Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Apel Bucureşti va judeca retrocedarea a zeci de mii de hectare de teren din Constanţa (rechizitorii)

ro

31 Jan, 2017 00:00 5224 Marime text
Dosarul Retrocedărilor din Constanţa este unul dintre cele mai vechi cazuri instrumentate de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi care încă se află în prima parte a judecăţii. 
 
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor judeca retrocedarea a zeci de mii de hectare de teren din municipiul Constanţa! În prezent, pe rolul instanţei mai sus precizate se află, din 2008, celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, unde printre inculpaţi se numără Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al Constanţei, Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi alţi angajaţi ai Primăriei Constanţa, oameni de afaceri, societăţi, evaluatori şi notari publici.
 
Ieri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a declinat competenţa de soluţionare a cauzei privind retrocedarea a 25 de hectare de teren din zona Brătianu - Constanţa. În prezenta cauză sunt judecaţi Crinuţa Nicoleta Dumitrean, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi al Comisiei Centrale de Despăgubiri, omul de afaceri Horia Simu, evaluatorul Alin Horaţiu Dima (al cărui nume apare şi în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa), dar şi alte persoane. În acest dosar, Radu Ştefan Mazăre a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie, el fiind citat în calitate de martor.
 
Detaliat, în dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare de teren din zona Brătianu - Constanţa, Simona Cîrnaru, judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, magistrat învestit cu soluţionarea cauzei, a declinat competenţa de soluţionare a cauzei privindu-i pe inculpaţii „Dumitrean Crinuţa NicoletaMihai Cristian SebastianBaciu Remus VirgilTeodorescu Cătălin FlorinMarko Attila GaborVasilescu OanaBogdan Dragoş GeorgeSavu FlorentinaSimu Horia şi Dima Alin Horaţiu, în favoarea Curţii de Apel Bucureşti, instanţă căreia i se va trimite dosarul. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului“.
 
Decizia Simonei Cîrnaru este definitivă.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA, conform cărora, „la data de 22 octombrie 2009, inculpatul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziţionat drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro“.
 
„De la acea dată, inculpatul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuța NicoletaMihai Cristian SebastianBaciu Remus VirgilVasilescu OanaBogdan DragoșTeodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) şi a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 de hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 de euro (35 de euro/mp), echivalentul a 37.243.500 de lei.

Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului, respectiv cu suma de 7.715.000 de euro, echivalentul a 32.838.126 de lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către inculpatul Simu Horia şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 de lei“, potrivit DNA.
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând linkul de mai jos:
 
Tehnici de retrocedare a 25 hectare din zona Brătianu - Anadalchioi (rechizitoriu)

Alin Horaţiu Dima este judecat, din 2008, în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, unde procurorii Anticorupţie vorbesc de o presupusă restituire şi atribuire aparent nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză, acţiune care ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro. Aşa cum arătam şi mai sus printre inculpaţi se numără Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi alţi angajaţi ai Primăriei Constanţa, oameni de afaceri, societăţi, evaluatori şi notari publici. Şi acest dosar se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.
 
Dosarul Retrocedărilor din Constanţa este unul dintre cele mai vechi cazuri instrumentate de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi care încă se află în prima parte a judecăţii.
 
Procesul a fost repartizat, iniţial, completului de judecată cârmuit de actuala şefă a Curţii de Apel Bucureşti, Lia Savonea (noiembrie 2008 - februarie 2010), după care a ajuns pe masa Elenei Ursulescu (martie 2010 - octombrie 2013), în prezent pensionată. Ulterior, procesul a fost condus de Stan Mustaţă (condamnat pentru fapte de corupţie), dar şi de Florică Duţă. În prezent, magistratul învestit cu soluţionarea celebrei cauzei este Corina Cornelia Dăescu.
 
În plus, în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arăta că ancheta a costat statul nu mai puţin de 30 de miliarde de lei vechi.
 
Rechizitoriul cauzei poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“. 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii