Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:03 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Andreea Marin participă la Constanța la un briefing pe tema dezinstituționalizării copiilor. Evenimentul organizat la Centrul Orizont

ro

20 Sep, 2017 16:34 2840 Marime text
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), împreună cu UNICEF în România și Banca Mondială, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, organizează joi, 21 septembrie 2017, de la ora 11:00, un media briefing pe tema dezinstituționalizării copiilor.

Evenimentul va avea loc în Constanța, la Complexul De Servicii Comunitare Orizont (Str. Agarici Horia, 5), unul dintre cele patru centre din județul Constanța care vor fi închise, asigurându-se tranziția îngrijirii copiilor către familie și comunitate.
 
În România, aproximativ 19.000 de copii beneficiază de îngrijire în servicii de tip rezidențial. Dezinstituţionalizarea copiilor este o prioritate stabilită  în diverse documente strategice, inclusiv în Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului 2014‐2020, Strategia naţională privind incluziunea socială  şi reducerea sărăciei 2015‐2020 şi Acordul de parteneriat pentru perioada de programare 2014‐2020.

În conformitate cu Pachetul de investiţii sociale al Comisiei Europene şi cu Recomandarea privind „Investiţia în copii: ruperea cercului vicios al defavorizării", ANPDCA a stabilit, pentru perioada 2014‐2020, o serie de priorităţi privind tranziţia către serviciile din cadrul comunităţii şi intervenţiile timpurii şi preventive, care să asigure respectarea dreptului copilului de a creşte într‐un mediu familial şi care să ajute copiii să îşi atingă potenţialul maxim, dar şi să îşi exercite drepturile.
 
În vederea prioritizării strategice a măsurilor de reformă, ANPDCA a demarat, împreună cu Banca Mondială şi UNICEF, un exerciţiu complex de analiză a sistemului de protecţie a copilului din România. În urma acestei analize, a reieșit necesitatea de a închide peste 150 de centre rezidențiale din întreaga țară și dezvoltarea de servicii alternative prin creșterea numărului de asistenți maternali, crearea de căsuțe de tip familial, dar și de servicii de suport ale familiei naturale sau substitutive, precum centre de zi sau centre comunitare, incluzând și servicii de recuperare sau de consiliere sau alte tipuri de asistență.
 
La eveniment participă: Gabriela Coman, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România, Andreea Marin, Ambasador Național pentru UNICEF în România, alături de alți invitați.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii