Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:35 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O galerie de artă purtând numele lui Virgil Coman se va deschide, în curând, în pasajul pietonal de la Tomis (galerie foto)

ro

06 May, 2017 00:00 6012 Marime text
Să-l uiți pe cel pe al cărui chip se citea mereu bunăvoința și dorința de a-i ajuta pe cei aflați în nevoie este imposibil. E imposibil pentru că Virgil Coman nu poate fi uitat, cum nu poate fi uitat nici tot binele pe care l-a făcut atât oamenilor simpli, care băteau la ușile Arhivelor Județene, în căutarea vreunui document menit să-i scoată din probleme, cât și tinerilor cercetători, ziariști, oameni de cultură sau istoricilor consacrați care-i treceau des pragul în căutarea unor informații inedite, deoarece ușa lui Virgil Coman era mereu deschisă. 

A fost mereu deschisă și pentru dr. Laura Stroe, tânăra președintă a asociației culturale „Wild Art“, alături de care a pus la cale numeroase proiecte culturale. Unele s-au materializat, altele sunt în stadiu de proiect, deoarece echipa „Wild Art“ și-a propus să le transforme pe toate în realitate, în semn de prețuire pentru Virgil Coman.
 
Însă ideea comună de a transforma un spațiu neconvențional într-o galerie de artă este la un pas de a se materializa. Astfel, în curând, pasajul pietonal de la Tomis Mall se va transforma în... „Galeria de artă Virgil Coman“. „Wild Art“ a lansat ideea, iar elevii de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria“ și-au imaginat cum ar putea să transforme spațiul rece de sub strada Mihai Viteazu într-unul primitor și reprezentativ pentru urbea tomitană.
 
„Cel mai important lucru este că acest eveniment este dedicat culturii constănțene și prietenului nostru Virgil Coman. Cel puțin eu nu pot să vorbesc despre Virgil Coman la timpul trecut. Drept pentru care fiecare eveniment pe care îl organizez, inclusiv această expoziție, consider că îl realizez împreună cu Virgil Coman, deoarece sunt foarte multe lucruri pe care noi ne-am gândit că le vom face și cred că eu și toată echipa de la «Wild Art» avem datoria morală să le ducem la îndeplinire. Expoziția «Galeria de artă Virgil Coman» reunește lucrări realizate de elevii Colegiului Național de Arte «Regina Maria». Am lansat un apel acestor elevi, i-am rugat și i-am motivat să-și exprime fiecare viziunea, așa cum crede fiecare că ar putea să arate o galerie de artă într-un loc nonconformist cum este pasajul pietonal din zona Tomis Mall“, a spus președintele „Wild Art“, dr. Laura Stroe.
 
Cele 14 proiecte, constând în planuri și desene, au fost expuse, vineri, în foaierul Bibliotecii Județene Constanța „Ioan N. Roman“, unde vor putea fi admirate timp de o săptămână, iar cei mai buni tineri creatori au fost premiați.
 
„Fiecare a venit cu o lucrare, cu o viziune proprie și în final a trebuit să decidem ce poate fi pus în practică, ce poate fi transpus în realitate, pentru ca această galerie să însemne un loc important în cultura constănțeană. Ea va purta numele prietenului nostru Virgil Coman, tocmai de aceea și galeria se numește «Galeria de artă Virgil Coman». Toate lucrările sunt impresionante, nu ne-am gândit că pot fi atât de bine executate din punct de vedere tehnic. Elevii și-au etalat toată imaginația, cred. A fost greu să decidem care este cea mai bună lucrare“, a mai spus Laura Stroe. Aceasta a trebuit să decidă câștigătorii, alături de vicepreședinții „Wild Art“, prof. univ. dr. Marian Cojoc și Dan Ferariu, și profesorii Irina FilipOana GardonAndrei Beșcucă și directoare Colegiului „Regina Maria“, prof. Doina Mitrică. Tinerele a căror idee va fi transpusă în practică sunt eleve în clasele a X-a, a XI-a, respectiv a XII-a, au fost coordonate de prof. Oana Gardon și se numesc: Cristina CrețuAlexandra DumitranaIngrid Enache și Diana Vîlceanu.
 
Vineri, la vernisajul expoziției „Galeria de artă Virgil Coman“ au fost prezenți, alături de echipa „Wild Art“ și amfitrioana mișcării, directorul Bibliotecii „Ioan N. Roman“, dr. Corina Apostoleanu, oameni de cultură, printre care și colegi de-ai lui Virgil Coman, de la Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale, precum și consultantul artistic al Teatrului de Stat Constanța, Anaid Tavitian, graficianul Leonte Năstase, reprezentanți ai Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniul Național Constanța, medicii constănțeni Vasile Sârbu și Octavian Unc, soția regretatului om de cultură omagiat, prof. Daniela Coman, directorul CERONAV, Ovidiu Cupșa, viceprimarul Constanței Dumitru Babu, precum și Mihaela Petrachi, din partea Consiliului Județean Constanța.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citește și:

Vernisaj al expoziţiei "Galeria de Artă Virgil Coman" la Constanţa. Unde va avea loc
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii