Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:07 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tehnici de retrocedări, la Constanţa, în opinia Anticorupţiei Încrengătura notarilor publici, cu nepoţi inventaţi şi acte false

ro

06 Mar, 2013 21:50 5777 Marime text
„În cadrul procedurii succesorale, inculpatul a depus, între altele, două certificate de deces falsificate, aparent emise pe numele defuncţilor Butărescu Radu şi Amedeu”
 
Dosarul în care Răzvan Ştefanco şi Silviea Gheorghe au fost trimişi în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune va fi deschis pentru prima dată de judecători pe data de 13 martie, când magistraţii vor pune în discuţie menţinerea în arest a celor doi. După cum arătam şi în ediţia de ieri, odată cu Ştefanco şi Gheorghe, cei de la Anticorupţie au mai deferit justiţiei şi doi notari publici, respectiv Măria Done şi Doina Gheorghe, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată. ZIUA de Constanţa prezintă mecanismul prin intermediul căruia s-ar fi încercat revendicarea unor terenuri evaluate de anchetatori la preţuri cuprinse între 2.876.654 euro (minim) şi 43.896.200 euro (maxim), în funcţie de mai multe criterii tehnice. Încă de la început, facem precizarea că presupusul mecanism infracţional este consemnat în documentele Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
 
Organele de anchetă susţin că, prin rezoluţia din data de 18.01.2013 a DNA - Serviciul Teritorial Constanţa s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Răzvan Ştefanco, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă la înşelăciune. Conform datelor oficiale, la data de 20 aprilie 2011, Ştefanco a introdus pe rolul Tribunalului Constanţa trei acţiuni de revendicare, în contradictoriu cu autorităţile locale din Agigea, Eforie şi Mangalia. Mai mult decât atât, ofiţerii DNA precizează că Răzvan Ştefanco ar fi încercat să-i inducă în eroare pe magistraţi folosind, printre altele, „două certificate de moştenitor falsificate, cu scopul de a obţine recunoaşterea dreptului de proprietate asupra imobilelor care au aparţinut defuncţilor Butărescu Amedeu şi Butărescu Radu şi lăsarea acestora în posesia sa”. Răzvan Ştefanco este acuzat şi de uz de fals şi participaţie improprie la fals intelectual, presupusa faptă din urmă constând în aceea că, la data de 18 ianuarie 2011, bărbatul l-ar fi determinat cu intenţie pe notarul public Măria Done să ateste în cuprinsul certificatelor de moştenitor fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului. DNA mai arată că, în cursul anilor 2009 şi 2011, inculpatele Done Măria şi Gheorghe Doina, ambele în calitate de notari publici, au întocmit în fals şi au autentificat mai multe înscrisuri (procuri speciale, acte de cesiune) în care au consemnat, în mod eronat, că tatăl lui Ştefanco Răzvan l-ar fi împuternicit pe acesta să îl reprezinte în toate demersurile pentru revendicarea terenurilor.
 
Certificate de deces falsificate ?
 
La data de 10.08.2009, la Biroul Notarial Public Asociaţi Doina Gheorghe şi Alina Gheorghe, a fost autentificată procura prin care Romică Ştefanco, tatăl lui Răzvan Ştefanco, îl împuternicea pe fiul său să îl reprezinte la toate autorităţile competente pentru a obţine recunoaşterea drepturilor sale de proprietate asupra unor terenuri, printre care şi cele care au aparţinut defuncţilor Butărescu. „Ulterior, la 02.10.2010, folosind procura menţionată anterior, inculpatul Răzvan Ştefanco s-a prezentat la BNP Asociaţii Done Măria şi Macovei Adelina Cătălina, unde, în calitate de mandatar al tatălui său, a formulat două cereri pentru deschiderea procedurii succesorale notariale privind pe defuncţii Butărescu. (...) În cadrul procedurii succesorale, inculpatul a depus, între altele, două certificate de deces falsificate, aparent emise pe numele defuncţilor Butărescu Radu şi Amedeu. Din cele două înscrisuri falsificate reiese că defuncţii i-au avut ca părinţi pe Butărescu Ion şi Glascenco Daria şi că au decedat la Mangalia, în anul 1967 defunctul Butărescu Amedeu şi în 1960 defunctul Butărescu Radu”, potrivit DNA.
 
Bunurile familiei Butărescu
 
„În baza înscrisurilor falsificate şi a declaraţiilor martorilor, BNP Asociaţii Done Măria şi Macovei Adelina Cătălina a emis certificatele de moştenitor din care rezultă că Romică Ştefanco (n.r. tatăl lui Răzvan Ştefanco) este unicul moştenitor al defuncţilor Butărescu, se arată că de pe urma acestora au rămas următoarele bunuri: suprafaţa de 102 hectare şi 33 de acri situată pe teritoriul oraşului Eforie, suprafaţa de 634 de hectare şi 39 de acri situată pe teritoriul municipiului Mangalia, suprafaţa de 396 de hectare şi 67 de acri situată pe teritoriul comunei Agigea şi suprafaţa de 11 hectare situată tot la Agigea - Ferma Butărescu. La data de 18 aprilie 2011, prin acte de autentificare sub nr. 281 şi 282 la BNP Asociaţii Done Măria şi Macovei Adelina Cătălina, învinuitul Romică Ştefanco a cesionat drepturile care decurgeau din moştenirea dobândită fiului său, Răzvan Ştefanco. (...) La data de 26.08.2011, sub nr. 2616, la BNP Ciprian Alexandrescu a fost încheiat contractul de cesiune de drepturi prin care inculpatul Răzvan Ştefanco a cesionat inculpatei Gheorghe Silviea cota de 1/2 din drepturile sale asupra averii fraţilor Butărescu”, au conchis organele de anchetă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Vane 07 Mar, 2013 12:40 La 2 Mai au fost improprietariti niste excroci chiar pe plaje cu acte contrafacute de pe timpul lui Cuza cu niciun fel de stampila pe ele! Dar cine sa se sesizeze increngatura mare de: notari, executori, judecatori;