Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:31 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autorităţile locale au liber la creditare Ce recomandări le-au făcut Eugen Bola şi vicepreşedinţii CJC primarilor

ro

04 Feb, 2013 22:47 2360 Marime text
primari_sedinta_primari_2.jpgPrimarii din judeţ au fost invitaţi ieri în sala Remus Opreanu a Prefecturii Constanţa pentru a fi informaţi cu privire la Ordonanţa de Urgenţă numărul 3/30 ianuarie 2013 referitoare la posibilitatea realizării de către primării a unor împrumuturi de la Trezorerie cu o dobândă de 5,25%. Împrumuturile ar urma să acopere maxim 85% din valoarea arieratelor (datorii mai vechi de 90 de zile) înregistrate de autorităţile publice locale. La şedinţă au luat cuvântul pentru a oferi explicaţii primarilor, prefectul Constanţei, Eugen Bola, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Cristian Darie şi Cristinel Dragomir, dar şi trezorierul-şef Laurenţiu Mateizer.

La finalul şedinţei, prefectul Eugen Bola le-a comunicat primarilor următoarele: „Recomandarea instituţiei Prefecturii este să treceţi de îndată la convocarea consiliilor locale pentru emiterea acelei hotărâri prin care consiliile locale pot încuviinţa contractarea împrumuturilor".

Prefectul a precizat şi că „dacă este reală estimarea trezorierului-şef, în două-trei săptămâni ar trebui să apară şi normele de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă".

Decizia contractării împrumutului aparţine consiliilor locale

Cum menţionam anterior, primăriile au posibilitatea de a se împrumuta de la Trezorerie cu o dobândă de 5,25% pentru plata arieratelor (datoriile mai vechi de 90 de zile) şi vor putea rambursa împrumutul în cinci ani. Pentru a putea accesa creditul, autorităţile locale trebuie să emită mai întâi o hotărâre de Consiliu Local, a explicat ieri prefectul Eugen Bola. „Primul pas în privinţa contractării împrumutului este reprezentat de convocarea unei şedinţe a Consiliului Local. În cadrul acestei şedinţe se va emite o hotărâre prin care Consiliul Local, după explicaţiile care vor fi date de domnul primar, în calitate de iniţiator al hotărârii, va încuviinţa sau respinge contractarea împrumutului pe care acea comună vrea să-l facă la Trezorerie. Acest împrumut vizează în jur de 85% din valoarea arieratelor, deci primarii trebuie să aibă o situaţia foarte clară a datoriilor mai vechi de 90 de zile", a explicat ieri Eugen Bola.

Facem precizarea că autorităţile locale care înregistrează arierate la 31 ianuarie 2013 vor fi obligate să reducă volumul datoriilor cu cel puţin 85% în termen de două luni, până la 31 martie, în caz contrar Trezoreria urmând să limiteze plăţile care pot fi efectuate din contul acestora. Cu toate acestea, vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, a precizat în cadrul şedinţei de ieri că „nu crede că se va ajunge în situaţia în care Trezoreria să blocheze activitatea unei comune".

„Este o soluţie de moment"

Primarii cred că varianta împrumutului în privinţa acoperirii arieratelor este o soluţie de moment, care va ajuta la deblocarea activităţii furnizorilor de bunuri şi servicii care au de recuperat bani de la autorităţile locale. Este o soluţie de moment. Arieratele sunt făcute de primării şi este normal ca tot primăria să deblocheze situaţia", a explicat Vasile Delicoti, primarul de la Poarta Albă. Tot el a precizat că în cazul programelor finanţate cu bani de la Guvern, fondurile ar trebui rambursate în cadrul programelor, chiar dacă ele vor fi plătite acum de primării pentru a debloca situaţia cu constructorii şi cu furnizorii de servicii. „Chiar dacă primarul foloseşte împrumutul pentru a plăti facturile din cadrul anumitor lucrări derulate prin programe guvernamentale, banii ar trebui să vină în continuare de la minister sau de la Guvern", a subliniat Delicoti.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii