Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:56 12 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+TEXT Dezbatere publică pe tema majorărilor și introducerii de noi taxe în Constanța pentru 2025 (DOCUMENT+GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

17 Sep, 2024 13:13 2430 Marime text
Astăzi de la ora 15.00 are loc dezbaterea publică pe tema majorărilor și introducerea de noi taxe pe care primarul Vergil Chițac vrea să le impună începând cu 2025.
 
Dezbaterea are loc în sala Remus Opreanu din sediul Consiliului Județean (Palatul Administativ de pe bd. Tomis).
 
În centrul dezbaterii se vor afla:
 
Proiectul privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului ce include modificări precum
 
-taxa nouă de 200 de lei / an dacă deții unul sau mai multe autoturisme înmatriculate pe raza municipiului;
 
-majorarea taxei pentru rezervarea unui loc de parcare de la 255 la 600 de lei;

-o nouă taxă de 5 lei pe zi sau 25 de lei pe lună pentru autoturismele deținute de persoane fizice, care nu sunt înmatriculate pe raza municipiului.
 
Proiectul privind stabilirea taxei de salubrizare pe care primarul propune o taxă de 20 de lei / lună de persoană.
 
La dezbatere pot participa, în limita locurilor disponibile în sală, toţi cei interesaţi: persoane fizice şi juridice, organizaţii ale societăţii civile, societăţi comerciale, reprezentanţi ai instituţiilor publice interesate, ai presei etc.

La dezbatere vor fi prezenți primarul Vergil Chițac, viceprimarul Ionuț Rusu și conducerea Serviciului Public de Taxe si Impozite Constanța.

UPDATE: ora 15.00 

Sunt prezenți la dezbatere reprezentații Asociației Tact care au solicitat dezbaterea prin avocat Mirela Doicescu. 

De asemenea participă reprezentanți ai PNL, USR- Stelian Ion și consilierii locali Florin Cocargeanu și Cristiana Popescu, de la AUR - avocatul Nicu Vlahu, iar de la PNL - Adriana Arghirescu. 

În debut se prezintă cele doua proiecte de către șefa SPIT Constanța, Cristina Aldea. 

În sală sunt și câteva cetateni, aproximativ 20. 

Se discută mai întâi despre taxa de salubrizare, care ar urma să fie potrivit proiectului 20 lei pe luna/persoană. 

Mirela DoicescuIa cuvântul avocatul Mirela Doicescu reprezentant al asociației TACT. 

Propunerea este pe scurt menținerea taxei de 8 lei și pentru 2025 și să fie repusă în dezbatere a acestui proiect pentru că nu reprezintă o urgență. 

"Vrem sa continuați investițiile dar nu prin creșterea taxei de salubrizare ", spune Doicescu referindu-se și la agenții economici sau PFA care plătesc taxa salubrizare și ca persoana fizica și la sediul firmei, ceea ce înseamnă o dubla impunere.


Acestea sunt amendamentele cu privire la taxa de salubrizare din partea Asociatiei

Primarul Vergil ChițacIa cuvântul Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța. 

"Ne-ați făcut un proces de intenție legat de perioada de consultare a acestor taxe. Nu a premeditat nimeni perioadă, pur și simplu aceste taxe și impozite trebuie adoptate până la finalul anului pentru a se putea aplica de anul viitor.

Am făcut un Regulament pentru taxe de salubrizare ca toate administrațiile. Ați spus că majorăm cu 200% taxa de gunoi. Nu mărim nimic, de fapt nu vrem să mai subvenționam tariful de la 8 la 20 de lei, cât este costul real. Deja plătim 280 de milioane de lei pe subvenții plus alte 60 de milioane pe protecție sociale.

Da, e o rușine ca avem grad de reciclare foarte mic, de 20%. 

Cu cât vom recicla mai mult, costurile vor fi mai mici la groapa de gunoi și în anii următori prețurile pot scădea la taxa de salubrizare. Toată lumea participă pe baza contractuală la acest efort“ - a precizat primarul Vergil Chițac. 

Stelian IonA luat cuvântul Stelian Ion

„Ne interesează să avem un oraș curat. Pentru a-l avea, constănțenii ar plăti o taxă mai mare, însă cu condiția să se asigure curățenia. Ați spus că nu este vorba despre o creștere ci de eliminarea subvenției. Oamenii ar fi de acord, dacă s-ar spăla străzile, dacă s-ar spăla pubelele, și atunci e greu pentru oameni sa fie de acord cu propunerea dumneavoastră. O altă chestiune este problema peturilor. Solicitarea USR este să se limiteze la indicele de inflației și să eliminați o parte din subvenție doar colaborat cu mai multe solicitări pentru agentul economic care asigură serviciul de salubrizare. Vrem un oraș curat“, spune Stelian Ion, președintele USR Constanța

În replică, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac spune că nici măcar la insulele ecologice, unde totul este controlat, există cheie de acces nu se face colectare selectivă. 

Nicolae VlahuIa cuvântul în continuare avocatul Nicolae Vlahu, din partea AUR Constanța. 

„În ceea ce privește majorarea taxei de salubrizare și noi am fost sesizați de către cetățeni, inclusiv de cei 2.900 de constănțeni care au semnat și o petiție în acest sens. Chiar dacă ați expus motivele pentru ridicarea subvenției, trebuie să aveți în vedere și situația economică a constănțenilor. Și agenții economici vor plăti cu 30% mai mult decât consumatorii casnici.

AUR nu susține acest proiect și vă solicităm să identificați fonduri pentru susținerea subvenției“ - a precizat Nicolae Vlahu. 

Primarul Vergil Chițac spune că România are creștere economică potrivit INS. 

Un cetățean întreabă unde se regăsește această creștere, deoarece cetățenii nu o resimt, creșterea fiind doar pe hartie. 

Sorin BeluA luat cuvântul Sorin Belu care spune că eliminarea subvenției nu va conduce la creșterea gradului de colectare în zona blocurilor, nu la case, acolo unde se primesc sacii galbeni. 

UPDATE: Ora 16.20

Se trece la partea de dezbatere pe taxe și impozite. 

Avocat Mirela Doicescu întreaba dacă banii din taxe și impozite merg în investițiile din sănătate. 

Mirela Doicescu a vorbit despre incidența cazurilor de cancer în Constanța și despre lipsa de posibilități de a realiza screening pentru depistarea bolii. 

Vergil Chițac îi răspunde că el a venit cu ideea policlinicii de oncologie și parte din bani, vor merge în cofinanțare. 

Revenind la taxe, Mirela Doicescu spune că nu este de acord cu creșterea taxelor pentru persoanele fizice cu 30,8% prin creșterea cotei aditionale , la fel ca persoanele juridice. 

Nu susține nici creșterea taxe pentru loc parcare rezidențial de la 260 la 600 lei. Doicescu mai vorbește despre un impozit mascat, respectiv taxa de ocupare a domeniul public  propusa sa fie  200 lei. 

Întrebat fiind primarul ce oferă în plus pentru 600 de lei, primarul spune ca de ce ar trebui sa ofere ceva!!!

Tot avocatul Mirela Doicescu ridica problema supraimpozitării spațiilor comerciale care nu sunt închiriate tot timpul anului din diverse motive. 

Avocatul mai spune că din cauza lucrărilor de mobilitate, prețurile au scăzut și oamenii nu pot fi obligați sa închirieze oricui și oricum, doar pentru a nu fi supraimpozitati. 

Din nou reprezentantul AUR, av. Nicolae Vlahu a luat cuvântul pentru a vorbi de data asta și despre proiectul de taxe. 

Și el face referire la mărirea impozitelor pentru clădirile nerezidentiale ale persoanelor fizice, în ceea ce privește mențiunea privind majorarea impozitelor cu 50% a imobilelor neinchiriate situate pe arterele din centrul orașului și Zona Peninsulară. 

Nicolae Vlahu ridică și problema majorării impozitului pentru mașinile hibrid. 

De asemenea Nicolae Vlahu a ridicat și chestiunea taxei ocazionale de 5 lei pe zi/25 lei pe luna și spună ca aceasta taxa va alunga turiștii

Primarul Vergil Chițac spune că nu prea vede beneficiul turismului, având în vedere că pentru turiști plătim mai mulți bani la gunoi, străzile sunt aglomerate, CTBUS face mai multe curse, iar mulți constanteni sunt iritați de aglomerație și lipsa locurilor de parcare. 

În plus, primarul Vergil Chițac apreciază că nici în PIB nu s-ar regăsi beneficii când vine vorba despre turism, motiv pentru care turiștii trebuie să plătească taxa dacă vin cu mașina în Constanța. 

Un agent economic reclamă taxa de tramă stradală în cadrul aceleași dezbateri. 

Acesta solicită să primească și avizul de traseu când plătește taxa. 

Și taxa de emitere de aviz oportunitate în opinia cetățeanului este mica. De pilda un PUZ pentru o investiție pe 1000 mp costa doar 500 de lei, în condițiile în care în alte județe se percepe 2,5 euro pe mp ce depășește 1000 de mp. 

A luat cuvântul Stelian Ion care reamintește că suntem inainte unei perioade grele din punct de vedere financiare, adică 2025. 

„Creșterea taxei de parcare rezidențiale este foarte mare și fără sa ne spuneți cum ați ajuns la aceasta sumă. Nu am vazut un argument pentru care se propune creșterea acestei taxei. Cât privește taxa ocazională de ocupare a domeniului public, vă atrag atenția că s-a mai încercat în alte forme, însă va pica dacă va fi atacată în instanță. Nu am inteles care este viziunea dumneavoastră cu privire la turism.

Ca edil, nu îți poți propune să gonești turiștii. La fel, nici agenții economici nu au fost sprijiniți sa lucreze în domeniul adiacent turismului. Primarul ar trebui sa se ocupe de investiții private, nu doar de investiții publice, asa cum spuneți peste tot“ spune Stelian Ion. 




PRECIZĂRI:


Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


 
Citește și:

Se impun subvenții și în 2025Asociația TACT care a obținut dezbaterea pentru taxele și impozitele constănțenilor explică de ce gradul scăzut de reciclare este o culpă comună administrație - cetățean! (DOCUMENT)

 

Majorări pe linie Hotărârea de stabilire a impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2025 lansată în consultare publică (DOCUMENT)

 
Când are loc dezbaterea publică pe taxele și impozitele locale pe care le vor plăti constănțenii în 2025

USR Constanța a lansat petiția și spune NU taxelor impuse de primarul Chițac! Unde poți semna

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii