Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:31 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de hotărâre al consilierilor PMP pentru conservarea şi punerea în valoare a criptei paleocreştine din incinta Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ (documente)

ro

22 Jul, 2017 00:00 2560 Marime text
Consilierii locali ai Partidului Mişcarea Populară Constanţa Alexandru Zabara, Secil Cantaragiu şi Cătălin Papuc au iniţiat un proiect de hotărâre privind aprobarea demarării procedurilor legale de reglementare a situaţiei juridice pentru cripta paleocreştină, parte din necropola oraşului antic Tomis, şi identificarea oportunităţilor de finanţare în vederea protejării, conservării, restaurării şi punerii în valoare a acesteia.

Este vorba despre cripta paleocreştină (nominalizată în Lista Monumentelor istorice cu indicativul CT-I-m-A-02555.05) aflată în incinta Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ din municipiul Constanţa, presupus sediu, în secolul al IV-lea, al Episcopiei Cetăţii Tomis.
Vestigiul, de importanţă naţională, se află într-o degradare continuă, din cauza temperaturilor oscilante, a condensului şi a umidităţii. Din frescele interioare nu a mai rămas mare lucru, iar tencuiala şi picturile de pe pereţi se află şi ele într-o stare avansată de deteriorare, rămânând doar urme vagi de culoare şi forme.
 
Ultimele măsuri de conservare a picturilor de pe pereţi au fost luate în anul 1994, de către o echipă de specialişti venită din Franţa.
Dacă va fi restaurat şi conservat, acest monument de o valoare patrimonială inestimabilă poate fi deschis publicului larg, constituind un important punct de atracţie în oraş, atât pentru localnici, cât şi pentru turiştii care vizitează oraşul Constanţa.

În concordanţă cu obligaţia legală de protejare şi de punere în valoare a patrimoniului cultural constănţean, Consiliul Local are obligaţia de a întreprinde cu celeritate o serie întreagă de măsuri legale care să permită salvarea şi punerea în valoare a monumentului.
Proiectul este susţinut şi de preşedintele PMP Constanţa, Claudiu Palaz.
 
În secţiunea „documente”, puteţi vizualiza expunerea de motive a proiectului de HCLM, iniţiat de consilierii locali ai PMP.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii