Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autoritatea Urbană, coordonată de viceprimarul Răsăuţeanu Municipiul Constanţa accesează fonduri europene pentru 15 proiecte. Se pun la bătaie 48 de milioane de euro (documente)

ro

13 Apr, 2017 00:00 4026 Marime text
Consiliul Local al Municipiului Constanţa, întrunit în şedinţă de îndată, a votat proiectul de hotărâre privind aprobarea Acordului de delegare a atribuţiei de selectare strategică a fişelor de proiecte propuse spre finanţare în cadrul Axei Prioritare 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile“ a Programului Operaţional Regional 2014-2012 şi pentru înfiinţarea Autorităţii Urbane a municipiului Constanţa.

Consilierii l-au împuternicit, prin votul de ieri, pe primarul Decebal Făgădău să semneze, în numele municipiului Constanţa, acest acord.
 
Conform primarului Constanţei, şedinţa a fost necesară deoarece astăzi urmează să fie trimis ministerului condus de Sevil Shhaideh acordul respectiv.

Proiecte în valoare de 48 de milioane de euro

Ani Merlă, director Programe şi dezvoltare din cadrul Primăriei Constanţa, a explicat ce tip de proiecte pot fi accesate pe Axa Prioritară 4 „Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile a Programului Operaţional Regional 2014-2020“. „Municipalitatea a depus 15 proiecte. Axa 4 poate fi accesată pentru dezvoltare urbană (bulevarde, alei pietonale), pentru terenuri degradate, pentru clădiri publice abandonate, care pot face dovada înscrierii în hotărârea de Guvern de patrimoniu al municipiului, precum şi pentru crearea de creşe şi grădiniţe (Primăria va accesa pentru construcţia unui campus în zona Palazu Mare). Bani europeni pot fi accesaţi şi pentru reabilitarea grupurilor şcolare tehnologice (municipalitatea a selectat Grupul Şcolar de Telecomunicaţii şi Grupul Şcolar Auto «Dimitrie Leonida»).
 
În acest moment, sunt la faza de studii geo-top şi expertize şi nu putem să ne pronunţăm. Nu am dat drumul mai departe, deoarece ghidurile sunt abia în forma draft şi, decât să avem probleme ulterior, cu actualizări şi reactualizări, mai bine facem părţi din proiectare, care nu necesită o actualizare imediată. Cofinanţarea pentru toate aceste proiecte, dacă vor fi declarate eligibile, va fi de 2%, din bugetul municipalităţii“, a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Ani Merlă.
 
48 de milioane de euro ar putea accesa municipalitatea. „Mare parte dintre bani vor fi pentru drumuri (Primăria vrea reabilitarea bulevardelor Lăpuşneanu, 1 Mai, a zonei centrale, a străzii Ştefan cel Mare, care va deveni pietonală în exclusivitate. Şi bulevardul Ferdinand va avea bandă dedicată pentru transportul în comun şi trotuare reabilitate, dar şi toate străzile care fac legătura între Ştefan cel Mare şi Alexandru Lăpuşneanu vor fi reabilitate. Vor fi finalizate şi străzile din peninsulă şi încercăm în zona Cumpăna să realizăm un hub (autogară), astfel încât autobuzele care fac legătura cu sudul litoralului să nu mai intre în oraş“, a precizat Ani Merlă, director Programe şi dezvoltare din cadrul Primăriei Constanţa.

Ce este Autoritatea Urbană?

Autoritatea Urbană a municipiului Constanţa va funcţiona ca o structură la nivelul oraşului de la malul mării, cu rol de organism intermediar de nivel II, care are responsabilitatea îndeplinirii atribuţiei de selectare strategică a fişelor de proiecte propuse spre finanţare în cadrul Axei Prioritare 4 „Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile a Programului Operaţional Regional 2014-2020“, aferente strategiei integrate de dezvoltare urbană. Structura organizatorică şi componenţa nominală a Autorităţii Urbane, care va fi coordonată de viceprimarul Costin Răsăuţeanu, se stabilesc prin dispoziţie a primarului municipiului Constanţa.
 
Acest acord s-a încheiat având în vedere: Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului, din 17 decembrie 2013, de stabilire a unor dispoziţii comune privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European, Fondul Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime, precum şi de stabilire a unor dispoziţii generale de dezvoltare regională, Fondul Social European, Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1080/2006; Hotărârea Guvernului nr. 398 din 27 mai 2015 pentru stabilirea cadrului instituţional de coordonare şi gestionare a fondurilor europene structurale şi de investiţii pentru asigurarea continuităţii cadrului instituţional de coordonare şi gestionare a instrumentelor structurale 2007-2013.
 
Părţile care au încheiat acordul sunt: Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de autoritate de management pentru Programul Operaţional Regional (în continuare „AMPOR“), prin Direcţia Generală Programul Operaţional Regional, reprezentat de Sevil Shhaideh, şi UAT municipiul reşedinţă de judeţ Constanţa, în calitate de organism intermediar de nivel II, denumit „Autoritate urbană“, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, reprezentat legal de Decebal Făgădău, în calitate de primar.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii