Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:50 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mutare-surpriză a procurorilor DNA! Se cere audierea unui cunoscut om de afaceri într-unul dintre dosarele lui Radu Mazăre

ro

22 Nov, 2017 00:00 5459 Marime text
Cererea DNA se află pe masa judecătorului Ionuţ Mihai Matei, şeful Structurii de Securitate din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României.
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie solicită audierea unui cunoscut om de afaceri într-unul dintre dosarele lui Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa. Este vorba despre cauza în care Radu Mazăre a fost deferit Justiţiei alături de omul de afaceri Sorin Strutinsky, de fostul viceprimar al Constanţei Gabi Stan, dar şi de alte persoane, printre care se află şi cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa. Cel care ar putea fi audiat este Florian Walter, patronul firmei de salubrizare Romprest şi finanţatorul echipelor de fotbal din Ploieşti şi Cluj.
 
Cererea DNA se află pe masa judecătorului Ionuţ Mihai Matei, şeful Structurii de Securitate din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României.
 
În prezenta cauză, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, este bănuit de luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar şi pentru conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale). Sorin Strutinsky este suspectat de trei infracţiuni de complicitate la luare de mită. Aşa cum arătam şi în ediţiile anterioare, în dosar au fost trimise în judecată şi alte persoane, printre acestea aflându-se cinci angajaţi ai Primăriei Constanţa şi Gabriel Marius Stan, fost viceprimar al municipiului Constanţa, acuzaţi de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
Noul termen al cauzei a fost stabilit pentru data de 19 decembrie.
 
În noiembrie 2016, Florian Walter a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Cluj, sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare, cu consecinţe deosebit de grave.
 
„Prin actul de sesizare s-a reţinut că, în cursul anului 2012, în timp ce deţinea calitatea de director general şi acţionar majoritar în cadrul FC Universitatea Cluj SA, inculpatul Walter Florian a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat împreună cu inculpaţii Mărginean Ioan şi Capră Daniel, grup care a fost sprijinit şi de către inculpatul Nicolae Marius Adrian şi care a avut ca scop realizarea unui plan infracţional prin care, în urma comiterii unei infracţiuni de delapidare în dauna FC Universitatea Cluj SA, urmau să fie obţinute în mod ilicit beneficii materiale pentru FC Petrolul Ploieşti SA, club în care inculpatul Walter Florian avea un interes direct, deoarece deţinuse calitatea de administrator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie“, conform DIICOT.
 
Procurorii mai arată că, „în perioada cuprinsă între începutul anului 2012 şi toamna anului 2012, inculpaţii Walter Florian, Mărginean Ioan, Capră Daniel, Nicolae Marius Adrian, în calitate de membri ai grupului infracţional organizat, au desfăşurat în mod coordonat, pe o perioadă determinată, în diferite modalităţi de participare, o activitate infracţională complexă, fiecare dintre participanţi având clar stabilite rolurile şi atribuţiile, scopul urmărit şi realizat fiind comiterea unei infracţiuni de delapidare în dauna FC Universitatea Cluj SA, prin efectuarea demersurilor de însuşire în mod nejustificat, a unui număr de 11 jucători de fotbal cu o valoare de piaţă ridicată, din cadrul acestui club, pentru a fi mutaţi cu titlu gratuit la un club advers FC Petrolul Ploieşti SA, club unde inculpatul Walter Florian a stabilit că îşi va reloca resursele în calitate de «finanţator», având interese în mod direct“.
 
În cauză au fost instituite măsuri asigurătoare până la concurenţa valorii prejudiciului cauzat în dauna FC Universitatea Cluj SA, în sumă de 2.494.375 de euro, echivalentul a 11.121.562 de lei. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Cluj.
 
Facem precizarea că faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii