Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:16 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu taxei de linişte! Demersul Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine are peste 4.000 de susţinători

ro

14 Aug, 2015 00:00 2019 Marime text

Pentru a permite cât mai multor constănţeni să-şi exprime opinia cu privire la desfiinţarea taxei de linişte şi iniţierea unui proiect de hotărâre în Consiliul Local, A.C.I.A. a deschis încă un punct pentru strângerea de semnături.
 
Încercarea membrilor Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine (ACIA) de a elimina taxa de linişte impusă de ani buni de fostul primar al urbei, Radu Mazăre, cu aportul majorităţii consilierilor municipali, pare să aibă tot mai mulţi susţinători. Pentru a putea demara o campanie de strângere de semnături în acest sens, preşedintele ACIA, Andrei Popescu, ne-a declarat că, încă din data de 15 iunie, a depus la Primăria Constanţa proiectul de hotărâre de Consiliu Local prin care această taxă să fie exclusă de pe lista de dări a agenţilor economici. „Proiectul de hotărâre a fost depus la Primărie şi sperăm să strângem semnăturile necesare pentru susţinerea şi includerea lui pe ordinea de zi a unei şedinţe a CLM Constanţa. Consider că, din punct de vedere moral, reprezentanţii autorităţii municipale ar fi trebuit să aducă la cunoştinţă opiniei publice acest demers, dar, până în prezent, aceasta nu s-a întâmplat“, a spus Andrei Popescu.

O şansă în plus

În pofida acestei situaţii, iniţiativa ACIA are deja peste 4.000 de susţinători, iar numărul lor este în creştere. De aceea, asociaţia a deschis cel de-al doilea punct de strângere de semnături, situat în faţa magazinului Tomis (celălalt fiind amplasat la intersecţia bulevardului Lăpuşneanu cu strada Soveja).
„Pentru a iniţia proiectul de hotărâre privind eliminarea taxei de linişte, este nevoie de aproximativ 13.000 de semnături. Până acum, avem peste 4.000 şi constatăm că s-a format o masă civică, ce cuprinde în mare parte agenţi economici, dar şi simpli cetăţeni încep să vină în număr din ce în ce mai mare. Acţiunea de strângere de semnături va continua până în data de 25 septembrie şi sunt convins că vom avea numărul necesar“, a afirmat preşedintele ACIA, Andrei Popescu.

Răspuns de la SPIT Constanţa

Interesaţi de suma colectată de municipalitate din perceperea acestei taxe, reprezentanţii Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine s-au adresat Serviciului Public de Impozite şi Taxe (SPIT) din cadrul Primăriei Constanţa. Aşa au aflat că, la nivelul anului 2014, a fost încasată suma de 6.611.826 de lei din taxa pe linişte. Conform motivaţiei ce a stat la baza înfiinţării birului, taxa ar trebui utilizată „pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi a faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerşetorie, furturi, tâlhărie şi prostituţie, pentru combaterea comerţului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz şi gunoi menajer şi pentru prevenirea lipirii de afişe pe faţadele clădirilor, stâlpi şi copaci“. Doar că multe dintre aceste aspecte încă persistă…

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii