Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:39 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Îşi va dormi somnul de veci alături de soţia sa Gheorghe Dumitraşcu, un mare om şi profesor, condus azi pe ultimul drum

ro

19 Jan, 2017 00:00 5992 Marime text
În această dimineaţă, sicriul cu corpul neînsufleţit al lui Gheorghe Dumitraşcu va fi mutat la Catedrala „Sfinţii Petru şi Pavel“ din Constanţa. La ora 11.00 va începe slujba de înmormântare, iar la ora 13.30 va avea loc înhumarea, la Cimitirul Central.
 
Slujba de înhumare va fi oficiată de către ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Gheorghe Dumitraşcu şi-a dorit ca funeraliile sale să fie modeste, aşa cum şi-a trăit întreaga sa viaţă. O înmormântare simplă, lipsită de fast. Fiica profesorului Dumitraşcu, Lavinia Dacia, spune că tatăl său dorea să fie incinerat. Dar dorinţa nu i-a putut fi împlinită din cauze meteorologice, incinerarea făcându-se numai la Bucureşti. Gheorghe Dumitraşcu îşi va dormi somnul de veci la Cimitirul Central, alături de soţia sa, Lucica.
 
Luni seara, inima profesorului Gheorghe Dumitraşcu a încetat să mai bată. A murit la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde era internat. Gheorghe Dumitraşcu a contribuit decisiv la înfiinţarea Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, dar şi la ridicarea la rang de colegiu naţional a fostului liceu „Mircea cel Bătrân“, unde a fost dascăl timp de mai mulţi ani.
 
A fost o personalitate cu merite extraordinare, care a dus o viaţă închinată istoriei României. În martie anul trecut, o premieră nedorită a avut loc în şedinţa de Consiliu Local Constanţa. Propunerea ca prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu să devină cetăţean de onoare al oraşului nu a primit voturi suficiente, având şase voturi împotrivă, neîntrunind astfel cvorumul necesar desemnării. Cei adunaţi în sală special pentru acel eveniment au izbucnit în lacrimi.

O stradă din municipiu ar putea să-i poarte numele 


Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, spune că va propune consilierilor locali ca o stradă din municipiu să poarte numele profesorului. „Am primit cu profundă durere vestea mutării la cele veşnice a profesorului Gheorghe Dumitraşcu. România pierde un mare istoric, mediul universitar pierde un profesor de înaltă calitate morală şi pregătire didactică, scena politică pierde pe unul dintre puţinii oameni politici care s-au ridicat peste nivelul vremurilor postdecembriste, constănţenii pierd un om bun, de mare caracter, model de verticalitate pentru toate generaţiile, un om pe care prezentul nu l-a meritat, foştii elevi, printre care mă număr şi eu, îşi pierd dirigintele, mentorul, pedagogul care făcea din fiecare lecţie de istorie un eveniment viu. Îi suntem recunoscători pentru fiecare rând scris lăsat posterităţii, pentru fiecare oră de istorie predată, pentru fiecare lucrare îndrumată, pentru modelul de om politic curat şi moral, pentru toată moştenirea scrisă, vorbită şi spirituală. Îi mulţumim pentru cartea de istorie pe care însuşi a scris-o prin propria-i viaţă. În prima şedinţă voi propune consilierilor locali ca o stradă din municipiu să poarte numele profesorului Gheorghe Dumitraşcu. Laviniei, lui Decebal şi întregii familii le transmit cele mai profunde condoleanţe! Bunul Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în Împărăţia Sa!“, a transmis Decebal Făgădău.

O viaţă impresionantă

Născut la 25 septembrie 1939, în satul Nisipari, comuna Castelu, Gheorghe Dumitraşcu a urmat şcoala primară în localitate, între anii 1953 şi 1956, cursurile Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ din Medgidia, apoi, în perioada 1956-1961, Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie al Academiei, filiala Cluj, asistent şi lector universitar la Institutul Pedagogic din Constanţa, profesor la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, muzeograf principal la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
 
Doctoratul în istorie l-a dat în 1976, la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, cu tema „Locul Partidului Ţărănist Radical în istoria României, 1932-1938“. De asemenea, a fost participant la Revoluţia română din decembrie 1989, preşedinte al Comisiei de învăţământ, ştiinţă, cultură, presă, culte a Consiliului Judeţean al Frontului Salvării Naţionale, iniţiatorul acestei organizaţii în Constanţa, precum şi membru fondator al FDSN, senator FSN în primul Parlament al României, 1990-1992, preşedintele Grupului parlamentar român de prietenie cu Turcia, Ungaria şi Bulgaria, senator FDSN-PSDR de Constanţa în legislatura 1992-1996.
 
A fost şi preşedinte al Comisiei de învăţământ şi cercetare ştiinţifică a Senatului din iunie 1994-2000. Totodată, Gheorghe Dumitraşcu a militat fervent, cu toată convingerea şi autoritatea morală, pentru înfiinţarea unei universităţi la Constanţa. Profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii „Ovidius“, a semnat peste 800 de articole de specialitate şi studii, manuale, plachete de versuri, memorialistică. Împreună cu fiica sa, Lavinia Dacia, a scris 12 cărţi. Alte trei erau în lucru. Din păcate, nu a mai apucat să le termine….

Mesaje de condoleanţe

„Am primit cu profundă durere vestea trecerii în nefiinţă a prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu. Constanţa pierde un mare istoric, un dascăl iubit de studenţi, scriitor, deopotrivă, un patriot, dar şi un important om politic în perioada 1990-2000. Marele profesor Gheorghe Dumitraşcu, cel care a format generaţii de tineri, va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră. În aceste clipe grele, doresc să transmit familiei sincere condoleanţe! Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, a transmis Marius Horia Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
 
„Noi, cadrele didactice ale Universităţii «Ovidius» din Constanţa, acum, la trecerea la cele veşnice a domnului Dumitraşcu, facem o cuvenită reverenţă în faţa celui care a fost fondator al instituţiei noastre academice, în 1990. Prin atitudinea sa, prin spiritul său ales, profesorul Gheorghe Dumitraşcu ne lasă moştenire modelul implicării cu toată fiinţa în ceea ce un om construieşte. În acelaşi timp, profesorul Gheorghe Dumitraşcu va rămâne în memoria noastră ca un orator desăvârşit, cu o capacitate extraordinară de a capta audienţa.
 
Prin accentele critice ale discursului, dar şi prin ironia fină, domnia sa demonstra că este un artist al cuvintelor, un om cu o cultură remarcabilă, un interlocutor pe cât de plăcut, pe atât de incomod în dezbateri, un vorbitor înnăscut, cu care puteai să fii de acord sau nu, dar era imposibil să-i ignori poziţia.
 
Ziua de 17 ianuarie 2017 este una în care Constanţa pierde un intelectual emblematic pentru spaţiul dobrogean. Ne exprimăm pe această cale toată gratitudinea pentru tot ce a făcut profesorul Gheorghe Dumitraşcu pentru Universitatea «Ovidius» şi transmitem sincere condoleanţe familiei îndurerate“, este mesajul reprezentanţilor Universităţii „Ovidius“.

Un intelectual desăvârşit şi un dascăl apreciat 

Zeci de mesaje au fost postate în mediul online de foşti studenţi, de colegi şi de prieteni. Toţi deplâng decesul profesorului. „Sincere Condoleanţe familiei! Mare om! Extraordinar profesor! Patriot de excepţie!“, „Îl ţin minte cum venea la cursuri cu geanta plină de cărţi... pentru noi... A fost un om bun...“, „Dumnezeu să-l odihnească! Un mare OM şi mare PROFESOR, pe care am avut onoarea să îl cunosc şi să îl am coleg!“, „Dumnezeu să îl ţină aproape. Un mare suflet şi profesor! Condoleanţe!“, „Off... Ce veste tristă. Dumnezeu să-l odihnească în pace! A fost un om deosebit şi un profesor extraordinar. Condoleanţe, familiei...“, „Dumnezeu să-l odihnească. Un om deosebit. Un intelectual desăvârşit şi un dascăl foarte apreciat“, „Un om deosebit, un profesor desăvârşit şi un parlamentar şi om politic remarcabil al judeţului Constanţa pe care am avut onoarea să îl cunosc. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, „Sincere condoleanţe! Am avut şi am un respect special pentru cel ce a fost prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu!“, „Ne vom aminti întotdeauna cu respect de Gh. Dumitraşcu!“, „Dumnezeu să te odihnească în pace, suflet bun şi frumos!“, „Îmi pare nespus de rău că nu mi-am găsit timp să-l mai întâlnesc pe acest minunat om. O mare pierdere. Dumnezeu să-l odihnească. Condoleanţe familiei!“, „Sincere condoleanţe. Sunt alături de familia unui om de mare onoare, care astăzi ne-a părăsit. Dumnezeu să îl odihnească în pace!“
 
Citeşte şi:
 
Decebal Făgădău va propune ca o stradă din Constanţa să poarte numele profesorului Gheorghe Dumitraşcu
 
Prof.univ.Dr. Gh. Dumitraşcu - Câteva file răsleţe din istoria unui sat, adică a câtorva oameni ai lui
 
La despărţire de Profesorul, Omul, Prietenul Gheorghe Dumitraşcu Lavinia Dumitraşcu - Cuvinte despre tata
 
Ţuţuianu deplânge trecerea la cele veşnice a lui Gheorghe Dumitraşcu - „Constanţa pierde un mare istoric”
 
Evocări
O instituţie get-beget dobrogeană. Panairul de la Medgidia /viziune ştiinţifico-subiectivă/

 
In memoriam Gheorghe Dumitraşcu
„Profesorul ne lasă moştenire modelul implicării cu toată fiinţa în ceea ce un om construieşte”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii