Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:25 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Românii au sărbătorit Ziua Imnului De la constituirea statului român modern s-au succedat şase imnuri de stat. Care au fost acestea?

ro

31 Jul, 2017 00:00 1795 Marime text
Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa, în colaborare cu Comandamentul Flotei, a organizat sâmbătă, festivităţile prilejuite de sărbătorirea Zilei Imnului Naţional în Piaţa Ovidiu din Constanţa. La ceremonie au participat, alături de prefectul judeţului Constanţa, Ioan Albu, în calitate de invitaţi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa Daniel Learciu, viceprimarul municipiului Constanţa Costin Răsăuţeanu, reprezentanţi ai structurilor din Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării Naţionale şi reprezentanţi ai serviciilor publice deconcentrate.
 
Prefectul judeţului Constanţa a dat citire mesajului ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, iar fanfara militară a intonat
toate cele şase imnuri pe care le-a avut România, din vremea regelui Ferdinand până în prezent. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

Cele şase imnuri de stat ale României 

De la constituirea statului român modern s-au succedat şase imnuri de stat. „Deşteaptă-te, române!“, cântat pentru prima dată la 29 iulie 1848 şi interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, a fost ales după Revoluţia din Decembrie 1989 drept imn naţional al României. Primul imn a fost intonat începând din 1862, la festivităţile oficiale unde apărea domnitorul ţării, se numea „Marşul triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor“ şi fusese compus de Eduard Hübsch.
 
După ce România a devenit regat (în data de 10 mai 1884, au fost încoronaţi Regele Carol I şi Regina Elisabeta), vechiul imn a fost înlocuit cu „Trăiască Regele“. Versurile aparţineau lui Vasile Alecsandri şi aminteau de regalitate şi de Dumnezeu. După abdicarea Regelui Mihai, la 30 decembrie 1947, şi instaurarea republicii, s-a schimbat din nou imnul de stat.
 
Noul imn naţional, al Republicii Populare Române, pe muzica lui Matei Socor, era intitulat „Zdrobite cătuşe“ şi sugera, prin versurile dramaturgului Aurel Baranga, victoria proletariatului. Imnul s-a intonat până în 1953, când a fost înlocuit cu „Te slăvim, Românie“.
 
Din 1977, România socialistă a primit un nou imn - „Trei culori cunosc pe lume“, iar textul era inspirat de un cântec patriotic scris de Ciprian Porumbescu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii