Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea în Parlament pe primul pachet fiscal. Precizările premierului
Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea în Parlament pe primul pachet fiscal. Precizările premierului
07 Jul, 2025 17:26
ZIUA de Constanta
367
Marime text

.jpg)
.jpg)
Guvernul Bolojan și-a angajat luni răspunderea în Parlament pe primul pachet fiscal pentru reducerea deficitului.
Ședința plenului Parlamentului se desfășoară cu prezență fizică și online.
Premierul Ilie Bolojan a transmis în urma ședinței de plen.
„Vin astăzi în fața dumneavoastră și a tuturor românilor care ne urmăresc pentru angaja răspunderea Guvernului României pentru primul pachet de măsuri fiscale și bugetare. Un pachet de măsuri pe care suntem nevoiți să le luăm într-o perioadă foarte scurtă. Nu este un gest ușor, nici pentru mine, nici pentru colegii mei, înțelegând greutățile care vor apărea ca urmare a acestui pachet pentru cetățenii țării noastre.
Este, însă, o urgență națională și un act de responsabilitate. România are nevoie de corectarea acumulărilor negative, iar acest pachet este începutul. Așa cum am afirmat la preluarea mandatului, direcțiile de acțiune rămân neschimbate: ordine în finanțele țării, buna guvernare și respectul pentru cetățeni. Iar respectul începe de la a le spune adevărul și a îmi asuma responsabilitatea.
România a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană: peste 9,3% din PIB. Așa cum am mai spus, pentru fiecare 100 de lei încasați, statul a cheltuit 132 lei, iar pentru asta România s-a împrumutat și se împrumută scump în fiecare zi pentru a funcționa.”, a spus premierul.
Potrivit lui Bolojan, acest lucru trebuie să se oprească, altfel ne așteaptă așa numitul ”Junk”, respectiv titlul de ”țară nerecomandată pentru investiții”, așa cum este definit de agențiile de rating.
Cum se traduce acest ”Junk” pe înțelesul fiecărui român: dacă România ajunge în această situație, vom avea cu siguranță următoarele consecințe:
taxe mult mai mari, prețuri mai mari și putere de cumpărare mai mică, dobânzi la credite mai mari atât pentru stat, cât și cetățeni, o presiune mult mai mare pentru reducerea locurilor de muncă din sectorul bugetar, fonduri europene blocate.
Primul pachet de măsuri adoptate în Guvern, vizează, în principal, următoarele aspecte:
1. Reorganizarea TVA: Cota standard va fi de 21%. Cota redusă va fi de 11% (pentru alimente de bază, medicamente, lemn de foc, cărți, canalizare, energie termică și HoReCa – temporar, cel puțin)
2. Creșterea necesară a unor accize. Vor crește accizele cu 10% la alcool și carburanți. De asemenea, vor crește accizele și pentru tutun.
3. Introducerea CASS pentru pensii peste 3.000 lei. Se plătește doar pentru partea care depășește acest prag. Obiectivul este creșterea numărului de contribuabili la sănătate. Azi avem puțin peste 6 milioane de contribuiabili și peste 16 milioane de beneficiari. Sistemul nu poate funcționa în aceste condiții.
4. Taxarea capitalurilor mari.
● Impozitul pe dividende din 1 ianuarie 2026 va ajunge la 16%.
● Profiturile suplimentare ale băncilor și companiilor de jocuri de noroc se impozitează mai mult, iar câștigurile companiilor de jocuri de noroc vor fi suprataxate.
5. Înghețarea unor cheltuieli bugetare
● În anul 2026 nu mai putem majora salariile și pensiile din sistemul public. Nu mai există capacitatea de finanțare pentru acest lucru.
● de asemenea, se limitează angajările și sporurile nejustificate.
Totodată, titularii din Educație nu-și pierd locurile de muncă și nu li se taie din salarii.
Nici bursele nu dispar, dar sistemul se reorganizează pentru a deveni sustenabil și meritocratic.
Bursele vor fi acordate doar pentru merit real (minim nota 9, max. 15% dintr-o clasă), iar bursele sociale pentru nevoi reale.
Norma didactică va crește cu 2 ore, ajungând în felul acesta aproape de norma medie europeană.
Al doilea pachet de măsuri fiscale este în pregătire la Guvern, care include pensiile speciale, a mai specificat Ilie Bolojan.
„Până la sfârșitul lunii iulie, vom reveni în fața Parlamentului României cu al doilea pachet de măsuri, cu accent pe echitate și eficiență.”, punctat Ilie Bolojan.
Al doilea pachet ar include:
1. Reforma pensiilor speciale, prin eliminarea excepțiilor, calculul corect al pensiilor și intrarea la pensie la vârsta generală.
2. Reforma companiilor de stat și a autorităților autonome. Vom restructura autoritățile autonome de tip ASF, ANCOM și ANRE. Vom reduce numărul de membri și indemnizațiile din consiliile de administrație și vom transparentiza activitățile și contractele.
3. Reforma administrației locale și centrale, prin redimensionarea aparatului bugetar, prin descentralizare și digitalizare.
4. Combaterea evaziunii fiscale și a fraudării banului public, prin modificări legislative și prin acțiunea pe care trebuie s-o vedeți la ANAF în lunile următoare.
5. Urgentarea accesării fondurilor europene și prioritizarea investițiilor cu impact direct în dezvoltare.
Dacă în termen de trei zile de la asumarea răspunderii, deputații și senatorii nu au inițiat nicio moțiune de cenzură la adresa Guvernului, atunci proiectul de lege se consideră adoptat. În cazul depunerii unei moțiuni de cenzură, dacă aceasta a primit votul majorității deputaților și senatorilor, atunci Guvernul este demis.
Proiectul de lege pe care Guvernul își angajează răspunderea reglementează unele măsuri fiscal-bugetare pentru stabilizarea finanțelor publice, prin limitarea cheltuielilor permanente, pe de o parte, și, pe de altă parte, prin creșterea veniturilor, astfel încât să se poată susține, din fonduri publice, finanțarea tuturor categoriilor de servicii publice destinate cetățenilor, preciza Executivul.
Citește și
Sindicatul funcționarilor din Parlament trage un semnal de alarmă- „Guvernul tratează România ca pe o ruletă”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii