Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:40 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uite gabara, nu e gabara! Totuşi, cică vine marţi S-au amenajat malurile pentru îmbarcarea tirurilor care traversează canalul la Agigea (galerie foto)

ro

01 Nov, 2013 00:00 2495 Marime text
În urmă cu o lună, Administraţia Canalelor Navigabile (ACN) anunţa că, pentru transbordarea autocamioanelor peste Canalul Dunăre Marea Neagră, în zona podului de la Agigea, va fi adusă, de la Navrom Galaţi, o navă de mari dimensiuni. Este vorba despre gabara cu numărul de bordaj 2097 care trebuia să fi ajuns deja, de câteva zile, la Constanţa. Lucru care, evident, nu s-a întâmplat.

Daniel Georgescu, directorul ACN, a declarat că „nava nu a venit încă pentru că există probleme tehnice”. „Sunt probleme la structura de rezistenţă a gabarei, în sensul că pentru transportarea, spre exemplu, a 12 camioane, trebuie lucrat la întărituri, la ranforsări, pentru siguranţa transportului”, susţine Georgescu. Directorul ACN a menţionat, de asemenea, că „Navrom Galaţi nu  vrea să-şi asume problemele tehnice”.

„Duminică se termină lucrările”

În replică, Panaite Iordache, directorul Departamentului Exploatare Flotă din cadrul Navrom Galaţi, a afirmat că „cine spune că sunt probleme la structura de rezistenţă nu ştie ce înseamnă o gabară”. Potrivit explicaţiilor lui Iordache, a existat, într-adevăr, o întârziere în demararea lucrărilor de amenajare a gabarei, întârziere cauzată de faptul „că nava era prinsă, la momentul respectiv (n.r. jumătatea lunii octombrie, când trebuia să înceapă lucrările) într-un program de transport care se afla în derulare şi care nu putea fi reziliat”. Gabara este însă, spune directorul din cadrul Navrom Galaţi, în faza de finalizare a lucrărilor de amenajare. „Vorbim despre amenajarea căii de ieşire dinspre pupa gabarei. Fiindcă nava avea doar o cale de acces”, precizează Iordache. Tot el a anunţat că este foarte probabil ca lucrările să fie  finalizate în cursul zilei de duminică. Următorul pas va fi tranzitarea navei pe Canalul Dunăre Marea Neagră, de la Galaţi la Constanţa, tranzitare care, conform declaraţiilor directorului Navrom, ar începe pe data de 4 noiembrie. „Gabara ar putea ajunge la Constanţa în dimineaţa zilei de 5”, a conchis acesta.

Menţionăm că, la podul de la Agigea, acolo unde se presupune că va acosta gabara  2097, zona a fost amenajată, în sensul turnării unei platforme din ciment.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii