru tinerii fermieri și – schema de sprijin cuplat.

Sprijinul financiar va fi acordat fermierilor activi, care desfasoara o activitate agricolă minimă.
a) Schema de plata unica pe suprafata (SAPS), consta in acordarea unei sume uniforme/plati unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, platibila o data pe an si decuplata total de productie. Plata unica pe suprafata se calculeaza anual prin impartirea plafonului national anual la numarul total de hectare eligibile declarate la nivel national.
b) Ajutoarele nationale tranzitorii, reprezinta plati suplimentare care se acorda fermierilor din sectoarele vegetal si zootehnic care au beneficiat de plati nationale directe complementare in anul 2013. Conditiile de acordare a ajutoarelor nationale tranzitorii sunt identice cu cele autorizate pentru acordarea platilor aferente anului 2013.
c) Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, (plata pentru inverzire) este foarte importanta, plafonul alocat acestei plati fiind de 30% din plafonul national anual. Platile de inverzire sunt conditionate de aplicarea practicilor agricole benefice pentru clima si mediu:
– diversificarea culturilor;
– mentinerea pajistilor permanente existente;
– prezenta unei zone de interes ecologic ;
– limitarea amprentei de carbon a agriculturii;
– promovarea agriculturii ecologice;
-respectarea practicilor agricole prietenoase cu mediul si a normelor de ecoconditionalitate;
– protejarea/conservarea biodiversitatii.
d) Plata redistributivă, se acordă pentru primele 30 de ha indiferent de mărimea fermei, pe două niveluri. Cuantumurile stabilite pe cele doua niveluri vor contribui la comasarea terenurilor și constituirea de ferme peste 5 ha.

Plata redistributivă reprezintă o plata anuală destinata fermierilor care au dreptul la o plată in cadrul Schemei de plata unica pe suprafata; se acorda, gradual, pentru primele 30 ha
ale exploatatiei agricole, indiferent de suprafata acesteia.
Nu beneficiază de plata redistributiva fermierii care au creat conditii artificiale pentru a beneficia de sprijin, respectiv care si-au impartit exploatatiile dupa 18 octombrie 2011 doar
in scopul de a beneficia de plata redistributiva, sau fermierii ale caror exploatatii sunt rezultatul impartirii respective.
e) Plata pentru tinerii fermieri, presupune acordarea unei plati anuale tinerilor fermieri care au dreptul la o plata in cadrul Schemei de plata unica pe suprafata.

Tineri fermieri sunt acele persoane fizice care:
– se stabilesc pentru prima dată intr-o exploatatie agricola ca sef de exploatatie sau care sau stabilit deja in cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri in cadrul Schemei de plată de bază sau al Schemei de plata unică pe suprafată, si – care nu au mai mult de 40 de ani in anul depunerii cererii de plata.
f) Sprijinul cuplat se acordă:
– în acele sectoare in care anumite tipuri de agricultura sau anumite sectoare agricole care sunt deosebit de importante din motive economice, sociale sau de mediu sunt afectate de anumite dificultati;
– în masura in care este necesar pentru crearea unui stimulent in vederea mentinerii nivelurilor actuale de productie in sectoarele in cauza.
Sprijinul cuplat se poate acorda numai sectoarelor și productiilor importante din motive economice, sociale si de mediu.
Sectoare și productii vizate:
– cereale, plante oleaginoase, culturi proteice, leguminoase pentru boabe, in, canepa, orez, fructe cu coaja lemnoasa, cartof, seminte, ulei de masline, furaje uscate, hamei, sfecla de zahar, trestie de zahar si cicoare, fructe si legume si specii forestiere cu ciclu scurt de productie;
– carne de oaie si de capra, carne de vita si manzat, lapte si produse lactate, viermi de matase.
g) Schema pentru micii fermieri
Cuantumul plăților este de max 1.250 euro.

Pe durata participării la schema pentru micii fermieri, aceștia vor trebui să:
– păstreze cel putin un numar de hectare eligibile care corespunde numarului de drepturi la plata (in proprietate sau in arenda) detinute sau numarului de hectare eligibile declarate in
2015);

Situația plafoanelor pentru plățile directe pentru România, pe anii financiari 2014-2020, conform Cadrului Multianual Financiar si de finantare a Politicii Agricole Comune, 2014-2020, elaborat de Comisia Europeană se prezintă, astfel:


Notă: Sumele din tabel sunt exprimate în mii lei

La aceste sume se vor adăuga sumele necesare pentru finantarea măsurilor de piață, a restitutiilor la export și a programelor de promovare a produselor agricole pe pietele tarilor terțe.

De precizat că proiectul la Legea Bugetului nu intră în detalii cu privire la culturile care primescu sprijin cuplat, la schemele de sprijin cuplat în zootehnie și nici nu prevede exact cunatumurile pe hectar sau pe cap de animal care se reglementează prin acte normative ulterioare emise de Ministerul Agriculturii cu suportul APIA.

Sursa text + tabel: agrointel.ro
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii