Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:02 21 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătoarea Ruxandra Grecu, cercetată disciplinar pentru „atitudine nedemnă“

ro

24 Dec, 2019 00:00 3012 Marime text

Judecătoarea Ruxandra Grecu, magistrat al Judecătoriei Constanţa până în anul 2011, când a obţinut transferul în capitală, a ajuns în atenţia Inspecţiei Judiciare. În prezent, magistratul este judecător al Curţii de Apel Bucureşti după ce, în 2011, a obţinut transferul la Tribunalul Bucureşti.


Pentru a reveni la acuzaţiile formulate la acest moment la adresa sa, este de menţionat faptul că, în urma raportului formulat de inspectorii judiciari, faţă de judecătoarea constănţeană a fost demarată acţiunea disciplinară, acuzaţia adusă fiind de „atitudine nedemnă în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, avocaţi, experţi, martori sau justiţiabili“. Abaterea disciplinară ce i se impută Ruxandrei Grecu este prevăzută de articolul 99 litera k din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
 

Ce martori au fost propuşi

În prezent, rolul de a stabili dacă inspectorii judiciari au sau nu dreptate faţă de magistratul acuzat revine membrilor Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Următoarea înfăţişare în cauză a fost fixată pentru data de 5 februarie 2020, dată la care vor fi audiaţi şi martorii propuşi de acuzare, dar şi cei în apărarea judecătoarei.


Astfel, martorii propuşi de inspectorii judiciari sunt judecătoarea Liliana Nicoleta Arsenie şi grefiera Elena Voicu, ambele din cadrul Curţii de Apel Bucureşti. La rândul său, magistratul Ruxandra Grecu a propus ca martori în apărare doi colegi de la instanţă, respectiv pe judecătorul Dorel George Matei şi pe judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache. Toţi cei patru martori vor fi citaţi pentru data de 5 februarie 2020, la ora 12.00.
 

Judecătoarea lui Nicuşor

În ce priveşte activitatea desfăşurată de judecătoarea Ruxandra Grecu în cadrul Judecătoriei Constanţa, este de amintit că aceasta a fost preşedintele primului complet care l-a cercetat pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, pentru abuz în serviciu. La vremea respectivă, Nicuşor Constantinescu (aflat în funcţie) nu a ezitat să se plângă de atitudinea judecătoarei la adresa sa, întrucât aceasta îl tot cita cu mandat de aducere cu jandarmi. Iar asta, pentru că preşedintele CJC de la momentul respectiv refuza să se prezinte în faţa instanţei în procesul penal în care era inculpat, acuzaţiile aduse fiind de abuz în serviciu contra intereselor persoanei în formă calificată. În cele din urmă, însă, la capătul unui lung proces, Constantinescu a fost achitat, în primă instanţă.


Citeşte şi:

Anticorupţia l-ar vedea închis
S-a terminat procesul lui Nicuşo
r


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii