Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:45 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

27 Martie 1918 - Unirea Basarabiei cu Ţara-Mamă, sărbătoare naţională a românilor

ro

27 Mar, 2017 11:48 4079 Marime text



Cei 99 de ani de la unirea Basarabiei cu Țara-Mamă vor fi marcați, astăzi, de la ora 14.00, și la Şcoala Gimnazială „George Coşbuc“ 23 August, de către Societatea de Ştiinţe Istorice din România, filiala Constanţa și instituția de învățământ gazdă.


Moderator al conferinței „27 Martie 1918 - Unirea Basarabiei cu Ţara-Mamă, sărbătoare naţională a românilor“ va fi directorul școlii, prof. Magdalena Iacob, iar invitat al evenimentului, prof. univ. dr. Stoica Lascu, preşedinte al filialei de la mare a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România. Loc de întâlnire pentru rememorarea acestui eveniment este Biblioteca Şcolii Gimnaziale „George Coşbuc“.
 

„Anul acesta, ca urmare a votului din Camera Deputaţilor, ziua de 27 martie 1918 este înscrisă în calendarul sărbătorilor noastre naţionale, este un act de exprimare a solidarităţii tuturor românilor, de reîmbărbătare a românilor de dincolo de Prut; iar în perspectiva Centenarului Marii Uniri, din 2018, marcarea acestei noi sărbători naţionale de suflet este un moment ce îndeamnă la reflecţii şi găsiri de modalităţi prin care neamul nostru să-şi cunoască mai bine trecutul şi, într-un context internaţional favorabil, să se regăsească, în viitor, în cadrele statale naturale. Până atunci, noi, cei din Ţară, avem datoria de a fi, sufleteşte măcar, alături de ei“, spune prof. univ. dr. Stoica Lascu.



Un alt eveniment dedicat momentului de la 27 martie 1918 a avut loc, duminică, la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Grădina. Simpozionul a fost organizat de primăria comunei, Societatea de Ştiinţe Istorice din România, filiala Constanţa, Asociaţia Pro-Basarabia şi Bucovina, filiala Constanţa și Şcoala Gimnazială nr. 1 din Grădina și i-a avut ca invitaţi de onoare pe fostul vicepremier al Guvernului Republicii Moldova, dr. Ion Negrei, în  prezent vicepreşedinte al Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova și prof. univ. dr. habil. Anatol Petrencu, director al Institutului de Istorie Socială „ProMemoria“ din Chişinău.

Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citește și:

Un jurnalist dobrogean, Alexandru Gherghel, martor la eveniment (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii