Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:01 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce mai coincidenţă! Evenimentul „Hang Out“, realizat cu bani publici de la Consiliul Judeţean, la doi paşi de afacerea asociatului Mirelei Matichescu (galerie foto + video)

ro

17 Aug, 2017 00:00 11820 Marime text
Consiliul Judeţean Constanţa a anunţat recent proiectele culturale de interes public declarate câştigătoare şi finanţate din bani publici, potrivit Legii 350/2005. În urma evaluării proiectelor, şase asociaţii dintr-un total de 21 au întrunit punctajul minim de eligibilitate.
 
Astfel, potrivit Comisiei de evaluare din cadrul Consiliului Judeţean Constanta, pe Cultură au fost depuse 21 de proiecte. Asociaţiile care au întrunit punctajul necesar obţinerii de fonduri nerambursabile sunt: Asociaţia Eurocult, Asociaţia Terra Semper Fidelis Perspectiva pentru Viitor, Asociaţia Wild Art, Asociaţia Culturală Teatrelia, Fundaţia Umanitara Clopot şi Asociaţia Cultural Artistică Vulturii Carpaţilor.
 
Asociaţia Eurocult a întrunit 68,86 de puncte şi bugetul este în sumă totală de 705.405 lei, din care contribuţia autorităţii finanţatoare este de 625.405 lei şi contribuţia proprie, de 80.000 de lei. „Hang Out - 1st edition“ este titlul proiectului. Este un festival de muzică alternativă care s-a desfăşurat în perioada 11 - 13 august pe o plajă din Năvodari.
 
Asociaţia Terra Semper Fidelis Perspectivă pentru Viitor a întrunit 67 de puncte şi bugetul total este de 175.850 de lei, din care contribuţia autorităţii finanţatoare este de 157.971 de lei şi contribuţia proprie, de 17.879 de lei. Titlul proiectului este „Learning Corner“.
 
Asociaţia Wild Art a întrunit 76 de puncte şi bugetul total este în sumă de 115.136 de lei, din care contribuţia autorităţii finanţatoare este de 101.636 de lei şi contribuţia proprie, de 13.500 de lei. Titlul proiectului este „Galeria din pasaj - Virgil Coman“.
 
Asociaţia Culturală Teatrelia a întrunit 66,14 puncte şi bugetul total este în sumă de 734.300 de lei, din care contribuţia autorităţii finanţatoare este de 654.500 de lei şi contribuţia proprie, de 79.800 de lei. Titlul proiectului este „DRAM DRUM - Autobuzul Veseliei“.
 
Fundaţia Umanitară Clopot a întrunit 66,14 puncte şi bugetul total este în sumă de 1.227.563 de lei, din care contribuţia autorităţii finanţatoare este de 1.095.563 de lei şi contribuţia proprie, de 132.000 de lei. Titlul proiectului este „Art District 2017 - Festival Internaţional de Stradă, ediţia I“.
 
Asociaţia Cultural Artistică Vulturii Carpaţilor a întrunit 66 de puncte şi bugetul total este în sumă de 507.608 lei, din care contribuţia autorităţii finanţatoare este de 455.158 de lei şi contribuţia proprie, de 52.450 de lei. Titlul proiectului: „Exilul lui Ovidius la Pontul Euxin“.
 
Alte două asociaţii au întrunit, după contestaţie, punctajul necesar şi au fost admise pentru finanţare.

„Hang Out“, un festival care a costat aproape 140.000 de euro 

Proiectul „Hang Out“ a fost propus de Asociaţia Eurocult, înfiinţată, potrivit Registrului Naţional ONG, la începutul acestui an, cu sediul pe strada Bogdan Vodă nr. 63, cu scopul punerii în valoare a patrimoniului cultural naţional, în contextul procesului de edificare a dimensiunii multiculturale a Europei Unite, afirmării modelului autohton, în special cel dobrogean, de colaborare armonioasă interetnică în dimensiunea sa culturală.
 
Consiliul Director al asociaţiei este format din Anamaria TramundanaDaniela Hanţiu şi Lucian Iancu Spiru. Proiectul s-a tradus printr-un festival de muzică alternativă, aflat la prima ediţie, şi a costat 705.405 lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean a fost de 625.405 lei şi contribuţia proprie, de 80.000 de lei (vezi Macheta „Hang Out“ - Festival de Rock Alternativ şi fotografiile de pe una dintre paginile de Facebook ale Mackerel Mamaia Nord, din secţiunea „Documente“ a ediţiei online).
 
Evenimentul s-a desfăşurat pe plaja închiriată de la Direcţia Apelor Române Dobrogea - Litoral de societatea Excelsior SRL, al cărei asociat unic şi administrator este Vasilica Marin, cu sediul social în municipiul Constanţa, pe strada Cpt. Papadopol. Obiectul principal de activitate al firmei este comerţul cu ridicata al băuturilor alcoolice. Societatea nu are punct de lucru pe plaja din Năvodari, fapt explicat de directorul general al societăţii prin faptul că între Excelsior şi Excelsior Spedition SRL s-ar fi încheiat un contract de asociere pentru plaja respectivă, iar punctul de lucru îl deţine SRL-ul asociat.

Partenerii Eurocult, vecini cu Mackerel-ul lui Micu şi Noche Caliente al Mirelei Matichescu

În imediata vecinătate a plajei Excelsior îşi desfăşoară activitatea SC Mackerel Mamaia SRL, înfiinţată în luna mai 2017 (vezi bon fiscal din data de 12.08.2017, în secţiunea „Documente“).
 
SC Mackerel Mamaia SRL are sediul social în municipiul Constanţa, pe strada General Manu nr. 20, camera 4, judeţul Constanţa. Asociaţii sunt Nicoleta Micu şi George Răzvan Micu, ultimul având şi calitatea de administrator. Obiectul de activitate sunt activităţi de închiriere şi leasing cu bunuri recreaţionale şi echipament sportive. Firma Mackerel Mamaia are punct de lucru în Năvodari, sector plajă Năvodari II, subsector 27, judeţul Constanţa, potrivit contractului de colaborare nr. 1 din data 30.05.2017. Data de început a valabilităţii pentru dovada de sediu: 1.06.2017.Data expirării dovezii de sediu: 1.10.2025. Durata sediului: opt ani şi patru luni.
 
Răzvan George Micu este asociatul şi fostul partener de viaţă al Mirelei Matichescu, o persoană importantă în angrenajul Consiliului Judeţean Constanţa, instituţie care a finanţat din bani publici un eveniment ce s-a desfăşurat pe plaja Excelsior, peste drum de restaurantul Sea Food Mackerel şi foarte aproape de beach-bar-ul deţinut de SC Mackerel Mamaia SRL.

Societatea Noche Caliente SRL o are din luna august a acestui an, unic acţionar  pe Mirela Matichescu, administratorul public al judeţului Constanţa. Decizia a fost luată de foşii asociaţi ai firmei, George Răzvan şi Nicoleta Micu. Noche Caliente SRL este o societate comercială înfiinţată în anul 2015, cu sediul social în municipiul Constanţa, şi are ca obiect de activitate „activităţi de închiriere şi leasing cu bunuri recreaţionale şi echipament sportiv“ şi deţine un lot de plajă vecin cu cei de la Mackerel Mamaia SRL, respectiv Excelsior SRL.

Facem precizarea că Mirela Matichescu şi George Răzvan Micu au fost asociaţi şi în societatea Club Crush SRL. 

Micu şi Matichescu, asociaţi încă în SC Airtours SRL 

Sea Food Mackerel funcţionează pe societatea comercială Airtours SRL, care, potrivit Oficiului Registrului Comerţului, figurează cu sediul social pe strada General Manu nr. 20, în care asociaţi sunt Mirela Matichescu, ce deţine 50%, şi George Răzvan Micu - 50%. Sediul secundar este în localitatea Năvodari, Prelungirea D17, lot 15+16, parcela NNS158/5, promenadă, judeţul Constanţa. Obiect de activitate: „baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor şi restaurante“. Restaurantul arată foarte bine şi reprezintă în sine o investiţie impresionantă. Contractul de comodat, şi nu de închiriere, a fost încheiat pe 8.06.2016 şi expiră în 2026. Contractul de comodat demonstrează că locaţia este proprietatea asociaţilor. 

Eurocult spune că a avut acord de parteneriat cu Excelsior 

Reprezentanţii Asociaţiei Eurocult, Ana Maria Tramundana şi Valentin Ispas, au declarat că pentru realizarea evenimentului au încheiat un acord de parteneriat cu SC Excelsior SRL. Anamaria Tramundana susţine că acest acord nu a inclus nicio contribuţie financiară şi a avut şi acordul Direcţiei Apelor Române Dobrogea - Litoral în vederea organizării evenimentului.
 
Organizatorii au dorit ca festivalul să aibă loc pe o plajă din nordul litoralului, şi nu din staţiunea Mamaia sau din municipiul Constanţa. Întrebaţi de ce au popularizat evenimentul ca având loc pe plaja Mackerel, aceştia au susţinut că afacerea asociatului Mirelei Matichescu a fost folosită doar ca punct de reper, fiind deja cunoscută publicului, dar evenimentul nu a avut nicio legătură cu Răzvan Micu.

Familia Marin din spatele Excelsior, declaraţii contradictorii 

Ne-a fost imposibil, ieri, s-o putem contacta pe Vasilica Marin, asociat unic al Excelsior, aceasta fiind plecată din ţară. În schimb, un angajat al societăţii ne-a îndrumat către fiul său, Ciprian Marin, care este economistul societăţii. Acesta ne-a confirmat acordul încheiat cu Eurocult şi a precizat, într-o primă fază, că plaja închiriată de la Apele Române a fost închiriată mai departe către vecinii de la Mackerel SRL.
 
Ulterior, Ciprian Marin a retractat afirmaţia, s-a scuzat că din cauza oboselii a spus prostii şi ne-a îndrumat să discutăm cu directorul general al societăţii, Lucian Marin, tatăl său. Acesta ne-a cerut să uităm declaraţiile fiului şi, scuzându-se că se află plecat din ţară, ne-a transmis că el susţine orice eveniment care promovează Năvodariul, aşa cum s-a întâmplat şi în acest weekend. Cât priveşte actele de asociere pe care SC Excelsior SRL le-a încheiat, Marin a promis că le va pune la dispoziţia redacţiei după ce va reveni în ţară. 

Mirela Matichescu spune că nu are legătură cu evenimentul „Hang Out“ 

Până să apucăm noi s-o contactăm pe Mirela Matichescu, administratorul public al judeţului Constanţa, a luat ea legătura cu noi, „alertată“, probabil, de preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Ţuţuianu. Acestuia din urmă îi cerusem un punct de vedere legat de această situaţie bizară, în care un eveniment pe bani publici aduce profit, chiar şi indirect, unor afaceri ale şefului său de cabinet şi asociatului acestuia. Specificăm acest lucru în contextul în care SC Excelsior nu deţine decât o bucată de nisip searbădă, iar dacă vrei să bei o bere sau o limonadă, trebuie să faci consumaţie în contul SC Mackerel Mamaia SRL (vezi bonuri fiscale în secţiunea „Documente“).
 
S-o luăm aşadar pe rând. Doamna Matichescu ne-a declarat că nu are nicio legătură cu evenimentul şi, întâmplător, pe 12 august, în timpul festivalului, se afla cu nişte musafiri la restaurantul pe care îl deţine în zonă - Sea Food Mackerel. Deşi este o chestiune de ordin personal, care nu interesează publicul, pentru a fi mai convingătoare, Matichescu a spus că drumul ei s-a despărţit definitiv de cel al asociatului său şi că, în următoarea perioadă, vor renunţa şi la afacerile pe care le au împreună. Chiar şi aşa, Mirela Matichescu pare să fie în temă cu afacerile acestuia, care nu ar deţine plajă în zonă, deşi din bonurile fiscale ataşate materialului reiese clar adresa Mackerel Mamaia SRL - sector plajă Năvodari II, subsector 27.

Ţuţuianu: „Dacă va fi cazul, voi cere o verificare…“ 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Ţuţuianu, a precizat că, în situaţia în care se va dovedi vreo legătură între evenimentul „Hang Out“, care a costat 138.976 de euro, bani publici, şi colaboratoarea şi asociaţii acesteia, va solicita angajaţilor Consiliului Judeţean care se ocupă de deconturi să verifice acest eveniment. Total nepotrivită a părut în acest context afirmaţia şefului CJC cu privire la starea civilă a colegei sale, Mirela Matichescu. „Doamna Matichescu spune că nu mai are nicio legătură cu domnul acela (n.r. Răzvan Micu)“.
 
Precizăm, în final, că am solicitat oficial Consiliului Judeţean să ne pună la dispoziţie componenţa Comisiilor de Evaluare şi de Contestaţii care au bugetat proiectele finanţate de administraţia judeţeană pe fonduri nerambursabile potrivit Legii 350/2005. Cu toate că am fost asiguraţi că vom primi un răspuns rapid, până la închiderea ediţiei, acesta nu a fost trimis pe adresa redacţiei.
 
Precizăm că vom avea în vedere în continuare modalitatea de desfăşurare a acestor evenimente finanţate din bani publici. Vom reveni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii