Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:15 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Palmierii din Mangalia, în bătaia vântului, la aproape zero grade

ro

18 Oct, 2011 01:00 4082 Marime text
palmieri-palmieri2.jpgCei 79 de palmieri împrăştiaţi la începutul lunii iulie prin tot municipiul Mangalia, dar şi prin Saturn şi Venus au fost lăsaţi de izbelişte de autorităţile locale mangaliote, chiar dacă de mai multe zile temperaturile au scăzut considerabil.

În staţiunea Mamaia, în schimb, palmierii din zona promenadei au fost duşi la adăpost încă de la începutul acestei luni. Inclusiv ieri, palmierii puşi de decor la începutul lunii iulie vegheau zgribuliţi de frig pe bulevardul 1 Decembrie 1918, pe faleza Mangaliei, în Portul Turistic şi în faţa Primăriei. Cei mai afectaţi păreau a fi cei din Venus, din dreptul hotelului Adriana, care, ieri, la orele prânzului, erau aproape distruşi din cauza vântului puternic. Până ieri, autorităţile locale responsabile de ridicarea şi transportarea acestora către locul unde sunt adăpostiţi pe timpul sezonului rece nu au făcut niciun demers în acest sens, chiar dacă atenţionarea de vreme rece şi semnalele că aceasta nu se va îmbunătăţi au fost transmise pe toate căile mass-media aproape obsesiv în ultimele zile. Contactat telefonic, primarul Claudiu Tusac a spus că nu el este cel care se ocupă de această situaţie şi că responsabilitatea este a Serviciului de Mediu din cadrul Poliţiei Locale, unde şefă este Mihaela Andrei. „Am făcut adresă la firma care se ocupă de salubrizare şi vor fi duşi toţi la adăpost", ne-a spus directoarea Mihaela Andrei. Aceasta a adăugat faptul că toţi palmierii sunt trataţi pe timpul iernii, astfel încât nu este nevoie de achiziţionarea altora noi pentru a completa necesarul pentru anul viitor când vor trebui repoziţionaţi în aceleaşi zone.

Se pare însă că lucrurile nu stau deloc aşa. Potrivit celor declarate de consilierul local PDL Paul Foleanu, în fiecare an aceşti palmieri sunt înlocuiţi din cauza faptului că mulţi se usucă şi nu mai pot fi salvaţi de la un sezon la altul.

În Mamaia, palmierii au fost strânşi de două săptămâni

De menţionat că la nivelul staţiunii Mamaia, unde sunt 95 de palmieri puşi în diferite piaţete, dar şi pe promenadă, Serviciul de Administrare Spaţii Verzi a început transportarea acestora încă de la începutul lunii. „Până pe 5 octombrie am strâns palmierii din zona de promenadă, iar până pe 14 octombrie i-am strâns şi pe cei care mai erau în Piaţeta Cazino şi în cea de la Perla", ne-a spus directorul de la spaţii verzi din cadrul Primăriei Constanţa, Gheorghe Coman. Acesta ne-a spus că atunci când palmierii sunt ţinuţi afară la temperaturi sub cinci grade mai multe zile consecutiv sunt supuşi oricum unui şoc termic. „Experimentul din primii ani când au fost aduşi palmierii în Mamaia şi au fost ţinuţi până mai târziu ne-a demonstrat că aceştia nu rezistă la temperaturi mici şi condiţii meteo nefavorabile mai multe zile consecutiv", a mai spus Coman.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii