Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RADET-ul nu-i mai încălzeşte Cum „dezertează“ constănţenii din sistemul centralizat de încălzire

ro

26 Aug, 2014 00:00 5777 Marime text
Preţul uriaş al gigacaloriei - 338 de lei - din municipiul Constanţa, precum şi reviziile executate de CET Palas, an de an, la reţeaua de termoficare îi determină pe constănţeni să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire. Mai mult, instalaţiile vechi și serviciile deloc avantajoase furnizate de RADET Constanţa îi fac pe abonaţii constănţeni să aleagă alte surse de încălzire.
 
Potrivit reprezentanţilor RADET Constanţa, până pe data de 25 august, au fost depuse la registratura regiei constănţene 1.334 de cereri de eliberare a avizului pentru deconectare/debranşare de la sistemul de încălzire centralizat al municipiului Constanţa. „Din cele 1.334 de cereri pentru eliberare aviz de deconectare/debranşare de la sistemul de încălzire centralizat al municipiului Constanţa depuse până pe data de 25 august, au primit aviz favorabil 365. Având în vedere că termenul prevăzut de lege pentru soluţionarea fiecărui dosar depus la registratura RADET Constanţa este de 30 de zile, data până la care mai pot fi depuse cererile de eliberare a avizului pentru deconectarea/debranşarea de la sistemul de încălzire centralizat al municipiului Constanţa este 12 septembrie 2014“, au mai spus reprezentanţii RADET Constanţa. Reamintim că, în 2013, peste 1.000 de constănţeni au dorit să se debranşeze de la sistemul centralizat de termoficare. În 2012, au fost depuse 603 cereri de eliberare a avizelor pentru deconectare. Prin urmare, numărul solicitărilor creşte de la un an la altul.

Cum ne putem debranşa

Constănţenii care vor să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire trebuie să meargă la registratura regiei de termoficare, de unde vor cumpăra o cerere tipizată necesară obţinerii avizului de debranşare. Cererea cuprinde criteriile cerute de legile în vigoare, respectiv Legea nr. 325 din 14 iulie 2006, Legea nr. 230 din 2007 şi Ordinul ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice) nr. 91, din 20 martie 2007. Necompletarea tuturor datelor solicitate în anexele formularului, cât şi neprezentarea documentelor necesare enumerate în procedura de debranşare atrag, în consecinţă, neaprobarea cererii de deconectare ori debranşare. În cazul în care există debite către RADET, se respinge cererea de deconectare fără să se mai verifice restul documentelor depuse. Solicitantul trebuie să primească aprobarea deconectării atât de la Asociaţia de Proprietari, care convoacă adunarea generală, cât şi de la vecinii cu care are pereţi comuni. În baza acestor aprobări obţinute, se parcurge procedura din Metodologie, iar RADET Constanţa verifică dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile prevăzute de legile în vigoare şi apoi emite avizul favorabil. Apoi, solicitantul achită taxa de deconectare ori debranşare, în valoare de 160 de lei, stinge datoriile faţă de RADET şi primeşte împreună cu asociaţia de proprietari un proces verbal de constatare a deconectării ori debranşării. În Constanţa, 85.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. Jumătate din populaţia racordată la acest sistem plăteşte 338 de lei pe gigacalorie. Pentru restul constănţenilor, în funcţie de venituri, facturile la căldură sunt compensate prin ajutoare acordate atât de Guvern, cât şi de Primăria municipiului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii